Wanneer #Trump het goed doet

| November 8, 2019

President Donald Trump (foto) wordt voor veel dingen bekritiseerd, maar zijn keuze voor een Amerikaanse ambassadeur in Bulgarije hoort daar niet bij te horen. Hij heeft dat goed en hij verdient er de eer voor, schrijft Iveta Cherneva.

De nieuwe Amerikaanse ambassadeur in Bulgarije, Herro Mustafa, spreekt negen talen en voor iemand met zeven talen zoals ik is dat enorm indrukwekkend. Ze leert momenteel Bulgaars, wat haar tiende taal zal zijn. Hoeveel Amerikaanse functionarissen weet je dat?

Mustafa groeide op met een intellectueel rolmodel in North Dakota. Haar vader was een onderzoeksverslaggever, dus in Bulgarije wil ze de mediavrijheid verdedigen, en om een ​​reden. Daarvoor heeft ze lokale Bulgaarse steun ontmoet en maakt ze al vrienden.

De achtergrond en ervaring van de ambassadeur in de politiek van het Midden-Oosten, opgedaan tijdens haar functie in het kantoor van de vice-president, het kantoor van Afghanistan, het kantoor van de staatssecretaris van Politieke Zaken en bij de Nationale Veiligheidsraad, naast haar diplomatieke posten naar Irak , Griekenland en Libanon, bereiden haar voor op haar rol in Bulgarije, wat enigszins bijzonder is als het gaat om de politiek in het Midden-Oosten.

Bulgarije is niet actief diplomatiek betrokken bij conflictoplossing, maar is toch strategisch gepositioneerd als het EU-land aan de buitengrens dat het dichtst bij het Midden-Oosten ligt. De terugkeer van sommige ISIS-jagers met EU-paspoorten uit terroristische broeinesten in het Midden-Oosten zal noodzakelijkerwijs Bulgarije passeren als een toegangspoort tot de EU. En president Trump is vastberaden dat Europese landen met ISIS-jagers verantwoordelijkheid voor hen moeten nemen. Wat er met ISIS-jagers gebeurt wanneer ze de EU voor het eerst binnenkomen - mogelijk in Bulgarije - is een kernvraag. In deze zin zullen de functie van Bulgarije en de rol van de Amerikaanse ambassadeur cruciaal zijn.

Dit was mijn eerste gedachte toen ik de ervaring van ambassadeur Mustafa zag. Het lijkt erop dat de heer Trump de strategische rol van Bulgarije op prijs stelde bij haar benoeming in het land.

Natuurlijk is er, afgezien van de hot-button-problemen, veel te zeggen over energiezekerheid en samenwerking tussen de VS en Bulgarije. Afgaande op haar eerste ontmoetingen hier, zal energiezekerheid een prioriteitsgebied zijn voor de ambassadeur.

De Amerikaanse ambassade in Sofia is van oudsher betrokken op het gebied van culturele en educatieve uitwisseling. En dat wordt door veel lokale Bulgaren gewaardeerd, die hebben geprofiteerd van taalprogramma's, en niet alleen.

Het valt nog te bezien wat ambassadeur Mustafa op lange termijn zal bijdragen aan de betrekkingen tussen de VS en Bulgarije. Zij en haar gezin met twee jonge kinderen vestigen zich nog steeds.

Uit eerste indrukken echter lijkt het erop dat Donald Trump de juiste beslissing heeft genomen.

Iveta Cherneva is een auteur op het gebied van veiligheid en mensenrechten die eerder diende voor vijf VN-agentschappen en in het Amerikaanse Congres. Haar recente commentaren zijn verschenen in Euronews, The New York Times, The Guardian, London School of Economics, The Fletcher Forum, Euractiv, EU Reporter en anderen. Iveta is ook een alumna van de Universiteit van Californië.

Comments

Facebook reacties

Tags: , , , ,

Categorie: Een voorpagina, EU, US

Reacties zijn gesloten.