#Macron excuses aanbieden aan #Bulgaria omwille van de Franse nationale veiligheid

| November 8, 2019

De Franse president Emmanuel Macron (foto) veroorzaakte net een diplomatiek schandaal met zijn opmerkingen in een Frans extreemrechts tijdschrift dat hij legale Afrikaanse migranten verkoos boven de illegale Oekraïense of Bulgaarse bendes. Wat ironisch is, is dat Macron zich niet eens realiseerde dat hij met deze opmerking de Franse nationale veiligheid in gevaar bracht, schrijft Iveta Cherneva.

De Bulgaarse ambassadeur in Frankrijk overhandigde de Fransen maandag een protestnota (4 november). Het is veilig om te zeggen dat Bulgaren dit niet liggend zullen nemen.

In Bulgarije geven we ook de voorkeur aan hardwerkende Vietnamezen boven de Franse jihadisten die via Bulgarije de EU zullen oversteken, terugkomend op Frankrijk vanuit de broeinesten van het Midden-Oosten.

Op de een of andere manier definiëren Franse jihadisten Frankrijk niet; het zijn de fouten die de samenleving moet herstellen: "het is niet wie we zijn". Maar voor Bulgaren definieert het element criminaliteit blijkbaar hen. Bij deze gelegenheid keer ik dit soort essentialisme terug tegen Frankrijk.

Over criminele netwerken gesproken, Bulgarije heeft geen probleem met terrorisme van eigen bodem. Frankrijk doet dat. Informatie over terrorismebestrijding onder EU-leden is cruciaal. Macron moet zich hebben gerealiseerd dat de geografische locatie van Bulgarije als toegangspoort tot de EU en het dichtstbijzijnde toegangspunt tot het Midden-Oosten betekent dat Bulgarije dingen over ISIS-jagers weet en ontdekt met Franse paspoorten die terugkeren naar Europa. We zullen die informatie eerst hebben, vóór de Franse inlichtingendiensten.

Wat er met Franse jihadisten gebeurt wanneer ze voor het eerst de EU binnenkomen - mogelijk in Bulgarije - is een hot-button-kwestie.

President Trump is vastberaden dat West-Europese landen, waaronder Frankrijk, verantwoordelijkheid moeten nemen voor hun ISIS-jagers. Ze zijn 'van hen', niet voor de wereld om mee om te gaan, net zoals Bulgaarse mensenhandelaars de verantwoordelijkheid van Bulgarije zijn. Maar Frankrijk wil niet omgaan met hun jihadisten omdat ze niet weten wat ze ermee moeten doen. Het bewijsmateriaal uit oorlogsgebieden komt eenvoudigweg niet voor de rechter. Er zijn honderden, zo niet duizenden Franse ISIS-jagers. Hoe probeer je ze allemaal? Dit levert een enorme beveiligingsvraag op en daarom is de manier waarop ze worden behandeld vanaf het punt van binnenkomst van cruciaal belang.

Dus op dit punt zou Bulgarije kunnen besluiten naar de VS te luisteren, niet naar Frankrijk. Of we besluiten om ze gewoon terug naar Frankrijk te sturen voor de Fransen om erachter te komen hoe ze op Frans grondgebied moeten omgaan of niet, het punt is dat de Fransen hier geen zeggenschap over hebben. Als we niet één grote, gelukkige EU-familie zijn en elkaar beledigen, staat het elk land vrij om te handelen zoals het beslist. Macron dacht hier niet aan. Bulgaarse samenwerking mag nooit als vanzelfsprekend worden beschouwd. We kunnen bal spelen, of misschien niet. Het hangt er van af. Wat we niet willen dat het wordt beledigd.

De terugkeer van ISIS-jagers is een van die netelige kwesties waarvoor geen harde EU-regels bestaan ​​- alleen goede wil.

Misschien stootte Macron ergens tegen zijn hoofd. Misschien was hij gewoon aan het opscheppen naar extreem-rechts. Waar het op neerkomt is dat hij het gekke gesprek moet doorbreken.

Bulgaren, in tegenstelling tot Oekraïners, zijn burgers van de EU met gelijke rechten, of Macron het nu leuk vindt of niet.

Nadat hij vorige week Noord-Macedonië en Albanië had geblokkeerd voor EU-toetredingsgesprekken, wordt Macron de slechterik met het Franse accent in de Balkan-actiefilm.

Tegenwoordig wordt een groot deel van de Hollywood-actiefilms geproduceerd en gefilmd. Een rotatie van schurken in actiefilms is periodiek. De volgende slechteriken in Hollywood-films kunnen net zo goed jihadisten zijn met hun Franse accent. Hoe is dat voor culturele stereotypering? Ik hoor opnieuw: "maar nee, dat zijn wij niet."

Frankrijk is de nummer twee in de EU die de Unie wil leiden, maar dat soort gekke retoriek zal hen daar niet brengen. Frankrijk heeft een aanhang van kleinere staten nodig om dit te laten gebeuren. Een machtige staat is niet echt invloedrijk zonder een aanhang binnen de politieke groep van staten die hij wil leiden.

Als Bulgarije besluit dat het die Franse houding niet leuk vindt, kan het moeilijk worden op veel, veel punten die eigenlijk van vitaal belang zijn voor de Franse veiligheid en politiek waar de Fransen niet eens op hadden gerekend. Want wanneer iemand meewerkt, valt niet meteen op wat voor schade het zou kunnen doen als ze plotseling zouden stoppen.

Om de EU te laten werken, moeten de EU-leden het aantal beledigingen verminderen. Stereotypen en beledigingen op grond van nationaliteit zijn er in elk land in overvloed. We hebben ook veel Franse negatieve stereotypen, maar die horen niet thuis in serieuze politiek.

Oh ja, en ik wil dat Macron zich verontschuldigt bij de Bulgaren.

Iveta Cherneva is een auteur van vier auteur / co-auteur van boeken op het gebied van veiligheid en mensenrechten die eerder dienden voor vijf VN-agentschappen en in het Amerikaanse Congres. Haar recente commentaren zijn verschenen in Euronews, The New York Times, The Guardian, London School of Economics, The Fletcher Forum, EU Reporter en anderen.

Comments

Facebook reacties

Tags: , , , ,

Categorie: Een voorpagina, Bulgarije, EU, Frankrijk, Advies

Reacties zijn gesloten.