Steden drongen aan op voorwaarden om #ClimateChange te bestrijden

| November 8, 2019


Zijn steden de oorzaak of katalysator voor verandering in de aanpak van de wereldwijde noodsituatie in het klimaat? Dat lijkt het kruispunt te zijn waarop we ons nu bevinden en is een vraag die verontrustend of inspirerend is voor stadsplanners en burgemeesters,
schrijft Tom Mitchell, Chief Strategy Officer voor EIT Climate-KC, Europa's grootste publiek-private samenwerking tegen klimaatverandering
(afgebeeld, hierboven).

Steden dragen enorm bij aan klimaatverandering, verantwoordelijk voor ongeveer 70 procent van alle broeikasgasemissies en toch staan ​​ze ook aan de frontlinie van de gevolgen van overstromingen, extreme hitte en droogte.

Onderzoek door wetenschappers van het Crowther Lab voorspelde dat 77 procent van steden over de hele wereld de komende 30-jaren een dramatische verandering in klimaatomstandigheden zal meemaken.

Voor ons begint de meest effectieve reactie door steden te helpen de essentiële rol te omarmen die ze spelen. Steden zijn een cruciale speler in effectieve klimaatactie, en veel landen boeken al vooruitgang waar anderen achterop raken.

Steden over de hele wereld blijken grote bakens van vindingrijkheid en innovatie te zijn als het gaat om het aanpakken van klimaatuitdagingen. Hun kruisende systemen, concentraties van progressief denken - en de grimmige realiteit van de mogelijke toekomst waar we in onze stedelijke gebieden voor staan ​​- betekenen dat steden vaak sneller kunnen bewegen dan andere delen van de samenleving.

Stedelijke leiders en burgemeesters worden aantoonbaar belangrijker en impactiever dan nationale regeringen in hun streven naar zinvolle klimaatactie.

Burgemeesters van de stad hebben ambitieuze doelen gesteld om alle emissies geleidelijk af te schaffen en actief op zoek te gaan naar manieren om sneller koolstofarm te worden dan hun leiders op staatsniveau. Burgemeesters in Londen en Birmingham, de twee grootste steden van het VK, hebben onlangs bij de Britse regering aangedrongen op meer verantwoordelijkheid voor lokale milieuproblemen.

Toch hebben de afgelopen 20-jaren aangetoond dat steden meer hulp nodig hebben om de leidende rol die ze moeten spelen volledig te omarmen. Hoewel we een breed scala aan tools, middelen en expertise hebben verzameld, moeten we steden nog steeds het soort ondersteuning bieden om te experimenteren, te leren en krachtigere stappen te nemen om deze meest ernstige wereldwijde problemen aan te pakken.

In Milaan werken EIT Climate-KIC en onze partners aan een stadsbreed experiment om aan te tonen hoe een stad klimaatbestendigheid kan bereiken via een tienjarige strategie gebaseerd op innovatie en leren. Milaan heeft een portfolio van initiatieven die worden geïmplementeerd. Deze initiatieven komen echter niet overeen met de benodigde maatregelen.

Samen bouwen we hieraan om een ​​nieuwe strategie te ontwikkelen, waaronder het uitzoeken hoe we 3 miljoen bomen in de stad kunnen planten; gebruik van opkomende technologieën om de effecten van stedelijke hitte-eilanden te bestrijden; en de lancering van een fonds van € 500 miljoen voor verschillende klimaatprojecten, waaronder de aanpassing van 17,000-gebouwen om ze duurzamer te maken.

Een nieuwe betaalbare woningbouw in Milaan wordt ook gebouwd met afvalvermindering, koolstofbesparing en het gebruik van hernieuwbare energie centraal. Het heeft ook de betrokkenheid van bewoners gebruikt om de stedelijke mobiliteit te vergroten en het autogebruik te verminderen.

Met zo'n korte tijd om in te spelen op de klimaatcrisis, kunnen burgemeesters niet langer vertrouwen op traditionele benaderingen. Lang overleg, planning per sector, top-down besluitvorming, lange openbare aanbestedingen en traditionele financieringsmodellen zullen het niet redden.

In plaats daarvan zijn stadsleiders op zoek naar iets sneller en potentieel transformatiever.

Betrokkenheidsmodellen van burgers, nieuwe vormen van empowerment en besluitvorming, meerdere soorten acties die tegelijkertijd plaatsvinden - via beleid, financiën, regelgeving en technologie - kunnen leiden tot succesvolle transformatie op stadsniveau, waar staten hebben gefaald.

Daarom roept EIT Climate-KIC voor het eerst steden op over de hele wereld om klimaatactie te ondernemen via de 'Climathon Global Awards'.

Deze prijzen zullen de leiders van klimaatinnovatie en vindingrijkheid in steden erkennen. Winnende steden zullen seed-financiering, fast-track coaching en ondersteuning van wereldwijde experts op hun gebied ontvangen, evenals een kans om verbinding te maken en uit te wisselen met het EIT Climate-KIC-netwerk van 'Healthy, Clean Cities Deep Demonstration'.

We kiezen voor een systemische aanpak, werken over silo's en grenzen, betrekken mensen van de grond af en leren van ongewone actoren: dit zijn slechts enkele van de manieren waarop we steden kunnen ondersteunen om de uitdaging van de klimaatverandering aan te gaan.

De boodschap is dat steden alleen kunnen voortbouwen op bestaande vooruitgang en de voorwaarden kunnen creëren voor transformatie en klimaatbestendigheid door alleen als beweging samen te werken.

Comments

Facebook reacties

Tags: , , , ,

Categorie: Een voorpagina, Klimaatverandering, CO2 uitstoot, Emissions Trading Scheme (ETS), Milieu, EU

Reacties zijn gesloten.