#AviationTax - Nederland en acht andere EU-landen vragen om een ​​Europese luchtvaartbelasting

| November 8, 2019

In vergelijking met andere vormen van vervoer is vliegen momenteel te weinig en te duur, hoewel vliegreizen de oorzaak zijn van ongeveer 2.5% van de wereldwijde CO2-uitstoot. Daarom roept Nederland samen met 8 andere EU-landen de nieuwe Europese Commissie op om een ​​voorstel te doen voor een vorm van luchtvaartbelasting.

In hun gezamenlijke verklaring, Duitsland, Frankrijk, Zweden, Italië, België, Luxemburg, Denemarken en Bulgarije beweren samen met Nederland dat CO2-emissies en andere negatieve effecten van vliegen niet voldoende worden verantwoord in de prijs van vliegtickets. De landen vragen om een ​​EU-aanpak om gelijke concurrentievoorwaarden te waarborgen en het potentieel voor geschillen over oneerlijke concurrentie te minimaliseren. De verklaring is ontvangen door Europees commissaris Frans Timmermans.

"Het is niet alleen Nederland, maar een grote groep Europese landen die het onaanvaardbaar vinden dat vliegreizen helemaal niet worden belast, in tegenstelling tot reizen per auto, bus en trein", aldus staatssecretaris van Financiën Menno Snel. "Door nu actie te ondernemen, hopen we dat deze belangrijke kwestie ook in Europa van start zal gaan."

Nederland is een van de grootste voorstanders van Europa om de negatieve impact van het vliegen door betere prijsmaatregelen te compenseren. In juni hebben we een tweedaagse internationale conferentie georganiseerd, waar de eerste stappen zijn gezet in de richting van Europese afspraken hierover. Er is ook een paper gepubliceerd waarin verschillende opties worden beschreven voor het prijzen van vluchten, die mogelijk door de Europese Commissie kunnen worden gebruikt.

Als er aan het einde van 2020 geen EU-akkoord wordt bereikt, zal Nederland dit opleggen nationale vliegbelasting. Er is al een wetsvoorstel ingediend bij de Tweede Kamer, waar hierover voor het einde van het jaar zal worden gedebatteerd.

Comments

Facebook reacties

Tags: , , , , , , , , , , , , ,

Categorie: Een voorpagina, Luchtvaart / luchtvaartmaatschappijen, Bedrijf, Economie, EU, EU, Europese Commissie, UK

Reacties zijn gesloten.