Herfst 2019 Economische vooruitzichten voor de EU - een uitdagende weg voor de boeg

| November 8, 2019

De Europese economie bevindt zich nu in haar zevende opeenvolgende jaar van groei en zal naar verwachting blijven groeien in 2020 en 2021. De arbeidsmarkten blijven sterk en de werkloosheid blijft dalen.

De externe omgeving is echter veel minder ondersteunend geworden en de onzekerheid is groot. Dit heeft met name gevolgen voor de productiesector, die ook structurele verschuivingen doormaakt. Als gevolg daarvan lijkt de Europese economie op weg naar een langdurige periode van meer gematigde groei en gedempte inflatie. Het bruto binnenlands product (bbp) van de eurozone zal nu naar verwachting met 1.1% in 2019 en met 1.2% in 2020 en 2021 toenemen. Vergeleken met de zomer 2019 economische voorspelling (gepubliceerd in juli), is de groeivoorspelling verlaagd met 0.1 procentpunt in 2019 (van 1.2%) en 0.2 procentpunten in 2020 (van 1.4%).

Voor de EU als geheel zal het BBP naar verwachting stijgen met 1.4% in 2019, 2020 en 2021. De voorspelling voor 2020 werd ook naar beneden bijgesteld in vergelijking met de zomer (van 1.6%).

Euro en sociale dialoog, financiële stabiliteit, financiële diensten en kapitaalmarkten Vice-president Valdis Dombrovskis zei: “Tot nu toe heeft de Europese economie veerkracht getoond in een minder ondersteunende externe omgeving: de economische groei is voortgezet, het scheppen van banen is robuust en binnenlands vraag sterk. We kunnen echter geconfronteerd worden met onrustige wateren: een periode van grote onzekerheid in verband met handelsconflicten, toenemende geopolitieke spanningen, aanhoudende zwakte in de productiesector en de Brexit. Ik dring er bij alle EU-landen met een hoge staatsschuld op aan om een ​​verstandig fiscaal beleid te voeren en hun schulden op een neerwaarts pad te brengen. Aan de andere kant zouden die lidstaten die over fiscale ruimte beschikken, deze nu moeten gebruiken. "

Commissaris Pierre Moscovici van economische en financiële zaken, belastingen en douane zei: “Alle EU-economieën zullen de komende twee jaar blijven groeien, ondanks de steeds grotere tegenwind. De fundamenten van de EU-economie zijn robuust: na zes jaar groei, werkloosheid
in de EU is het laagst sinds het begin van de eeuw en het totale tekort onder 1% van het bbp. Maar de uitdagende weg voor ons laat geen ruimte voor zelfgenoegzaamheid. Alle beleidshefbomen moeten worden gebruikt om de veerkracht van Europa te versterken en de groei te ondersteunen. "

Groei afhankelijk van in het binnenland georiënteerde sectoren

Aanhoudende handelsspanningen tussen de VS en China en hoge niveaus van beleidsonzekerheid, vooral met betrekking tot handel, hebben investeringen, productie en internationale handel getemperd. Nu de mondiale bbp-groei zwak blijft, zal de groei in Europa afhangen van de sterkte van meer op het binnenland gerichte sectoren. Deze zullen op hun beurt afhangen van de ondersteuning van de loongroei, gunstige financieringsvoorwaarden en, in sommige lidstaten, ondersteunende fiscale maatregelen. Hoewel alle lidstaten hun economieën zouden moeten blijven zien groeien, is het onwaarschijnlijk dat dit alleen binnenlandse groeifactoren zal zijn
voldoende om sterke groei te stimuleren.

Arbeidsmarkten moeten gezond blijven, hoewel verbeteringen zullen vertragen. Het scheppen van banen in de EU is verrassend veerkrachtig gebleken. Dit komt deels omdat economische ontwikkelingen doorgaans enige tijd nodig hebben om de werkgelegenheid te beïnvloeden, maar ook vanwege de verschuiving van de werkgelegenheid naar dienstensectoren. De werkgelegenheid ligt op een recordhoogte en de werkloosheid in de EU is op het laagste niveau sinds het begin van de eeuw.

Hoewel het scheppen van netto banen waarschijnlijk zal vertragen, zal de werkloosheid in het eurogebied naar verwachting blijven dalen van 7.6% dit jaar naar 7.4% in 2020 en 7.3% in 2021. In de EU zal het werkloosheidspercentage dit jaar naar verwachting dalen tot 6.3% en zich vestigen op 6.2% in 2020 en 2021. Inflatie blijft gedempt

De inflatie in de eurozone is dit jaar tot nu toe vertraagd vanwege de daling van de energieprijzen en omdat bedrijven er grotendeels voor hebben gekozen om de kosten van hogere lonen in hun marges op te nemen in plaats van deze door te berekenen aan klanten.

Verwacht wordt dat de inflatiedruk de komende twee jaar zal blijven gedempt. De inflatie in de eurozone (geharmoniseerde consumentenprijsindex) wordt dit en volgend jaar voorspeld op 1.2%, oplopend tot 1.3% in 2021. In de EU wordt de inflatie dit jaar en volgend jaar op 1.5% en 1.7% in 2021 voorspeld.

De staatsschuld daalt voor het vijfde achtereenvolgende jaar; de tekorten zullen licht stijgen De Europese overheidsfinanciën zullen blijven profiteren van de zeer lage rentetarieven voor uitstaande schulden van IP / 19 / 6215. Ondanks de lagere bbp-groei zal de totale overheidsschuld / bbp-ratio van de eurozone naar verwachting voor het vijfde jaar op rij blijven dalen tot 86.4% dit jaar, 85.1% in 2020 en 84.1% in 2021.

Dezelfde factoren gelden voor de EU, waar de overheidsschuldquote dit jaar naar verwachting zal dalen tot 80.6% tot 79.4% in 2020 en 78.4% in 2021. Verwacht wordt dat de overheidssaldi enigszins zullen verslechteren als gevolg van de impact van de lagere groei en het ietwat ruimere discretionaire begrotingsbeleid in sommige lidstaten.

Verwacht wordt dat het totale tekort van de eurozone dit jaar zal stijgen van een historisch dieptepunt van 0.5% van het BBP in 2018 naar 0.8%, 0.9% in 2020 en 1.0% in 2021, uitgaande van een aanname zonder beleid. De geaggregeerde begrotingskoers van het eurogebied, dat wil zeggen de totale verandering in het structurele begrotingssaldo van de 19-lidstaten van de eurozone, zal naar verwachting in het algemeen neutraal blijven. In de EU zal het totale tekort naar verwachting ook stijgen, van 0.7% van het BBP in 2018 tot 0.9% dit jaar, 1.1% in 2020 en 1.2% in 2021.

Risico's voor de vooruitzichten blijven vooral neerwaarts. Een aantal risico's kan leiden tot een lagere groei dan verwacht. Een verdere toename van de onzekerheid of een toename van de handel en geopolitieke spanningen kunnen de groei temperen, evenals een sterker dan verwachte vertraging in China vanwege de zwakkere effecten van beleidsmaatregelen die tot nu toe zijn genomen. Dichter bij huis omvatten risico's een wanordelijke Brexit en de mogelijkheid dat zwakte in de productiesector een groter overloopeffect kan hebben op in het binnenland gerichte sectoren.

Aan de positieve kant zou een afname van handelsspanningen, een sterkere groei in China en lagere geopolitieke spanningen de groei ondersteunen. In de eurozone zou de groei ook ten goede komen als lidstaten met fiscale ruimte meer expansieve fiscale beleidskoersen zouden kiezen dan verwacht. Over het geheel genomen blijft de risicobalans echter beslist negatief.

In het licht van het proces van terugtrekking van het VK uit de EU, zijn de projecties gebaseerd op een puur technische veronderstelling van status-quo in termen van handelspatronen tussen de EU27 en het VK. Dit is alleen voor prognosedoeleinden en heeft geen invloed op het lopende proces in het kader van artikel 50.

Achtergrond

Deze voorspelling is gebaseerd op een reeks technische veronderstellingen met betrekking tot wisselkoersen, rentetarieven en grondstoffenprijzen met een afsluitingsdatum van 21 oktober 2019. Voor alle andere inkomende gegevens, inclusief veronderstellingen over overheidsbeleid, houdt deze voorspelling rekening met informatie tot en met 24 oktober 2019. Tenzij het beleid geloofwaardig wordt aangekondigd en voldoende gedetailleerd wordt gespecificeerd, is de
projecties veronderstellen geen beleidswijzigingen. De volgende voorspelling van de Europese Commissie zal een update zijn van de bbp- en inflatieprognoses in de Winter 2020 tussentijdse economische voorspelling.

Volg vice-president Dombrovskis op Twitter: @VDombrovskis
Volg commissaris Moscovici op Twitter: @pierremoscovici
Volg DG ECFIN op Twitter: @ecfin

Comments

Facebook reacties

Tags: , ,

Categorie: Een voorpagina, EU, Europese Commissie, Aanbevolen artikel

Reacties zijn gesloten.