#Vietnam overweegt juridische stappen over #SouthChinaSea-geschil

| November 7, 2019
Vietnam zou juridische stappen kunnen onderzoeken tussen verschillende opties in zijn territoriale geschil met machtig buurland China in de Zuid-Chinese Zee, zei een hoge regeringsfunctionaris woensdag (6 november), schrijven James Pearson en Khanh Vu.

De wrijvingen zijn gegroeid tussen de twee door communisten geleide landen sinds Beijing in juli een schip stuurde voor een maandenlange seismische enquête naar een gebied dat internationaal is aangewezen als de exclusieve economische zone van Vietnam (EEZ) maar ook wordt beweerd door China.

Tijdens een conferentie in Hanoi zei vice-minister van Buitenlandse Zaken Le Hoai Trung dat Vietnam de voorkeur gaf aan onderhandelingen, maar andere opties had voor de betwiste waterweg.

"We weten dat deze maatregelen onder meer feitenonderzoek, bemiddeling, bemiddeling, onderhandeling, arbitrage en procesvoering omvatten," zei Trung.

"Het VN-handvest en UNCLOS 1982 hebben voldoende mechanismen om deze maatregelen toe te passen," voegde hij eraan toe, verwijzend naar het VN-Zeerechtverdrag (UNCLOS), een internationaal verdrag dat maritieme territoriale rechten definieert.

China claimt bijna alle energierijke wateren van de Zuid-Chinese Zee, waar het militaire buitenposten op kunstmatige eilanden heeft gevestigd, maar Brunei, Maleisië, de Filippijnen, Taiwan en Vietnam hebben ook claims.

In 2016 wonnen de Filippijnen een uitspraak van het Permanent Hof van Arbitrage in Den Haag dat de claim van China op de meeste wateren ongeldig maakte na een 2013-zaak die door Manilla was aangespannen.

Maar de regering van Vietnam, die streeft naar een weloverwogen benadering van haar grootste handelspartner China, had recent niet gesproken over mogelijk volgende rechtszaken.

In 2014 zei voormalig premier Nguyen Tan Dung dat Vietnam juridische stappen overwoog na de inzet van een Chinees booreiland in wateren die door Hanoi werden beweerd - een geschil dat anti-Chinese rellen en een mariene impasse veroorzaakte.

In de nieuwe spuw heeft Vietnam herhaalde verklaringen afgelegd met betrekking tot zijn claims en geëist dat China het onderzoeksschip en zijn begeleiders uit het gebied zou verwijderen, maar tot woensdag geen mogelijke juridische stappen openbaar gemaakt.

"Het zou belangrijke politieke gevolgen hebben voor de relatie tussen Vietnam en China, maar misschien is dat het enige dat nog over is voor Vietnam," zei Bill Hayton, een Zuid-Chinese Zee-expert bij de denktank van Chatham House.

"Dit hele evenement lijkt over die vraag te gaan," voegde hij eraan toe, verwijzend naar de door de regering georganiseerde conferentie.

China weigerde de internationale rechterlijke uitspraak te erkennen die de Filippijnse rechten op energiereserves binnen zijn EEZ verduidelijkte.

Sommige juristen die bij die zaak betrokken waren, waren aanwezig op de conferentie, waaronder voormalig rechter van het Internationaal Tribunaal voor de zee (ITLOS), Rudiger Wolfrum.

Comments

Facebook reacties

Tags: , , , ,

Categorie: Een voorpagina, China, EU, Zuid-Chinese zee

Reacties zijn gesloten.