EU 'moet verenigd' zijn op #COP25 in Madrid

| November 7, 2019
De Milieucommissie van het Europees Parlement (ENVI) heeft vandaag een resolutie aangenomen waarin de nationale, regionale en lokale regeringen en de EU worden opgeroepen hun inspanningen op te voeren om de doelstellingen van de Overeenkomst van Parijs te bereiken en een constructieve rol te spelen bij de VN van dit jaar. Conferentie over klimaatverandering in Madrid.

De resolutie onderstreept de noodzaak van EU-leiderschap op het gebied van klimaatverandering: het dringt er bij de EU-leiders op aan zich te committeren aan een langetermijnstrategie om uiterlijk 2050 op de EU-top medio december een broeikasgasemissie van nul te bereiken. Europarlementsleden roepen de EU ook op om haar doelstelling om de uitstoot van broeikasgassen met 55 te verminderen tot 2030 in vergelijking met 1990 te verhogen ten opzichte van de huidige 40% -doelstelling. Dit is een signaal voor de komende Europese Commissie om ambitieuze voorstellen te doen die nodig zijn om de doelstellingen van de Overeenkomst van Parijs te bereiken.

Tegelijkertijd herinnert de resolutie alle landen aan hun collectieve verantwoordelijkheid en dat alle staten, met name rijke landen, hun eigen klimaatverbintenissen door 2020 moeten bijwerken, zoals vereist door de Overeenkomst van Parijs. In de week dat Donald Trump de formele stappen ondernam om zich terug te trekken uit de Overeenkomst van Parijs, verwelkomt de ENVI-resolutie de blijvende mobilisatie van Amerikaanse staten en niet-statelijke actoren. De urgentie van actie wordt benadrukt door het feit dat de afgelopen vier jaar (2015 tot 2018) de top vier van de warmste jaren in de wereldwijde temperatuurrecords waren, terwijl 2018 een recordhoogte in wereldwijde koolstofemissies zag.

Pascal Canfin (List Renaissance, FR) Voorzitter van de Milieucommissie zei: “De Commissie milieubeheer, volksgezondheid en voedselveiligheid van het Europees Parlement heeft vandaag ambitieuze doelen gesteld voor de COP25 in december in Madrid.

“Of het nu gaat om de afstemming van de gehele Europese begroting op de Overeenkomst van Parijs, de herbevestiging van de noodzakelijke reductie van koolstofemissies met 55% in 2030 of de vermindering van geïmporteerde ontbossing in Europa, de Milieucommissie effent de weg voor Europa om het eerste CO2-neutrale continent in 2050 zijn. Ik verwelkom ook het feit dat de Milieucommissie het Europees Parlement heeft gevraagd zijn eigen klimaat- en milieuambities te verhogen.

"Terwijl de Verenigde Staten gisteren hebben bevestigd dat zij zich terugtrekken uit de Overeenkomst van Parijs, herhalen wij vandaag in de Milieucommissie van het Europees Parlement dat wij willen dat Europa de strijd tegen de klimaatverandering serieus neemt."

Nils Torvalds (Svenska folkpartiet, FI) Renew Europa's ENVI-coördinator merkte op: “Zoals de wereld er nu uitziet, moet Europa de leider zijn in een verantwoord klimaatbeleid op de COP25 in Madrid. We hebben veel moeite gestoken in het hebben van een sterk mandaat in Madrid. Dat is de essentie van onze beslissing. "

Comments

Facebook reacties

Tags: , , , ,

Categorie: Een voorpagina, CO2 uitstoot, Milieu, EU

Reacties zijn gesloten.