Verbind je met ons

EU

Groot-Brittannië zal een commissaris naar Europa moeten sturen, zegt Von der Leyen

DELEN:

gepubliceerd

on

Groot-Brittannië zal een kandidaat voor een commissaris in de volgende Europese Commissie moeten voordragen als het na 31 oktober nog steeds lid is van de Europese Unie, zegt aankomend Commissiehoofd Ursula von der Leyen (foto) zei donderdag (24 oktober),schrijft Gabriela Baczynska. 

De EU-bestuurder van Jean-Claude Juncker zal zijn ambtstermijn van vijf jaar beëindigen op 31 oktober, dezelfde dag waarop de Britse premier Boris Johnson had beloofd dat zijn land het blok zou verlaten.

Het lijkt nu vrijwel zeker dat de vertrekdatum van Groot-Brittannië zal worden uitgesteld, terwijl een uitstel van een maand naar de start van de nieuwe Commissie vrijwel zeker is omdat er nog steeds commissarissen uit Frankrijk, Hongarije en Roemenië ontbreken. Volgens de EU-wetgeving moet elk van de 28 EU-landen, inclusief Groot-Brittannië, één commissaris hebben.

Groot-Brittannië heeft geen kandidaat voor het commissarisschap voorgesteld, terwijl de andere 27 EU-landen dat wel deden, omdat Johnson onvermurwbaar was dat zijn land in november geen lid meer zou zijn van de EU.

Vervolgens werd hij door zijn eigen parlement gedwongen om uitstel van de Brexit tot 31 januari te vragen, waarmee hij de kwestie van Groot-Brittannië die een lid van de uitvoerende macht van de EU zou voorstellen, weer opengooide.

“Als er na 1 november – en er moeten nog stappen worden gezet, dus dat is geen gegeven – er een verlenging komt en het Verenigd Koninkrijk nog steeds deel uitmaakt van de EU, dan zou ik het Verenigd Koninkrijk uiteraard vragen een commissaris te sturen. ”, vertelde Von der Leyen aan verslaggevers tijdens een bezoek aan Finland.

Ze zei dat de EU moest overwegen of ze Groot-Brittannië een uitstel zou verlenen, een discussie die volgens haar “er echt goed uitziet”, en zo ja, voor hoe lang.

Ante Rinne, premier van Finland, die nu het roulerende voorzitterschap van het blok bekleedt, zei dat “misschien alle” EU-landen een verlenging voor Londen steunden.

advertentie

Von der Leyen zei dat ze de Franse kandidaat voor commissaris, Thierry Breton, binnenkort zou uitnodigen voor een interview om de interne markt en de digitale agenda van de EU te bespreken – een portefeuille die hij waarschijnlijk zou krijgen als hij slaagt voor een hoorzitting in het Europees Parlement.

Ze zei dat ze hoopte dat Roemenië “binnen de komende dagen” een kandidaat voor de Commissie zou kiezen, maar voegde eraan toe dat ze niet specifiek had gevraagd of de Roemeense kandidaat een vrouw zou zijn.

De kwestie van het genderevenwicht van de Commissie staat hoog op de agenda van Von der Leyen.

Maar haar doel van een gelijk aantal mannen en vrouwen daar werd door het Europees Parlement gedwarsboomd toen het de eerste kandidaat van Frankrijk, Sylvie Goulard, afwees, nadat het haar had bekritiseerd vanwege een banenschandaal en haar eerdere werk voor een denktank.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending