Verbind je met ons

EU

#Balkan groot in uitbreidings- en gezondheidszorgagenda's

DELEN:

gepubliceerd

on

Het Europees Parlement was deze week in Straatsburg, net als EAPM, maar donderdag zijn we met spoed naar de Bulgaarse hoofdstad Sofia gegaan voor onze gezamenlijk georganiseerde conferentie met BAPPM over samen vooruit in het tijdperk van gepersonaliseerde geneeskunde, schrijft Europese Alliantie voor gepersonaliseerde geneeskunde (EAPM) Executive Director Denis Horgan.

De twee dagen Het evenement wordt georganiseerd door EAPM en de Bulgaarse Alliantie voor Precisie en Gepersonaliseerde Geneeskunde, in samenwerking met de Medische Universiteit Pleven en de Bulgaarse Vereniging voor Menselijke Genetica en Genomics.

De conferentie sluit perfect aan bij EAPM'Het is nu langlopend 'SLIM bereikstrategie (waarbij SMART staat voor Smaller Member states And Regions Together) en heeft vertegenwoordigers samengebracht van een brede basis van belanghebbenden uit de hele Balkanregio en daarbuiten.

Bulgarije's eigen Maryia Gabriel, die de afgelopen vijf jaar uitstekend werk heeft geleverd als Europees commissaris voor Digitale Economie en Maatschappij, en is binnenkort be Commissaris voor Innovatie en jeugd in de Ursula von der Leyen administratie, was bij ons in Sofia en werd hartelijk begroet.

Ze was erg optimistisch over internationale samenwerkingen en benadrukte dat er in november van dit jaar €35 miljoen aan investeringen zal worden geopend voor dit domein, en Horizon Europa'In totaal € 100 miljard voor verschillende gebieden.

Een van de nieuwe Commissie'Haar belangrijkste missie, zo herinnerde ze de aanwezigen, is het bestrijden van kanker, en Gabriel sprak krachtig over de noodzaak om dat te doen gestelde doelen in dit opzicht en om nauwe internationale samenwerkingen te ontwikkelen, terwijl de raamwerken van digitale gezondheidshubs door het hele blok heen worden gepusht.

De commissaris vertelde het publiek dat dit zo was'Het is duidelijk dat er meer innovaties nodig zijn om de principes van gepersonaliseerde geneeskunde te implementeren, en wijst erop dat, hoewel er zeker veel gegevens worden gegenereerd, het garanderen van veilige gegevenstoegang en -opslag van groot belang blijft voor verdere acties.

advertentie

Bovendien moeten in al deze acties maatschappelijke en ethische normen worden verankerd die de kernwaarden van de EU erkennen.  

Samenwerking tussen de EU-lidstaten is duidelijk van cruciaal belang, zoals ze benadrukte door te zeggen dat de integratie van gepersonaliseerde geneeskunde in Europa'De gezondheidszorgsystemen vereisen “interdisciplinaire, grensoverschrijdende samenwerking en inzet van iedereen”.  

Bulgarije'Viceminister van Onderwijs en Wetenschap Karina Angelieva vertelde het publiek dat haar land een succesvolle partner is geweest in de biobanksector en een gevestigde Balkanleider is, hoewel een sterker netwerk met de Westelijke Balkan noodzakelijk is.

Ze voegde eraan toe: “Investeringen zijn tevergeefs als er geen brede samenwerking tot stand komt en operationeel is. Samenwerken en samenwerken is essentieel."

BAPPM-voorzitter dr. Jasmijn Koeva zei het'Het is duidelijk dat we rekening moeten houden met de brede impact van gepersonaliseerde geneeskunde, die belooft een nieuw paradigma in de gezondheidszorg te creëren. Gegeven het feit dat geen enkele lidstaat het realistisch gezien alleen kan doen als het gaat om de moderne gezondheidszorg, is de belangrijkste vraag hoe verder te gaan.

“Grensoverschrijdende samenwerking is van cruciaal belang en met dit in gedachten streven de landen hier in de Balkan ernaar zij aan zij te werken aan de ontwikkeling van een coherente actie voor publiek-private samenwerking tussen de relevante landen, waardoor een model wordt gecreëerd dat anderen ook kunnen helpen. volgen."

Ze voegde eraan toe: “Er zijn solide argumenten dat wat we nodig hebben meer, en niet minder, Europa is – en voor praktische doeleinden betekent dat minder silo-denken en meer samenwerking, over grenzen en tussen disciplines heen. Laten'We zullen het proces de komende twee dagen hier in Sofia ontwikkelen.’

EAPM uitvoerend directeur Denis Horgan zei: “Europa moet een raamwerk ontwikkelen dat het delen van beste praktijken binnen, in dit geval, de Balkanregio mogelijk maakt, en een samenhangende actie ontwikkelen voor publiek-private samenwerking tussen de relevante landen, waardoor een model ontstaat dat anderen kunnen volgen.

“Doorbraken in de genetica, de roep om meer en betere screening, ontwikkelingen in beeldvormingstechnieken en de opkomst van wat we nu ‘Big Data’ noemenhebben de wereld van de gezondheidszorg al voor altijd veranderd. Alles ten behoeve van de patiënten.

“Maar we moeten meer van deze nieuwe wetenschappelijke methoden delen en hogere niveaus van samenwerking mogelijk maken. Dit geldt zowel op de Balkan als waar dan ook”, voegde Horgan eraan toe.

“We zijn blij dat commissaris Gabriel zich hier niet alleen maar al te goed van bewust is, maar ook een cruciale rol speelt om dit mogelijk te maken”, zei hij.

Finse post?

Zoals we weten bekleedt Finland momenteel het roulerende EU-voorzitterschap van de EU, en de Finse geneticus Tuula Helander ging naar de conferentievloer om uit te leggen dat er in Finland een cluster van uitmuntendheidscentra in ontwikkeling is, en gaf het voorbeeld dat haar land ernaar streeft een bron en gebruiker zijn van hoogwaardig en veelzijdig wetenschappelijk onderzoek, uitvindingen en innovaties.

Ze benadrukte ook het belang van “het benutten van gezondheidsgegevens die nodig zijn om de gepersonaliseerde geneeskunde en de gezondheidssector te versnellen”.

bakstenen'In ons land staat de burger uiteraard centraal'Het welzijn van haar moeder tijdens haar voorzitterschap en haar aanwezigheid op het evenement in Sofia zijn enorm belangrijk en welkom.

Het Parlement en de Balkan… 

De timing en plaats van de conferentie zijn zeker passend, gezien het feit dat leden van het Europees Parlement onlangs bij de Voorzitter van het Parlement hebben aangedrongen David Sassolito “zo snel mogelijk” de Westelijke Balkan bezoeken.

Ze vroegen hem ook om de instelling door te geven's steun voor de uitbreiding en de regio in het algemeen.

Laten we het niet vergeten: verschillende Balkanstaten zijn verwikkeld in uitbreidingsbesprekingen. En deze week's bijeenkomst van de Corepersawan “intense discussietussen ambassadeurs over het onderwerp.

De meeste ambassadeurs kwam vast te zitten, en het debat liet zien dat de EU-landen “zeer verdeeld” zijn over elke mogelijke weg vooruit. 

Vooral Frankrijk ergert zich aan de lidstaten die verdere uitbreiding voorstaan. Tot deze laatste groep behoren Italië, Polen, Roemenië, Slowakije en Tsjechië, en zij willen de kwestie weer op de agenda hebben voor de ministersbijeenkomst later deze maand.

Op dit moment is er in feite sprake van een patstelling, waarbij een meerderheid het toetredingsperspectief voor Noord-Macedonië en Albanië steunt. Aan de andere kant van de tafel, daar'Een minderheid die geneigd is deze stap te blokkeren. Volgens de unanimiteitsregels kan slechts één land een veto uitoefenen en is het spel afgelopen's omhoog.

Voorzitterschapsconferentie van Kroatië

Ondertussen plant de Europese Alliantie voor Gepersonaliseerde Geneeskunde, met het oog op de toekomst, zoals altijd, een aanzienlijke samenwerking met de twee voorzitterschappen die in 2020 op stapel staan ​​– namelijk Kroatië en Duitsland.

En zoals gewoonlijk zal dit gedeeltelijk worden bereikt door middel van belangrijke evenementen op hoog niveau, waarbij de voorzitterschappen van de lidstaten zullen worden betrokken, evenals de inbreng van het Europees Parlement en een breed scala aan belanghebbenden, waaronder de industrie.

Kroatië neemt in januari 2020 het EU-voorzitterschap over, dus organiseert EAPM op 24 en 25 maart een stuurgroepevenement, met als belangrijkste onderwerpen de gensequencing, vroege diagnose en de bredere aspecten van gezondheidsinnovatie.

De kans bestaat om de prioriteiten opnieuw op elkaar af te stemmen om de behoeften van patiënten, gezondheidszorgprofessionals en gezondheidszorgstelsels te evalueren om betere en veiligere therapieën mogelijk te maken.

Er is ook ruimte en noodzaak voor verbeterde samenwerking tussen regelgevende en betalersgroepen in de EU. Dit zou tot doel hebben andere kernuitkomsten dan overleving te identificeren die kunnen worden opgenomen in proeven, evenals in gezondheidszorgsystemen, om gedurende de levenscyclus gegevens te genereren.

EAPM heeft altijd de principes van grensoverschrijdende samenwerking omarmd en werkt er hard aan om de boodschap ter plaatse te verspreiden, in de individuele lidstaten, in de regio's waar zij wonen, en ook in de regio's binnen die lidstaten.

De Balkan in zijn geheel en, binnen de regio, Bulgarije en Kroatië kunnen een belangrijke rol spelen, vandaar onze aanzienlijke betrokkenheid op de conferentie deze week in Sofia.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending