Verbind je met ons

Albanië

Het niet openen van toetredingsgesprekken met #Albanië en #Noord #Macedonië 'is een vergissing'

DELEN:

gepubliceerd

on

Het Parlement is diep teleurgesteld over het feit dat er geen overeenstemming is bereikt over het openen van EU-toetredingsgesprekken met Albanië en Noord-Macedonië tijdens de EU-top op 17-18 in oktober.

Europarlementsleden betreuren de stap van Frankrijk, Denemarken en Nederland om het besluit te blokkeren en zeggen dat Albanië en Noord-Macedonië de afgelopen jaren aanzienlijke inspanningen hebben geleverd en voldoen aan de criteria van de EU om lidmaatschapsgesprekken te starten.

Europarlementsleden zijn verheugd over de inspanningen van Noord-Macedonië om moeilijke bilaterale problemen met zijn buurlanden op te lossen en verwelkomen ook de recente hervormingen van het gerechtelijk apparaat in Albanië.

Een strategische fout

Het Parlement benadrukt dat het “niet-besluit” van de EU-leiders een strategische fout is, die de geloofwaardigheid van de EU schaadt en een negatief signaal afgeeft aan andere mogelijke kandidaat-lidstaten. Het zou ook andere buitenlandse actoren – wier activiteiten mogelijk niet in overeenstemming zijn met de waarden en belangen van de EU – in staat kunnen stellen nauwer samen te werken met zowel Albanië als Noord-Macedonië, voegen de leden van het EP eraan toe.

Een hervorming van het uitbreidingsproces, bepleit door sommige landen, mag Albanië en Noord-Macedonië niet belemmeren, die nu al voldoen aan de vereisten om te worden beoordeeld op hun eigen verdiensten en objectieve criteria, en die niet worden beoordeeld door binnenlandse politieke agenda's in andere landen, zegt de tekst. .

Tijd om onderhandelingen te openen is nu

advertentie

Europarlementsleden dringen er bij de EU-landen op aan om verantwoord te handelen tegenover Albanië en Noord-Macedonië en om tijdens de volgende vergadering een unaniem positief besluit te nemen. Het Parlement moet zijn activiteiten ter ondersteuning van de democratie opvoeren om ervoor te zorgen dat de nationale parlementen op de westelijke Balkan hun rol spelen als motor voor democratische hervormingen, voegen ze eraan toe.

De tekst werd aangenomen met 412 stemmen voor, 136 tegen en 30 onthoudingen.

Meer informatie

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending