Verbind je met ons

België

Aziatische #Transjakarta aangehaald als model voor Europa en de rest van de wereld

DELEN:

gepubliceerd

on

Op een grote conferentie in Brussel werd verteld dat een innovatief openbaar vervoersysteem in Azië model kan staan ​​voor Europa en de rest van de wereld. Jakarta Public Transportation is baanbrekend op het gebied van geïntegreerd en milieuvriendelijk vervoer, zo werd de International Bus Conference verteld, schrijft Martin Banks.

De driedaagse conferentie liep van 21-23 oktober en trok tal van openbaar vervoerders van over de hele wereld. Het evenement, gehouden in Brussel Expo, onderzoekt de huidige trends en ontwikkelingen in de bussector vanuit een internationaal perspectief. Er zijn 60 internationale sprekers uit de hele bussector aanwezig.

Deze omvatten Dr. Agung Wicaksono, CEO van Transjakarta, een snel busvervoersysteem in Jakarta, Indonesië. Het was het eerste BRT-systeem in Azië en werd op 15 januari 2004 in gebruik genomen om een ​​snel openbaar vervoersysteem te bieden om het spitsverkeer te helpen verminderen. Wicaksono sprak over hoe het systeem aanzienlijk heeft bijgedragen aan het terugdringen van congestieniveaus in de Indonesische hoofdstad. Transjakarta bedient een van de langste routes ter wereld, strekt zich uit over 250 km en 25 stations en bedient 20 miljoen passagiers. Als een van de grootste openbaarvervoerbedrijven in Jakarta maakt Transjakarta gebruik van het Bus Rapid Transit-systeem (BRT), het eerste in Zuidoost- en Zuid-Azië. Wicaksono legde tijdens zijn bezoek aan de Press Club Brussels Europe uit wat Transjakarta doet om aan de behoeften van Jakarta te voldoen, ondersteund door een geïntegreerd openbaar vervoersysteem.

Hij zei: "Jakarta is een van de grote steden in Azië die 20 miljoen mensen bedient, zowel inwoners van Jakarta als pendelaars uit naburige steden. Dit aantal is relatief groot in vergelijking met andere hoofdsteden in Azië, zoals Singapore, dat slechts 5 miljoen mensen per jaar bedient. dag, en vereist geïntegreerde multimodale transportdiensten. "Deze mobilisatie kan maximale voordelen opleveren voor de economische ontwikkeling, zowel voor inwoners van Jakarta als voor naburige steden."

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (BPS) schat dat de bevolking van Jakarta in 2019 10.6 miljoen mensen zal bereiken, maar op werkdagen loopt dat aantal op tot 20 miljoen. In de afgelopen vijf jaar is Transjakarta erin geslaagd het aantal gebruikers van het openbaar vervoer met zo'n 300% te vergroten en het dekkingsgebied te vergroten tot 77% in vijf gebieden in Jakarta. De aanwezigheid van BRT heeft ertoe bijgedragen dat de verkeersopstoppingen in Jakarta dit jaar met 8% zijn gedaald, de grootste daling in vergelijking met andere steden, en heeft Jakarta naar beneden geduwd op de ranglijst, van de 4e naar de 7e plaats van meest verstopte steden.

Een andere studie van de Asia Development Bank (ADB) erkent ook de inspanningen van Jakarta om de chronische uitdagingen van het vervoerssysteem van de hoofdstad aan te pakken. Transjakarta heeft ook 'Microtrans' geïntroduceerd, dat de integratie van openbaarvervoersdiensten omarmt. Transjakarta wordt als systeemaanbieder, routekaarten en ontwikkeling ondersteund door coöperaties. Jakarta Transportation werkt samen met bestaande conventionele microbus-ondernemers en particuliere eigenaren, een aanpak gericht op het handhaven van de consistentie van openbaarvervoersdiensten door de overheid.

Dr. Wicaksono zei: "Dit is een van de verschillen tussen het transportsysteem in Indonesië en andere steden in andere landen. Als in andere steden het openbaar vervoer wordt gereguleerd door de overheid, omarmt de overheid in Jakarta de participatie van de lokale gemeenschap als een vorm van steun voor de ontwikkeling van de regionale economie.”

advertentie

Met BRT is Transjakarta er ook in geslaagd, zei hij, om de toegang tot stations en haltes van het openbaar vervoer te vergroten en om hubs te creëren die "gezonde ecosystemen ondersteunen door de uitstoot van gassen in de lucht te verminderen". Dr. Wicaksono zei dat BRT vanaf 2023 elektrische busvloten zal gebruiken die de uitlaatemissies van voertuigen verder zullen helpen verminderen en een gezonder milieu zullen creëren.

Binnen 15 jaar is Transjakarta erin geslaagd het gedrag van het publiek in Jakarta bij het gebruik van het openbaar vervoer te veranderen en heeft het prijzen ontvangen voor innovaties in het transportsysteem en het verbeteren van de stadsmobiliteit. Transjakarta en de regering hebben, zo wordt gezegd, blijk gegeven van "samenwerking en echt werk dat een positieve invloed heeft op de economische vooruitgang en veranderingen in het gedrag van mensen bij het gebruik van het openbaar vervoer". Het merendeel van de Transjakarta-bussen wordt momenteel gedomineerd door Europese busmerken zoals Mercedes, Scania en Volvo, maar er zijn drie exemplaren van elektrische bussen gemaakt in China, terwijl andere lokaal worden getest. Het testen van de gereedheid van elektrische bussen wordt voor Transjakarta als belangrijk gezien om zich aan te passen aan het tropische klimaat in Jakarta.

Het bezit momenteel 3,558 busvlooteenheden met 220 routes, en in 2020 streeft het naar een extra vloot van maximaal 10,047 eenheden, inclusief de microbus. De kortetermijnstrategie voor 2020 is om de 'first mile'- en 'last mile'-diensten beter te realiseren, waarbij bewoners binnen een straal van 500 meter openbaar vervoer kunnen vinden en het dekkingsgebied in de regio Jakarta vergroten tot 95%. Met een steeds groter wordend en integrerend openbaar vervoersysteem, ondersteund door een digitaal betalings- en informatiesysteem, zegt Transjakarta nu klaar te zijn om geïntegreerde multimodale transportdiensten aan te bieden om "een ordelijk, comfortabel en veilig transportecosysteem te realiseren".

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending