Financiële ondersteuning voor werknemers die getroffen zijn door no-deal #Brexit

| Oktober 23, 2019
Europarlementsleden keuren de wijziging van het EFG-Solidariteitsfonds goed, met inbegrip van steun voor werknemers die zouden worden getroffen door de terugtrekking van het VK uit de EU zonder een overeenkomst.

Het Europees Fonds voor aanpassing aan de globalisering financiert een actief arbeidsbeleid, zoals herscholing van individuele werknemers, loopbaanadvies, opleiding, verhuiskostenvergoedingen of startende ondernemingen. Tot nu toe konden EU-regeringen alleen financiële steun van het EFG aanvragen voor werknemers en zelfstandigen die hun baan hebben verloren als gevolg van de globalisering of een economische crisis. De wijziging die op 22 oktober door het Europees Parlement is goedgekeurd, bepaalt dat ontslagen en zelfstandigen wier activiteit is gestopt als gevolg van aanzienlijke gevolgen voor bedrijfsmodellen, groei en werkgelegenheid als gevolg van de terugtrekking van het VK uit de EU zonder een overeenkomst, ook vallen binnen het toepassingsgebied van het EFG.

De wetgeving is aangenomen met 516 tegen 23 en 17 onthoudingen.

De wijziging van de verordening is van toepassing vanaf de dag volgende op die waarop de Verdragen niet langer van toepassing zijn op het VK als er geen terugtrekkingsovereenkomst is. Deze verordening is echter niet van toepassing als een overeenkomst wordt gesloten op de datum waarop het VK zich terugtrekt.

Vilija Blinkevičiūtė (S&D, Litouwen), rapporteur: “EGF is operationeel sinds 2007 en heeft veel ontslagen werknemers geholpen een nieuwe baan te vinden. Dit fonds werkt erg goed. We moeten ons uiterste best doen om ons voor te bereiden op mogelijke negatieve effecten die onze bedrijven en werknemers kunnen ondervinden door een no-deal Brexit. ”

Achtergrond

De lidstaten en het Europees Parlement moeten alle EFG-aanvragen goedkeuren. Na goedkeuring betaalt de EU 60% en de EU-landen 40%.

Sinds 2007 profiteren 70.000-werknemers van EFG-financiering.

Meer informatie

Comments

Facebook reacties

Tags: , , , ,

Categorie: Een voorpagina, Brexit, EU, Europees parlement, UK

Reacties zijn gesloten.