Verbind je met ons

Voorpagina

Europese # Oekraïne is onmogelijk zonder Europese justitie

DELEN:

gepubliceerd

on

Oekraïne, dat sinds 2014 actief hervormingen doorvoert, is niet op alle gebieden succesvol geweest. Er zijn met name zorgen over de hervorming van het rechtssysteem. Nu is het een wijdverbreide mening geworden dat de situatie in de Oekraïense rechtbanken niet is verbeterd, dat er nog steeds uitingen van corruptie in de rechtbanken zijn en dat de rechterlijke macht zelf bijna haar onafhankelijkheid heeft verloren.

Tijdens het presidentschap van Poroshenko werd in Oekraïne gerechtelijke hervorming doorgevoerd. Maar het vertrouwen in de Oekraïense rechterlijke macht is extreem laag ; volgens een enquête uit 2019 vertrouwt slechts 14% van de burgers de rechters. Zo'n catastrofaal lage indicator van vertrouwen kan geen basis zijn waarop een effectief rechtssysteem kan worden gebouwd.

Om een ​​recept te vinden voor het verbeteren van de situatie in het gerechtelijk apparaat, bezocht de Oekraïense delegatie tijdens de najaarsbijeenkomst het Europees Parlement in Straatsburg en hield een internationale conferentie. Het werd bijgewoond door Oekraïense parlementsleden, rechters, mensenrechtenactivisten en burgeractivisten, evenals leden van het Europees Parlement. De kwestie van de Oekraïense justitie stond centraal in de discussie.

Tijdens de discussie verklaarde Oekraïens parlementslid Oleksiy Zhmerenetsky dat er de afgelopen jaren geen ingrijpende veranderingen zijn aangebracht in het rechtssysteem, zoals vereist door buitenlandse partners en door de logica van de hervorming van het rechtssysteem zelf. Steeds vaker verschijnen rechtbanken en individuele rechters in de pers onder schandalige krantenkoppen, met beschuldigingen van corruptie en andere onwettige handelingen, maar er is geen concreet bewijs van dergelijke acties geleverd. Dus in plaats van de structuur te hervormen, gebruikte president Poroshenko het onderwerp justitiële hervorming om politieke kijkcijfers te verhogen.

De inschattingen van de justitiële hervorming door de vorige overheden zijn teleurstellend, en de gespreksdeelnemers zien hier vooral de verantwoordelijkheid van de overheid. De deelnemers aan de dialoog waren het erover eens dat de vorige regering de rechterlijke macht niet echt onafhankelijk had gemaakt, maar in plaats daarvan had geprobeerd deze te controleren en voor eigen doeleinden te gebruiken.

Het Oekraïense parlementslid Iryna Venediktova zei dat er alle aanwijzingen waren dat voormalig president Petro Poroshenko voortdurend druk uitoefende op het rechtssysteem. Voor sommige vormen van dergelijke druk gebruikte hij anti-corruptie-autoriteiten die de rechters onder druk zetten om hen over te halen te handelen in het belang van de administratie van de president. Met name het National Anti-Corruption Bureau of Ukraine, dat in 2015 werd opgericht, krijgt herhaaldelijk de schuld van de druk op de rechtbanken. Dit orgaan zou zich bezighouden met anticorruptieactiviteiten, maar heeft zeer bescheiden resultaten opgeleverd. In plaats daarvan werden NABU en haar leiders vaak gevonden te midden van schandalen en werkten ze samen met de vorige regering. In 2018 merkten journalisten bijvoorbeeld dat het hoofd van de NABU Artem Sytnyk 's nachts het huis van president Petro Poroshenko bezocht. Over de gepastheid van dergelijke bezoeken kan lang worden gesproken, maar desgevraagd verklaarde Sytnik dat hij met de president had gesproken over de oprichting van een anticorruptierechtbank. Toen hem werd gevraagd hoe ethisch en opportuun het was om dergelijke kwesties 's nachts in privé-huizen te bespreken, zei Sytnyk eenvoudigweg dat hij was uitgenodigd door Poroshenko. In elk beschaafd land kunnen dergelijke gesprekken alleen in het openbaar en zonder enig achtergrondverhaal worden gevoerd.

advertentie

Met name politiek expert, directeur van het PolitA Instituut voor Democratie en Ontwikkeling, Kateryna Odarchenko, die een van de organisatoren van de rondetafel was, zei ook dat de vorige regering probeerde alle hefbomen van het besturen van de staat op zichzelf te concentreren en afhankelijk te maken op zichzelf die organen, die a priori onafhankelijk zouden moeten zijn. Ze voegde eraan toe dat tal van schandalen, die op grote schaal door tv-zenders werden uitgezonden, vaak kunstmatig waren gecreëerd en gericht waren op het in diskrediet brengen van bepaalde individuen of zelfs de hele organen. De media die dergelijke inhoud verspreidden, hadden echter beïnvloed kunnen zijn door de voormalige president.

Veel rechters zijn "als gijzelaars" van het systeem gehouden en zijn betrokken geweest bij schandalen die duidelijk niet relevant waren. De meeste van deze zogenaamde schandalen waren mediacampagnes die erop gericht waren bepaalde rechters over te halen tot onwettige samenwerking en om beslissingen te nemen die gunstig waren voor de vorige regering.

Dit werd met name verklaard door de rechter van de administratieve districtsrechtbank van Kiev, Pavlo Vovk, die ook aanwezig was bij de vergadering. Hij vertelde duidelijk over de pogingen om hem onder druk te zetten, met name via de organen die door de voormalige president werden gecontroleerd.

Het is belangrijk de jurisdictie van de administratieve districtsrechtbank van Kiev te verduidelijken; de overheid is één van de partijen in de geschillen die de rechter behandelt. In dit verband wilden de autoriteiten dat alle geschillen die voortvloeiden uit de deelname van de staatsautoriteiten in het voordeel van de autoriteiten werden beslecht. Daarom namen de autoriteiten hun toevlucht tot de druk waaraan de NABU deelnam. In het bijzonder heeft de NABU de strafzaak tegen rechter Vovk aangespannen wegens zogenaamd onjuiste gegevens in de aangifte, maar een gedetailleerde studie van de zaak tegen een andere anticorruptie-instantie - het Nationaal Agentschap voor het voorkomen en bestrijden van corruptie, heeft geen schendingen geconstateerd.

De situatie rond dit gerechtshof, en vele andere, gaat behoorlijk over directe ongerechtvaardigde politieke druk op de rechtbanken met als doel hun gunst te verkrijgen en hen politieke bevelen te laten uitvoeren. Mensenrechtenactivist Sergiy Klets, die ook aanwezig was bij de bijeenkomst, was het eens met deze stelling. Het grote wantrouwen jegens de rechtbanken is volgens hem een ​​gevolg van het gebrek aan onafhankelijkheid van het rechtssysteem in Oekraïne en de imperfectie van het rechtssysteem in het algemeen. Zo bestaat de Hoge Raad van Justitie nu uit mensen die dicht bij de vorige president staan ​​en kunnen bepaalde groepen het orgaan gebruiken voor manipulatie en druk. Om het vertrouwen in de rechters te vergroten, zei hij, is het noodzakelijk om publieke figuren, gekwalificeerde advocaten en internationale experts van buiten Oekraïne bij de Hoge Raad van Justitie te betrekken.

EP-lid Petras Auštrevičius zei dat een dergelijke praktijk, wanneer de politieke macht de rechterlijke macht verstoort, tot usurpatie leidt en niets gemeen heeft met democratische principes van sociale ontwikkeling.

“Als de rechtbank wordt gedwongen om de instructies van de politieke autoriteiten op te volgen, kan er geen eerlijke gerechtigheid bestaan. In dergelijke omstandigheden worden rechters gijzelaars van zowel het politieke systeem als het wantrouwen van het maatschappelijk middenveld, wat een beschamende praktijk is die moet worden gestopt ”, zei EP-lid Ivar Ijabs.

Zo heeft Europees Parlementslid Witold Waszczykowski – Pools politicus, vice-minister van Buitenlandse Zaken (2005-2008), plaatsvervangend hoofd van het Bureau og National Security (2008-2010) zijn volledige steun betuigd aan Oekraïne in zijn zoektocht naar een eerlijke en onafhankelijke gerechtelijk systeem.

"Oekraïne heeft alle voorwaarden om eerlijke, onpartijdige gerechtigheid te creëren, in het bijzonder, zelfs aan deze tafel zijn er mensen die de wil, het verlangen en de professionaliteit hebben om de nodige hervormingen op het gebied van justitie door te voeren", merkte Witold Waszczykowski op.

Een treffend voorbeeld van hoe de vorige regering het hervormingsproces van de rechterlijke macht vertraagde, is de zaak van de speciale anticorruptierechtbank, die pas in september 2019 met haar werkzaamheden begon, hoewel het in 2014 was aangekondigd. Dit is een rechtbank onder de jurisdictie die corruptiezaken nemen af, waaronder het voor de rechter brengen van overheidsfunctionarissen. De macht van Poroshenko vertraagde het werk van deze rechtbank lange tijd , maar toen de nieuwe president zijn taken op zich nam, werd het lichaam gelanceerd en begon het te werken. Dat wil zeggen, de oprichting van een anticorruptierechtbank en de uitvoering van de hervorming waren in de eerste plaats afhankelijk van de politieke wil van de president, die blijkbaar niet de wens had om dergelijke veranderingen door te voeren.

Om van Oekraïne een volwaardige partner van Europa te maken, is het noodzakelijk dat de rechterlijke macht volledig onafhankelijk is. Rechtspraak moet worden uitgevoerd door professionele, gekwalificeerde rechters die het volk dienen, niet de politieke macht. Dit is de praktijk van de EU-landen, en de geschiedenis bewijst dat iedereen die aan de macht is en probeert de rechtbank te temmen, vroeg of laat betrokken raakt bij strafzaken. En degenen die in opdracht van de autoriteiten werden aangeklaagd, hadden daardoor hun reputatie kunnen verdedigen.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending