Europese # Oekraïne is onmogelijk zonder Europese justitie

| Oktober 23, 2019

Oekraïne, dat sinds 2014 actief hervormingen doorvoert, is niet op alle gebieden succesvol geweest. Er zijn met name zorgen over de hervorming van het rechtsstelsel. Nu is het een wijd verbreide mening geworden dat de situatie bij de Oekraïense rechtbanken niet is verbeterd, dat er nog steeds manifestaties van corruptie bij de rechtbanken zijn en dat de rechterlijke macht zelf bijna haar onafhankelijkheid heeft verloren.

Tijdens het presidentschap van Poroshenko vond in Oekraïne een gerechtelijke hervorming plaats. Maar het vertrouwen in het Oekraïense rechtssysteem is extreem laag; volgens de 2019-enquête vertrouwt slechts 14% van de burgers op de rechters. Een dergelijke catastrofaal lage vertrouwensindicator kan geen basis zijn waarop een effectief rechtssysteem kan worden gebouwd.

Om een ​​recept te vinden voor het verbeteren van de situatie in het gerechtelijk apparaat, bezocht de Oekraïense delegatie tijdens de herfstsessie het Europees Parlement in Straatsburg en hield ze een internationale conferentie. Het werd bijgewoond door Oekraïense parlementsleden, rechters, mensenrechtenkampioenen en civiele activisten, evenals leden van het Europees Parlement. De kwestie van het Oekraïense recht stond centraal in de discussie.

In de loop van de discussie verklaarde de Oekraïense parlementslid Oleksiy Zhmerenetsky dat de afgelopen jaren geen diepgaande wijzigingen zijn aangebracht in het justitiële stelsel, zoals vereist door buitenlandse partners en door de logica van de justitiële hervorming zelf. Steeds vaker verschijnen rechtbanken en individuele rechters in de pers onder schandelijke krantenkoppen, met beschuldigingen van corruptie en andere onwettige handelingen, maar er is geen concreet bewijs voor dergelijke acties verstrekt. Dus in plaats van de structuur te hervormen, gebruikte president Poroshenko het onderwerp van gerechtelijke hervorming om politieke ratings te verhogen.

De schattingen van de gerechtelijke hervorming door de vorige autoriteiten zijn teleurstellend en de deelnemers aan de discussie zien hier in de eerste plaats de verantwoordelijkheid van de autoriteiten. De deelnemers aan de dialoog waren het erover eens dat de vorige regering de rechterlijke macht geen echte onafhankelijkheid had gegeven, maar in plaats daarvan probeerde deze te beheersen en voor haar eigen doeleinden te gebruiken.

Oekraïens parlementslid Iryna Venediktova zei dat er alle aanwijzingen waren dat voormalig president Petro Poroshenko voortdurend op het gerechtelijk apparaat drukte. Voor sommige soorten van dergelijke druk gebruikte hij anticorruptie-autoriteiten die de rechters onder druk zetten om hen over te halen om te handelen in het belang van de administratie van de president. In het bijzonder wordt het nationale anti-corruptiebureau van Oekraïne, dat in 2015 is opgericht, herhaaldelijk beschuldigd van de druk op de rechtbanken. Dit lichaam zou anticorruptieactiviteiten moeten verrichten, maar heeft zeer bescheiden resultaten laten zien. In plaats daarvan werden NABU en haar leiders vaak gevonden te midden van schandalen en werkten ze samen met de vorige regering. In 2018 zagen journalisten bijvoorbeeld dat het hoofd van de NABU Artem Sytnyk 's nachts het huis van president Petro Poroshenko bezocht. Over de gepastheid van dergelijke bezoeken kan lang worden gesproken, maar toen hij er rechtstreeks om werd gevraagd, verklaarde Sytnik dat hij met de president had gesproken over de oprichting van een rechtbank voor corruptiebestrijding. Toen hem werd gevraagd hoe ethisch en opportuun het was om dergelijke kwesties 's nachts in een privéhuis te bespreken, zei Sytnyk eenvoudig dat hij door Poroshenko was uitgenodigd. In elk beschaafd land kunnen dergelijke gesprekken alleen openbaar en zonder achtergrondverhaal worden gemaakt.

In het bijzonder zei politiek expert, directeur van het PolitA Instituut voor Democratie en Ontwikkeling, Kateryna Odarchenko, die een van de organisatoren van de rondetafel was, dat de vorige regering zich probeerde te concentreren op alle hefbomen om de staat te regeren en afhankelijk te maken op zichzelf die lichamen, die a priori onafhankelijk moeten zijn. Ze voegde eraan toe dat tal van schandalen, die op grote schaal werden uitgezonden door de tv-zender, vaak kunstmatig waren gecreëerd en gericht waren op de in diskrediet brengen van bepaalde individuen of zelfs de hele orgels. De media, die dergelijke inhoud hebben verspreid, kunnen echter zijn beïnvloed door de voormalige president.

Veel rechters zijn "als gijzelaars" aan het systeem vastgehouden en betrokken geweest bij schandalen die duidelijk niet relevant waren. De meeste van deze zogenaamde schandalen waren mediacampagnes om bepaalde rechters ervan te overtuigen betrokken te zijn bij onwettige samenwerking en om beslissingen te nemen die gunstig waren voor de vorige regering.

Dit werd met name verklaard door de rechter van de districtsrechtbank van Kiev Pavlo Vovk, die ook aanwezig was bij de vergadering. Hij vertelde duidelijk over de pogingen om hem onder druk te zetten, met name door de organen die door de voormalige president werden bestuurd.

Het is belangrijk om de jurisdictie van de districts administratieve rechtbank van Kiev te verduidelijken; de overheid is een van de partijen bij de geschillen die de rechtbank behandelt. In dit verband wilden de autoriteiten dat alle geschillen die voortvloeiden uit de deelname van de nationale autoriteiten in het voordeel van de autoriteiten werden beslecht. Daarom namen de autoriteiten hun toevlucht tot de druk waaraan de NABU deelnam. De NABU heeft met name de strafzaak tegen rechter Vovk ingeleid wegens vermeende onjuiste gegevens in de verklaring, maar een gedetailleerde studie van de zaak tegen een andere anti-corruptie-instantie - het Nationaal Agentschap voor het voorkomen en bestrijden van corruptie - vond geen schendingen.

De situatie rond deze rechtbank, en vele anderen, gaat behoorlijk over directe ongerechtvaardigde politieke druk op de rechtbanken om hun gunst te verkrijgen en hen politieke bevelen te laten uitvoeren. Mensenrechtenactivist Sergiy Klets, die ook de vergadering bijwoonde, stemde in met deze verklaring. Volgens hem is het grote wantrouwen van de rechtbanken een gevolg van het gebrek aan onafhankelijkheid van het rechtsstelsel in Oekraïne en de imperfectie van het rechtsstelsel in het algemeen. De Hoge Raad van Justitie bestaat nu bijvoorbeeld uit mensen die dicht bij de vorige president staan ​​en bepaalde groepen kunnen het lichaam gebruiken voor manipulatie en druk. Om het vertrouwen van de rechters te vergroten, zei hij, moeten publieke figuren, gekwalificeerde advocaten en internationale deskundigen van buiten Oekraïne bij de Hoge Raad van Justitie worden betrokken.

Het EP-lid Petras Auštrevičius zei dat een dergelijke praktijk, wanneer politieke macht de rechterlijke macht belemmert, tot usurpatie leidt en niets gemeen heeft met de democratische beginselen van sociale ontwikkeling.

“Wanneer de rechtbank wordt gedwongen om de instructies van de politieke autoriteiten op te volgen, kan er geen rechtvaardig recht bestaan. In dergelijke omstandigheden worden rechters gegijzeld door zowel het politieke systeem als het wantrouwen van het maatschappelijk middenveld, wat een schandelijke praktijk is die moet worden gestopt, ”- zei Europarlementslid Ivar Ijabs.

Zo heeft Europarlementariër Witold Waszczykowski - Pools politicus, vice-minister van Buitenlandse Zaken (2005-2008), plaatsvervangend hoofd van het Bureau og Nationale Veiligheid (2008-2010) zijn volledige steun uitgesproken voor Oekraïne in zijn streven naar een rechtvaardig en onafhankelijk gerechtelijk systeem.

"Oekraïne heeft alle voorwaarden om eerlijke, onpartijdige rechtvaardigheid te creëren, in het bijzonder, zelfs aan deze tafel zijn er mensen die de wil, het verlangen en de professionaliteit hebben om de noodzakelijke hervormingen in justitie door te voeren," - merkte Witold Waszczykowski op.

Een treffend voorbeeld van hoe de vorige regering het proces van gerechtelijke hervorming heeft uitgesteld, is het geval van de speciale rechtbank voor corruptiebestrijding, die pas in september 2019 in werking trad, hoewel dit in 2014 was aangekondigd. Dit is een rechtbank onder de jurisdictie waar corruptiezaken vallen, inclusief het voor de rechter brengen van overheidsfunctionarissen. De macht van Poroshenko vertraagde het werk van deze rechtbank voor een lange tijd, maar toen de nieuwe president zijn taken op zich nam, werd het lichaam gelanceerd en begon het te werken. Dat wil zeggen, de oprichting van een rechtbank voor corruptiebestrijding en de uitvoering van de hervorming hingen eerst en vooral af van de politieke wil van de president, die blijkbaar niet de wens had gehad om dergelijke veranderingen aan te brengen.

Om van Oekraïne een volwaardige partner van Europa te maken, is het noodzakelijk dat de rechterlijke macht volledig onafhankelijk is; gerechtigheid moet worden uitgeoefend door professionele, gekwalificeerde rechters die het volk zullen dienen, niet de politieke macht. Dit is de praktijk van de EU-landen, en de geschiedenis bewijst dat iedereen die aan de macht is om de rechtbank te temmen, vroeg of laat een persoon wordt die betrokken is bij strafzaken. En degenen die volgens de instructies van de autoriteiten werden aangeklaagd, hadden hun reputatie kunnen verdedigen.

Comments

Facebook reacties

Tags: , , ,

Categorie: Een voorpagina, Oekraïne

Reacties zijn gesloten.