Verbind je met ons

Bulgarije

EU-diplomatie met #Turkije voor de Koerdische crisis moet het diplomatieke kanaal van #Bulgarije zoeken 

DELEN:

gepubliceerd

on

Als de EU door Turkije gehoord wil worden in de huidige crisis met de Koerden in Syrië, zal de EU er verstandig aan doen om via het diplomatieke kanaal te werken dat de Bulgaarse regering en haar premier Boyko Borissov met de Turkse president Erdogan hebben opgezet. schrijft Iveta Tsjernev.

Vorige week zei de Turkse president tegen de EU dat ze “wakker moest worden” en dreigde 3.6 miljoen vluchtelingen naar Europa te sturen als de EU de Turkse acties in Syrië een invasie zou noemen. De EU bleef niet zwijgen, en Donald Tusk reageerde prompt door te zeggen dat de EU niet met vluchtelingen zal worden gechanteerd. De toon was van beide kanten scherp – en daar zijn goede redenen voor.

Duitsland stopte zaterdag de wapenexport naar Turkije, en de Duitse bondskanselier Angela Merkel sprak zich samen met de Franse leider Emanuel Macron zondag gezamenlijk uit tegen de Turkse militaire operatie in Syrië, net als de leiders van verschillende andere EU-landen. Macron en Merkel voerden zondag ook telefoongesprekken met Erdogan en Trump.

De Bulgaarse premier Borissov daarentegen zei tegen Brussel dat hij moest stoppen met de kritiek op Turkije. Vrijdag riep hij op om vast te houden aan de huidige deal van de EU met Turkije.

Er werden de afgelopen week harde woorden gewisseld. Maar nu is het tijd voor diplomatie.

De Bulgaarse regering en haar premier Borissov onderhouden een unieke diplomatieke relatie met de buurman, de Turkse premier Erdogan. Er zijn zeer weinig of geen vluchtelingen die de Turkse kant naar de Bulgaarse grens stuurt, vergeleken met de honderden vluchtelingen die Turkije elke dag naar de grens met Griekenland stuurt. Vluchtelingen zijn de onderhandelingstroef van Turkije met Europa, zoals president Erdogan vorige week duidelijk maakte. Wat is dus het geheim van Bulgarije in de omgang met Erdogan?

“Diplomacie”, antwoordde de Bulgaarse premier Borissov vrijdag op de Bulgaarse televisie.

Bekwame diplomatie is uiteraard niet het hele verhaal. De Bulgaarse premier heeft de afgelopen jaren op discrete wijze aan de goede kant van Erdogan gestaan het uitleveren van politieke asielzoekers die behoren tot de Turkse Gülen-oppositie, zoals betoogd door Georgi Gotev. De Bulgaarse regering heeft daarmee de internationale wetten en de mensenrechtenwetgeving overtreden. Aanhangers van Gülen worden agressief gezocht door Erdogan. Dat heeft Bulgarije een goede reputatie opgeleverd bij de Turkse regering, en dit diplomatieke kapitaal kan nu voorgoed worden gebruikt voor een oplossing voor de Koerdische crisis, als de EU verstandig is om te kiezen voor een diplomatieke aanpak achter de schermen met Erdogan.

advertentie

De Bulgaarse premier Borissov heeft in het verleden de rol van boodschapper gespeeld in de betrekkingen van de EU met Turkije. “Vaak, toen Europa zich sterk tegen Erdogan verzette, was ik de enige die daarheen ging”, zei de Bulgaarse premier Boyko Borissov vrijdag.

Door Erdogan te verdedigen zou Borissov een positieve sleutelfiguur kunnen worden die Erdogan diplomatiek kan helpen beïnvloeden in de huidige humanitaire crisis.

Erdogan lijkt vastbesloten zijn anti-Koerdische operatie in Syrië vast te houden, maar dat wil niet zeggen dat hij voor niets zou stoppen.

De EU zou Erdogan de juiste tegenprikkels kunnen geven, vooral als deze gepaard gaan met zware sancties van het Amerikaanse Congres, die momenteel in de maak zijn.

Deze week zal de EU de lidstaten bijeenbrengen om te bespreken wat ze aan de Koerdische crisis moeten doen; Er worden verdeeldheid verwacht en een unanieme formeel harde positie zal moeilijk te bereiken zijn, ook gezien de tegenwerking van Hongarije vorige week.

De EU is in ieder geval geen ‘mondiale dwerg’, zoals een lid van het Europees Parlement het afgelopen weekend noemde. De EU beschikt over een instrumentarium van sancties en andere maatregelen die zij kan gebruiken in een crisis als de Turkse aanval op de Koerden.

Ten eerste is het op dit moment aan de Europese Commissie om te beslissen of de Volkswagen-deal in Turkije doorgang kan vinden. Het autobedrijf is van plan een nieuwe fabriek in Turkije te bouwen en Turkije heeft het bedrijf een royale subsidie ​​van 400 miljoen euro aangeboden. De voorzitter van de EVP-Fractie in het Europees Parlement, Manfred Weber diende een klacht in met de EU-mededingingscommissaris over de deal, op basis van niet-naleving van de EU-mededingingsregels. De plannen van Turkije om Volkswagen te subsidiëren zijn duidelijk in strijd met de EU-regels. De Europese Commissie kan de deal van 1 miljard stopzetten, als zij daartoe besluit.

En dit is slechts één voorbeeld. Turkije is niet de enige met onderhandelingstroeven.

Erdogans dreigement dat hij de poorten zou openen voor miljoenen vluchtelingen om Europa te overstromen, geldt feitelijk ook voor de door Turkije veroorzaakte Koerdische crisis. De humanitaire ramp die zich voor onze ogen afspeelt, heeft dat ook gedaan leidde tot de voorspelling dat een Turkse genocide op de Koerden in de maak is. De acties van Turkije zullen leiden tot een nieuwe migrantengolf richting Europa van Koerden die op de vlucht zijn voor oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid.

Er zullen dus hoe dan ook vluchtelingen zijn. Dat hoeft de EU en de buitenste grenslanden van de EU, zoals Bulgarije, niet bang te maken. Zij zouden een centrale rol kunnen gaan spelen in de diplomatieke oplossing van de Koerdische crisis.

De Bulgaren delen een enigszins vergelijkbaar geloof met het Koerdische volk. Bulgarije maakte zich aan het einde van de 19e eeuw los van het Ottomaanse Rijk en werd iets later in het begin van de 20e eeuw volledig onafhankelijk van de Ottomanen. De Koerden hadden niet zoveel geluk.

Daarom mag het Bulgaarse volk niet onverschillig staan ​​tegenover het geloof van de Koerden.

Beroemde Bulgaarse cartoonist Christo Komarnitski tweeted op zondag dat Bulgaren erg luid zijn als het gaat om het citeren van grote Bulgaarse revolutionairen en dichters over de Bulgaarse strijd voor onafhankelijkheid van het Ottomaanse Rijk. Maar, voegde hij eraan toe, als het om de huidige situatie gaat, houden de Bulgaren zich nu op de achtergrond “om de sultan niet boos te maken, terwijl hij de Koerden afslacht”.

Bulgarije bevindt zich in een unieke positie in de huidige Koerdische crisis. Het zou wel eens het geheime diplomatieke wapen van de EU kunnen blijken te zijn.

Het land bevindt zich in de frontlinie van de migratiecrisis als buurland van Turkije en als buitengrens van de EU; het land beschikt momenteel over goede diplomatieke betrekkingen met de Turkse Erdogan; en het deelt ook een enigszins gemeenschappelijke geschiedenis met de Koerden, die niet zoveel geluk hadden als Bulgarije om zich los te maken van het Ottomaanse Rijk.

Wees daarom niet verrast als de Bulgaarse regering en haar premier Borissov de komende weken een belangrijke rol achter de schermen spelen in de diplomatieke inspanningen van de EU met Turkije.

Iveta Cherneva werkt op het gebied van veiligheid en mensenrechten, voorheen bij de VN en in het Amerikaanse Congres.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending