Verbind je met ons

EU

Spaanse premier bezoekt #Barcelona, ​​bekritiseert regionaal hoofd

DELEN:

gepubliceerd

on

waarnemend premier van Spanje (foto) een bezoek gebracht aan Barcelona op maandag (21 oktober) na een week van Catalaanse separatistische onrust, oproepen om pro-onafhankelijkheidsleiders te ontmoeten van zich afschudden en de regionale president ervan beschuldigen zijn plicht om de orde te herstellen niet nagekomen, schrijft Joan Faus.

Het bezoek van Pedro Sanchez aan de regionale hoofdstad werd onthaald door honderden vreedzame demonstranten, die het Catalaanse volkslied zongen en met borden zwaaiden die hem aanspoorden om te "zitten en praten" met de pro-afscheidingsregering van de regio.

Barcelona is getroffen door zeven opeenvolgende nachten van soms gewelddadige protesten na de gevangenneming vorige week van negen Catalaanse separatisten die schuldig werden bevonden aan opruiing wegens hun rol bij het leiden van een mislukte onafhankelijkheidsstrijd in 2017.

Voorafgaand aan zijn bezoek om veiligheidstroepen en politieagenten te ontmoeten die gewond zijn geraakt bij de protesten, beschuldigde Sanchez de regionale president van Catalonië, Quim Torra, van het niet nakomen van zijn plicht om de openbare veiligheid te beschermen en te zorgen voor een harmonieus samenleven tussen de pro- en anti-onafhankelijkheidskampen. .

In een hard geformuleerde brief die maandag vroeg werd verzonden, zei Sanchez dat Torra de veiligheidstroepen "de rug had toegekeerd" en herhaalde hij zijn eis dat Torra de onrust krachtig moet veroordelen.

Torra zei afgelopen weekend in een verklaring dat hij geweld altijd had veroordeeld en kritiek had geuit op de premier omdat hij de dialoog mijdde.

De regionale regering zei dat Torra tijdens zijn bezoek aan Barcelona om een ​​ontmoeting met Sanchez had verzocht, maar het was niet duidelijk of dit zou gebeuren.

Een kleine menigte demonstranten begroette Sanchez toen hij in Barcelona aankwam, hoornblazend en schreeuwend toen hij het hoofdbureau van de nationale politie binnenliep, dat het brandpunt was van veel van het recente geweld.

advertentie

Het ministerie van Binnenlandse Zaken zei zondag dat 288 politieagenten gewond zijn geraakt bij de schermutselingen en dat 194 mensen zijn gearresteerd.

De onrust in Catalonië komt wanneer politieke partijen in Spanje zich opmaken voor een snelle nationale verkiezing op 10 november, de tweede stemming dit jaar.

De kwestie van de onafhankelijkheid van Catalonië heeft de afgelopen jaren het gebroken politieke debat in het land gedomineerd en zal dat waarschijnlijk blijven doen in de aanloop naar de stemming van volgende maand.

In antwoord op de brief van Sanchez op maandag vroeg Torra om "dialoog zonder voorwaarden". Zijn schriftelijke reactie, die door zijn kantoor werd vrijgegeven, maakte geen melding van het geweld.

Spaanse media meldden dat Torra zowel zaterdag als zondag telefonisch met Sanchez probeerde te praten, maar werd afgewezen.

Een woordvoerster van de pro-onafhankelijkheidspartij Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), die gelieerd is aan Torra's groep, veroordeelde Sanchez maandag omdat hij niet rechtstreeks met de Catalaanse regering sprak.

“Sanchez weigert voor de zoveelste keer de dialoog. (Dit getuigt van) gebrek aan respect voor de bevolking van Catalonië”, zei Marta Vilalta Torres.

Afzonderlijk zei het Spaanse hooggerechtshof maandag dat het opdracht had gegeven tot een inval in het kantoor van Gonzalo Boye, de advocaat van de Catalaanse ex-president Carles Puigdemont.

Spaanse media zeiden dat de inval verband hield met een andere cliënt van de advocaat, een vermeende drugshandelaar, en niet met Puigdemont zelf.

Maar Puigdemont, die aan het hoofd stond van de Spaanse regio tijdens de mislukte poging om zich in 2017 los te maken van Spanje en nu in zelfopgelegde ballingschap in België leeft, bracht de inval in verband met de pogingen van Spanje om hem uit te leveren.

“Nu we te maken hebben met het derde Europese (arrestatie)bevel, proberen ze het werk van @boye_g moeilijk te maken. Dat gaat hen niet lukken', schreef hij op Twitter

De inval vond plaats een week nadat het Spaanse hooggerechtshof een Europees aanhoudingsbevel tegen Puigdemont had uitgevaardigd.

Boye reageerde niet onmiddellijk op een verzoek om commentaar.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending