Verbind je met ons

Brexit

Johnson wordt geconfronteerd met gevaarlijke Brexit-ratificatie nadat de #Brexit-dealstem is geblokkeerd

DELEN:

gepubliceerd

on

Premier Boris Johnson wordt geconfronteerd met een potentieel gevaarlijke ratificatie van zijn Brexit-echtscheidingsovereenkomst in het Britse parlement nadat de spreker weigerde er op maandag (21 oktober) over te stemmen, schrijven Kylie MacLellan en William James.

Met nog maar tien dagen te gaan tot het Verenigd Koninkrijk de EU op 10 oktober zal verlaten, is de scheiding opnieuw in wanorde nu de Britse politici discussiëren over de vraag of ze met een deal moeten vertrekken, zonder deal moeten vertrekken of nog een referendum moeten houden.

Voorzitter van het Lagerhuis, John Bercow, zei dat er maandag niet mag worden gestemd, omdat dezelfde kwestie op zaterdag (19 oktober) was besproken toen tegenstanders de grote Brexit-dag van Johnson in een vernedering veranderden.

“Samengevat is de motie van vandaag in essentie hetzelfde als de motie van zaterdag en het Lagerhuis heeft over de kwestie beslist. De omstandigheden van vandaag zijn in essentie dezelfde als die van zaterdag”, zei Bercow tegen het parlement.

“Mijn uitspraak is daarom dat de motie vandaag niet zal worden besproken, omdat het repetitief en wanordelijk zou zijn om dat te doen”, zei Bercow, waarmee hij de woede opwekte van Brexit-ondersteunende wetgevers die zeiden dat hen de kans was ontzegd om over de deal van Johnson te stemmen.

Bercow zei dat de regering nog steeds vóór 31 oktober ratificatie van de Brexit-deal zou kunnen bewerkstelligen als zij over de cijfers in het parlement beschikt. Johnson was teleurgesteld door het besluit, aldus een woordvoerder.

Maar de beslissing van de spreker betekent dat de regering zal moeten proberen door te gaan met de wetgeving die nodig is voor ratificatie, een proces dat tegenstanders van plan zijn te verwoesten met amendementen die de deal van Johnson zouden vernietigen.

Sterling GBP = D3 daalde naar $1.2962.

advertentie

Johnson werd zaterdag in het parlement in een hinderlaag gelokt door tegenstanders die een wijziging eisten in de volgorde van de ratificatie van de deal, waardoor de premier werd blootgesteld aan een wet die hem dwong uitstel tot 31 januari aan te vragen.

Hij stuurde de nota onondertekend naar de Europese Unie – en voegde er nog een ondertekende brief aan toe waarin hij pleitte tegen wat volgens hem een ​​zeer ondermijnende vertraging was.

Brexit-secretaris Steve Barclay zei dat voorzitter van de Europese Raad, Donald Tusk, het uitstelverzoek als geldig had aanvaard en het in overweging nam.

De Europese Unie, die met de Brexit-crisis heeft geworsteld sinds de Britten in een referendum van 52 met 48%-2016% voor vertrek stemden, besloot zondag om tijd te winnen in plaats van overhaast te beslissen over het verzoek van Johnson om uitstel.

Vanuit het standpunt van het blok variëren de verlengingsopties van slechts een extra maand tot eind november tot een half jaar of langer.

De regering houdt vol dat Groot-Brittannië op 31 oktober de EU zal verlaten. Het Parlement zal dinsdag in tweede lezing stemmen over wetgeving die bekend staat als de Withdrawal Agreement Bill, waarna er wijzigingen in kunnen worden voorgesteld.

De ministers van Johnson zeiden dat ze er vertrouwen in hadden dat ze over de cijfers beschikten om een ​​deal door het parlement te krijgen, hoewel er bezorgdheid bestond dat amendementen de deal van Johnson zouden kunnen verwoesten.

De oppositiepartij Labour plant wijzigingen in de wetgeving die nodig is voor de Brexit, waardoor de deal onaanvaardbaar zou worden voor delen van Johnsons eigen partij – inclusief een voorstel voor een nieuw referendum.

Het besluit van Bercow lokte kritiek uit van Brexit-aanhangers.

“Het wordt opmerkelijk hoe vaak je het ene lot behaagt en het andere niet”, zei Bernard Jenkin, een parlementslid van de Conservatieve Partij die pro-Brexit is, tegen het parlement.

Bercow verwierp dergelijke kritiek en zei dat zijn besluit eervol was en gebaseerd was op een al lang bestaande conventie in het Lagerhuis.

"Hij moppert nu omdat hij het oordeel niet leuk vindt", zei Bercow over Jenkin. “Als de regering de cijfers heeft, kan de regering haar zin krijgen.”

Het Withdrawal Agreement Bill verankert de Brexit-deal, in de Britse wetgeving bekend als het Withdrawal Agreement, en moet worden aangenomen voordat het verdrag als geratificeerd wordt beschouwd.

Volgens het Institute of Government hebben eerdere wetsvoorstellen ter implementatie van belangrijke Europese verdragen tussen de 10 en 40 zittingsdagen nodig gehad om door het parlement te komen.

Een woordvoerder van Johnson zei dat als de wetgeving te ver van de deal afdwaalde, de ratificatie ervan in twijfel zou worden getrokken.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending