Verbind je met ons

Misdrijf

#OperationSECTIO - internationale hit tegen Wit-Russische georganiseerde misdaadgroep die betrokken is bij internationale diefstallen

DELEN:

gepubliceerd

on

De Duitse politieafdeling Heidekreis heeft, in samenwerking met de Franse gendarmerie en de Tsjechische autoriteiten, de Duitse staatsrecherche van Saksen-Anhalt, EMPACT OPC en Europol een Wit-Russische georganiseerde misdaadgroep ontmanteld die betrokken was bij internationale vrachtdiefstallen. 

De groep richtte zich op vrachtwagens op parkeerterreinen langs snelwegen om de lading te stelen. De groep wordt ervan verdacht alleen al in de Duitse deelstaat Nedersaksen betrokken te zijn bij bijna zestig misdrijven. De totale schade bedroeg ruim € 60. De belangrijkste geografische focus van de groep lag langs de Duitse snelweg nummer 500, vlakbij de hoofdstad van de deelstaat Nedersaksen, Hannover. Sinds december 000 heeft de politie van Heidekreis (deelstaat Nedersaksen) onderzoek gedaan naar de georganiseerde misdaadgroep van ten minste zes Wit-Russische daders.

Tijdens het onderzoek bleek uit de informatie-uitwisseling via Europol dat de groep verantwoordelijk was geweest voor eerder gepleegde zaken in Frankrijk. Het werd ook duidelijk dat de georganiseerde misdaadbende doelbewust de Europese Unie was binnengekomen vanwege het plegen van misdaden. Naast enkele auto's beschikten de daders over verschillende vrachtwagens om de lading direct op de plaats delict te laden en naar het buitenland te vervoeren. Als onderdeel van een coördinatievergadering, geïnitieerd en gefinancierd door het door de EU gefinancierde project Cargo en georganiseerd door Europol, werd informatie uitgewisseld tussen de politie van Heidekreis en de Franse Gendarmerie. Deze samenwerking maakte de intensivering van verdere geheime maatregelen mogelijk. In de zomer van 2019 volgde nog een operationele bijeenkomst.

Op 10 oktober 2019 werden in Duitsland vier leden van de georganiseerde misdaadgroep, waaronder de leider ervan, op heterdaad betrapt. Tijdens deze arrestatie werd een vrachtwagen met gestolen televisies in beslag genomen. Verdere onderzoeken zijn gaande.

De doelstellingen van de ISF-projectgroep Cargo van de Duitse staatsrecherche van Saksen-Anhalt is het bevorderen van nationale en internationale samenwerking ter bestrijding van vrachtdiefstal en het aanmoedigen van de ontmanteling van georganiseerde misdaadgroepen die bij dergelijke gevallen betrokken zijn.

 

gehouden EMPACT

advertentie

In 2010 heeft de Europese Unie een vierjarige beleidscyclus opgezet om een ​​grotere continuïteit in de strijd tegen de zware internationale en georganiseerde misdaad te garanderen. In 2017 heeft de Raad van de EU besloten de EU-beleidscyclus voor de periode 2018 - 2021 voort te zetten. Het heeft tot doel de belangrijkste bedreigingen van de georganiseerde en ernstige internationale misdaad voor de EU aan te pakken. Dit wordt bereikt door het verbeteren en versterken van de samenwerking tussen de relevante diensten van EU-lidstaten, instellingen en agentschappen, evenals niet-EU-landen en organisaties, inclusief de particuliere sector waar relevant. Georganiseerde vermogenscriminaliteit is een van de prioriteiten van de Beleidscyclus.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending