Verbind je met ons

Brexit

Groot-Brittannië bereikt #Brexit-deal, Johnson staat nu voor de #UKParliament-uitdaging

DELEN:

gepubliceerd

on

Groot-Brittannië heeft donderdag (17 oktober) op het laatste moment een Brexit-deal met de Europese Unie gesloten, maar staat nog steeds voor de uitdaging om deze door het parlement te laten goedkeuren. schrijven Gabriela Baczynska en Marinier Strauss.

“Where there is a will there is a deal – we have one. It’s a fair and balanced agreement for the EU and the UK and it is a testament to our commitment to find solutions,” European Commission President Jean-Claude Juncker said in a tweet a few hours before an EU summit in Brussels.

Hij zei dat hij de leiders van de andere 27 lidstaten zou aanbevelen de deal goed te keuren.

“Ik geloof dat het de hoogste tijd is om het echtscheidingsproces af te ronden en zo snel mogelijk verder te gaan met de onderhandelingen over het toekomstige partnerschap van de Europese Unie met Groot-Brittannië”, aldus Juncker in een bijgevoegde brief.

Afzonderlijk zei de Britse premier Boris Johnson: “we hebben een geweldige nieuwe Brexit-deal”.

Johnson hoopt zaterdag goedkeuring te krijgen voor het akkoord tijdens een stemming tijdens een buitengewone zitting van het Britse parlement, om de weg vrij te maken voor een ordelijk vertrek op 31 oktober.

De Noord-Ierse partij, die Johnson nodig heeft om een ​​overeenkomst te ratificeren, heeft echter geweigerd de deal te steunen die na wekenlange onderhandelingen tot stand is gekomen.

Het hoofd van de belangrijkste oppositiepartij Labour, Jeremy Corbyn, zei in Brussel dat hij “ongelukkig” was met de deal en er tegen zou stemmen. Wetgevers in zijn partij zeiden dat hen was verteld dat ze zaterdag voor een nieuw referendum moesten stemmen.

advertentie

Niettemin steeg het pond sterling met meer dan 1% en stegen de Britse aandelenkoersen na de aankondiging dat er een akkoord was bereikt.

De onderhandelaars werkten deze week verwoed om overeenstemming te bereiken over een ontwerpcompromis over de kwestie van de Ierse grens, het moeilijkste onderdeel van de Brexit, waarbij ze over alles onderhandelden, van douanecontroles tot de netelige kwestie van toestemming van de Noord-Ierse regering.

The conundrum was how to prevent the frontier becoming a backdoor into the EU’s single market without erecting checkpoints that could undermine the 1998 Good Friday Agreement – which ended decades of conflict in the province.

De bereikte overeenkomst zal Noord-Ierland binnen het Britse douanegebied houden, maar er zullen tarieven van toepassing zijn op goederen die van het vasteland van Groot-Brittannië naar Noord-Ierland gaan als ze geacht worden verder te gaan, naar Ierland en de interne markt van het blok.

However, the Democratic Unionist Party (DUP), which supports Johnson’s government, said the text was not acceptable – a step that could spur hardline Brexiteers in his own Conservative party also to oppose ratification unless he secures additional changes.

“Zoals de zaken er nu voor staan, kunnen we de voorstellen over douane- en toestemmingskwesties niet steunen, en er is een gebrek aan duidelijkheid over de BTW (belasting over de toegevoegde waarde)”, zeiden DUP-leider Arlene Foster en plaatsvervangend leider Nigel Dodds in een verklaring.

“We zullen met de regering blijven samenwerken om te proberen een verstandige deal te sluiten die werkt voor Noord-Ierland en de economische en constitutionele integriteit van het Verenigd Koninkrijk beschermt.”

Johnson has no majority in the 650-seat parliament, and in practice needs 320 votes to get a deal ratified this Saturday – in what will be the first Saturday session since the Argentine invasion of the Falkland Islands in 1982. The DUP have 10 votes.

Het Britse parlement verwierp driemaal soortgelijke deals van Johnsons voorganger Theresa May.

“The ball again is in the British parliament’s court…I hope it goes through this time,” Finnish Prime Minister Antti Rinne said in Brussels. “I hope we are now at the end of this process. But there are still many doubts – for instance, inside the British parliament.”

Johnson kreeg de toppositie door te beloven opnieuw te onderhandelen over de overeenkomst van May, hoewel hij het grootste deel ervan nu nieuw leven inblaast, met wijzigingen in het protocol over hoe de grens tussen EU-lid Ierland en de Britse provincie Noord-Ierland moet worden behandeld.

De onzekerheid over de goedkeuring van het parlement betekent dat, twee weken voor de uiterste datum voor het vertrek van Groot-Brittannië uit het grootste handelsblok ter wereld, de mogelijke uitkomsten nog steeds variëren van een ordelijk vertrek tot een chaotische exit of zelfs een nieuw referendum dat de hele onderneming zou kunnen omkeren.

It is unclear what Brexit will ultimately mean for the United Kingdom and the European project – built on the ruins of World War Two as a way to integrate economic power and thus end centuries of European bloodshed.

Johnson, who was the face of the campaign to leave the EU in Britain’s 2016 referendum, has repeatedly said he will not ask for a delay – even though parliament has passed a law to oblige him to do just that if it has not agreed and ratified a deal by Saturday (19 October).

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending