Verbind je met ons

Brexit

#Brexit-onzekerheid schaadt de Britse wetenschap

DELEN:

gepubliceerd

on

Vlag van de europese unie

Het Britse aandeel in de EU-onderzoeksfinanciering is sinds 28 met 2015% gedaald en het aantal onderzoekers dat naar Groot-Brittannië komt in het kader van de Marie Sklodowska Curie Fellowships van de EU is met een derde gedaald. Nieuwe analyse uitgevoerd door de Royal Society heeft aangetoond dat de Britse wetenschap heeft geleden onder alle onzekerheid rond de Brexit.

Venki Ramakrishnan, voorzitter van de Royal Society, zei: “We hebben een dramatische daling gezien in het aantal vooraanstaande onderzoekers dat naar Groot-Brittannië wil komen. Mensen willen niet gokken met hun carrière, als ze er geen idee van hebben of Groot-Brittannië bereid en in staat zal zijn zijn mondiale wetenschappelijke leiderschap te behouden. Ook de Britse wetenschap loopt zo’n 0.5 miljard euro per jaar mis vanwege de onzekerheid rond de Brexit. De potentiële verlamming van een no-deal Brexit en de huidige staat van chaos schaden de Britse wetenschap en dat schaadt het nationale belang.”

Uit cijfers blijkt dat Groot-Brittannië nu een minder aantrekkelijke bestemming is voor internationaal toptalent op het gebied van wetenschap – met 35% minder wetenschappers die via de EU naar Groot-Brittannië komen. Marie Sklodowska Curie-beurzen.

Marie Sklodowska Curie (MSCA) Individuele Fellowships zijn specifiek ontworpen om de internationale mobiliteit te vergroten en internationaal toptalent aan te moedigen te verhuizen naar een buitenlandse instelling.

Groot-Brittannië presteert traditioneel met kop en schouders boven alle andere EU-landen bij het aantrekken van individuen via dit programma. Sinds het referendum is daar echter een aanzienlijke deuk in ontstaan.

In 2015 (pre-referendum) namen 515 personen deel aan MSCA Individual Fellowships in Britse instellingen. In 2018 was dit aanzienlijk gedaald tot 336.

Het jaarlijkse aandeel van Groot-Brittannië in de EU-onderzoeksfinanciering is sinds 2015 met bijna een derde of een half miljard euro gedaald

advertentie

Het Britse aandeel in de Horizon 2020-subsidies is aanzienlijk gedaald ten opzichte van het niveau van vóór het referendum.

Ondanks de steun van de overheid in het geval van een no-deal, heeft de Brexit-onzekerheid een duidelijke impact op het vermogen van Groot-Brittannië om financiering aan te trekken via 's werelds grootste internationale R&D-investeringsprogramma.

In 2015 – voorafgaand aan het referendum – kreeg Groot-Brittannië 16% van de totale Horizon 2020-subsidies (€ 1.49 miljard) waarvoor in dat jaar werd getekend. In 2018 was dit cijfer gedaald tot iets meer dan 11% (€ 1.06 miljard).

Lees de volledige analyse.

Lees meer over het werk van de Royal Society op Brexit en Britse wetenschap.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending