Verbind je met ons

EU

Een gemengd beeld van economische hervormingen in # Oekraïne

DELEN:

gepubliceerd

on

Bij zijn verkiezing tot de nieuwe president van Oekraïne, Volodymyr Zelensky (foto) stuurden afgezanten naar Brussel geruststellen zijn western bondgenoten dat hij vastbesloten was het door zijn voorganger geïnitieerde proces van economische hervormingen voort te zetten. Sindsdien heeft de Servant of the People-partij van de voormalige komiek een verpletterende overwinning behaald bij de parlementsverkiezingen, terwijl zijn premier, Oleksiy Honcharuk, de regering heeft toegezegd het bereiken van een economische groei van minimaal 40% en het creëren van een miljoen nieuwe banen in de komende 5 jaar, schrijft Vladimir Krulj, a Fellow van het Instituut voor Economische Zaken.

Verkozen op een populistisch platform, voerde Zelensky een manifest uit zonder enige echte inhoud. Sindsdien staat hij oog in oog met de formidabele praktische uitdagingen van het leiden van een op hervormingen gerichte regering. Hoe gaat het met hem?

Oekraïne, vaak de "broodmand van Europa" genoemd, is een van 's werelds grootste graanexporteurs. Met 32 ​​miljoen hectare bouwland zou het echter veel meer een agrarische krachtpatser moeten zijn dan het is. De landbouwsector in Oekraïne wordt gekenmerkt door enorme inefficiëntie en de enorme hoeveelheid landbouwgrond die momenteel ongebruikt blijft. Beide komen voort uit een al lang bestaand verbod op de verkoop van landbouwgrond.

Ontworpen om kleinschalige boeren te beschermen tegen de druk om hun eigendommen geheel of gedeeltelijk te verkopen, betekent het verbod dat boeren geen toegang hebben tot de financiering die ze nodig hebben om hun land optimaal te benutten. De regering heeft het voornemen aangekondigd om dit verbod op te heffen, een stap die miljarden dollars aan buitenlandse investeringen zou moeten aantrekken door een open markt voor landbouwgrond tot stand te brengen.

Het Oekraïense netwerk van staatsbedrijven is een erfenis uit het sovjettijdperk dat de economische groei blijft belemmeren. Veel van deze bedrijven worden gekenmerkt door operationele inefficiënties en zijn afhankelijk van financiële steun van de overheid. De regering van Zelensky erkent de omvang van deze kwestie en heeft aangekondigd voornemens te zijn een grootschalig privatiseringsprogramma door te voeren.

Het programma zal waarschijnlijk enkele van de grootste banken van Oekraïne omvatten. Het proces van het opschonen van de balansen van de banken en het reorganiseren van hun senior managementteams is complex, maar hoe sneller ze geprivatiseerd worden, des te eerder zal Oekraïne in staat zijn internationaal kapitaal aan te trekken en de Oekraïense burgers en bedrijven de leningen te verstrekken die ze zo hard nodig hebben.

Er is ook echte vooruitgang geboekt bij de hervorming van de energiesector in Oekraïne. In juli introduceerde Oekraïne de langverwachte geliberaliseerde elektriciteitsmarkt, een stap die het land in staat stelt zijn energienet te synchroniseren met de EU en grensoverschrijdende handel tussen de twee blokken te vergemakkelijken. De geliberaliseerde markt is cruciaal voor de energiezekerheid en onafhankelijkheid van Oekraïne, en zal ook de binnenlandse concurrentie vergroten en de buitenlandse investeringen helpen aantrekken die nodig zijn om de vervallen energie-infrastructuur van het land te verbeteren.

advertentie

De energie-industrie heeft echter dringend verdere hervormingen nodig. Bovenaan de prioriteitenlijst staat de noodzaak om Naftogaz, het verticaal geïntegreerde aardgasmonopolie in staatseigendom, te ontvlechten. Het scheiden van de transmissie van de productie- en leveringsoperaties zal de broodnodige concurrentie in de sector introduceren en de rol van Oekraïne als gasdoorvoerland helpen behouden.

Het is dus duidelijk dat de eerste paar maanden van de Zelenski-regering blijk hebben gegeven van een actieve benadering van lopende economische hervormingen. Er zijn echter enkele donkere wolken die zich samenpakken rond de ongepaste invloed van miljardair-oligarch Ihor Kolomoiski.

De eerste waarschuwingssignalen kwamen met benoemingen in het kabinet van Zelensky en belangrijke regerings- en regelgevende posten. Het lijkt meer dan toeval dat voormalige werknemers, adviseurs en bondgenoten van de miljardair Oligarch in dergelijke posities zijn geparachuteerd.

Deze zorgen zijn nog verergerd door de verzoenende stappen van president Zelensky en zijn bondgenoten met betrekking tot PrivatBank. De bank, voorheen eigendom van Kolomoisky, stond op instorten in 2016 toen een "zwart gat" van $ 5 miljard op de balans werd ontdekt. De bank werd vervolgens genationaliseerd en de reddingsrekening werd opgepikt door de Oekraïense belastingbetalers. Kolomoisky, die het land ontvluchtte, eist nu dat de bank aan hem wordt teruggegeven, of dat hij wordt gecompenseerd voor de nationalisatie ervan. Het IMF heeft Oekraïne al gewaarschuwd dat elke stap in deze richting zijn kansen op toegang tot de broodnodige internationale financiering in gevaar zal brengen, waaronder een nieuw leningprogramma ter waarde van maximaal 6 miljard dollar.

De laatste zorgen rond het besluit om het land open te stellen voor rechtstreekse invoer van elektriciteit uit de Russische Federatie. Het besluit - dat door een belangrijke bondgenoot van Kolomoisky zonder enig openbaar debat door het Oekraïense parlement is gehaald - zal binnenlandse elektriciteitsproducenten ondermijnen en hun vermogen verminderen om de krakende elektriciteitsinfrastructuur van Oekraïne te herinvesteren en te moderniseren. Het zal ook de energieafhankelijkheid van Oekraïne van Rusland vergroten en vormt een reële bedreiging voor de veiligheid van het land.

Afgezien van Rusland zijn de meest voor de hand liggende begunstigden van dit besluit de eigenaren van energie-intensieve bedrijven - zoals de ijzerlegeringsfabrieken van Kolomoisky - die waarschijnlijk zullen profiteren van een aanzienlijke verlaging van de elektriciteitsprijs.

De "optiek" van deze gebeurtenissen ziet er op zijn minst niet goed uit voor een president die zich inzet om te regeren namens het volk van Oekraïne. Ondanks al zijn gepraat over het vertegenwoordigen van een breuk met het verleden, wijst het bewijs erop dat president Zelensky een langdurige Oekraïense traditie voortzet van presidenten die ongezonde banden hebben met machtige oligarchen.

In het belang van Oekraïne en zijn betrekkingen met het Westen moet president Zelensky bevestigen dat het zijn hervormingsagenda is en niet Kolomoisky's hervormingsagenda die hij uitvoert.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending