Verbind je met ons

EU

Renew Group roept op tot een EU-breed wapenexportverbod naar #Turkije

DELEN:

gepubliceerd

on

De Renew Europe Group in het Europees Parlement heeft HV/VP Federica Mogherini opgeroepen om de EU-verklaring van woensdag 9 oktober 2019 over te brengen aan de Turkse autoriteiten en de basis te leggen voor een krachtig en alomvattend EU-antwoord op de crisis in het noordoosten van Syrië. In een brief aan HV/VP Mogherini door de eerste vicevoorzitter van de Renew Europe-groep, Malik Azmani, en mede ondertekend door meer dan 225 EP-leden uit het hele politieke spectrum, wordt Mogherini gevraagd een dialoog aan te gaan met de Turkse autoriteiten om een ​​duurzame oplossing voor deze crisis.

Parlementslid Malik Azmani (VVD, Nederland), zei dat een verdere escalatie van de situatie onwenselijk is en dat alle inspanningen gericht moeten zijn op het stoppen van de militaire vijandelijkheden en het de-escaleren van de situatie:

“De situatie in het noordoosten van Syrië vereist onze onmiddellijke aandacht. Het geweld in de regio heeft geleid tot honderden slachtoffers en al meer dan 130.000 mensen zijn gedwongen hun huizen te ontvluchten. Berichten dat de controle over Koerdische detentiecentra waar ISIS-strijders worden vastgehouden, in het gedrang is, baren grote zorgen, aangezien dit een ernstig veiligheidsrisico voor Europa kan vormen. Een heropleving van ISIS is een scenario dat we ten koste van alles moeten vermijden.”

“Naar aanleiding van het besluit van de VS om vorige week zijn troepen uit het gebied terug te trekken, heb ik de Europese Commissie al dringende vragen gestuurd over dit veiligheidsrisico. Nu de vrees voor Turkse militaire actie en de gevolgen van die operatie werkelijkheid worden, is het absoluut noodzakelijk dat de EU onverwijld actie onderneemt.”

“Om deze reden heb ik mijn collega's in het Europees Parlement gevraagd om mede-ondertekening van een letter aan HV/VV Mogherini, waarin hij oproept tot een krachtig EU-antwoord op deze crisis en aangeeft dat er doortastende maatregelen moeten worden genomen om een ​​einde te maken aan alle geweld in de regio.

“Met meer dan 225 leden die de brief ondertekenen, is dit een sterk signaal van het Europees Parlement dat de EU oproept om onmiddellijk een dialoog met de Turkse autoriteiten aan te gaan om de situatie te de-escaleren. We roepen de Raad Buitenlandse Zaken op om EU-brede sancties serieus te overwegen, zoals een verbod op EU-export van wapens naar Turkije of het bevriezen van bepaalde EU-fondsen.”

Europarlementariër Hilde Vautmans (Open Vld, België), coördinator van Renew Europe in de Commissie Buitenlandse Zaken, voegde hieraan toe: “Europa is te zacht. Onze houding is een kwestie van afwachten. We spreken of hekelen en als we verenigd zijn, veroordelen we – op zijn best – maar we treden nooit echt op. Om die reden laten we andere machten de volgende stappen dicteren in een conflict dat vaak ook gevolgen voor ons heeft. Het wordt tijd dat de lidstaten beseffen dat alleen een verenigd Europa, gesteund door voldoende harde macht, relevant zal zijn in de wereld van vandaag. Niet in de wereld van morgen, maar in de wereld van vandaag.”

advertentie

Afgelopen dinsdag (8 oktober) begonnen de Turkse strijdkrachten een militaire operatie in door de SDF gecontroleerde gebieden in het noordoosten van Syrië. Dit heeft al geleid tot talloze slachtoffers en honderdduizenden burgers die hun huizen zijn ontvlucht, wat de toch al kwetsbare situatie in het gebied extra onder druk zet.

De brief waarschuwt voor de huidige ontwikkeling, die de inspanningen van de Global Coalition om ISIS te verslaan, afleidt en tenietdoet, waarin SDF-troepen momenteel nog steeds een cruciale rol spelen bij het bieden van veiligheid tegen nog actieve ISIS-componenten. Bovendien loopt de detentie van ISIS-strijders in door Koerden gecontroleerde kampen nu gevaar, nu tal van SDF-troepen naar de grens worden geroepen. Dit vergroot het risico op een heropleving van ISIS, wat te allen tijde moet worden voorkomen en een topprioriteit is voor de veiligheid van de regio en de EU.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending