Verbind je met ons

EU

# Kövesi - De Raad bevestigt Laura Codruţa Kövesi als eerste Europese hoofdaanklager #EPPO

DELEN:

gepubliceerd

on

De Raad heeft vandaag (14 oktober) ingestemd met de benoeming van Laura Codruţa Kövesi (foto) om de eerste Europese hoofdaanklager te worden. De benoeming moet nu ook worden bevestigd door het Europees Parlement, wat een formaliteit zal zijn omdat het Europees Parlement de Raad al heeft laten weten dat Kövesi hun voorkeurskandidaat is. 

Kövesi, een Roemeens staatsburger, is momenteel aanklager bij het Openbaar Ministerie verbonden aan het Hooggerechtshof van Cassatie en Justitie van Roemenië. Tijdens haar carrière in Roemenië bekleedde zij verschillende functies als officier van justitie.

De Europese hoofdaanklager zal het werk van het EOM organiseren en het Bureau vertegenwoordigen in contacten met EU-instellingen, lidstaten en derde landen. Zij zal worden bijgestaan ​​door twee plaatsvervangers en zal het college van aanklagers voorzitten, dat verantwoordelijk zal zijn voor het bepalen van de strategie en de interne regels en voor het waarborgen van de samenhang tussen en binnen de zaken.

"De prioriteit van de Raad is dat het EOM in november 2020 operationeel is. In dit opzicht werd het nu urgent om de Europese hoofdaanklager te benoemen. Mevrouw Kövesi zal, als eerste commissaris ooit op deze post, de taak krijgen van het begin af aan het opzetten van het EOM. Haar taak gedurende de zeven jaar van haar mandaat zal met name bestaan ​​uit het opbouwen van de administratieve en operationele structuur van het bureau en het opbouwen van goede werkrelaties met de nationale gerechtelijke autoriteiten. De Raad zal toezicht blijven houden op de oprichting van het bureau om ervoor te zorgen dat we een efficiënt en effectief EOM hebben dat de hoeksteen wordt van onze strijd tegen fraude en corruptie met betrekking tot de EU-financiën”, aldus Anna-Maja Henriksson, minister van Justitie van het Finse voorzitterschap van de Raad.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending