Verbind je met ons

EU

#EUBudget 2021-2027: tijd om te beslissen

DELEN:

gepubliceerd

on

Vooruitlopend op de Bijeenkomst van de Europese Raad op 17 en 18 oktober roept de Europese Commissie de staatshoofden en regeringsleiders van de EU op om politieke sturing en nieuwe impulsen te geven aan de onderhandelingen om tot overeenstemming te komen over een eerlijke, evenwichtige en moderne EU-langetermijnbegroting voor de periode 2021- 2027 voor het einde van dit jaar.

Het volgende meerjarig financieel kader (MFK) moet geschikt zijn voor de uitdagingen van vandaag en morgen, zodat de EU kan voldoen aan de verwachtingen van de burgers. In een Communicatie gepubliceerd op 9 oktober, schetst de Europese Commissie de belangrijkste punten die aandacht en een duidelijke sturing door de EU-leiders nodig hebben om snel tot overeenstemming te komen.

Bij die gelegenheid zei Commissievoorzitter Jean-ClaudeJuncker: “De langetermijnbegroting van de EU gaat over handelen daar waar de EU de meeste waarde toevoegt. Het gaat om investeringen in Europees, wereldwijd toonaangevend onderzoek. Het betreft financiering voor grensoverschrijdende infrastructuur, steun voor kleine bedrijven en een vangnet voor onze boeren. Het is een opleiding in een ander Europees land voor generaties jonge Europeanen. Dit zijn de prioriteiten die worden weerspiegeld in het voorstel van de Commissie voor de komende zeven jaar. Bovendien is ons voorstel een toekomstgericht, verantwoordelijk en pragmatisch plan over hoe we meer kunnen doen met minder. Ik roep het Europees Parlement en onze lidstaten op om snel tot een akkoord te komen.”

Commissaris voor Begroting en Personeelszaken Günther H. Oettinger zei: “In het voorjaar van vorig jaar heeft de Commissie een voorstel gedaan over de volgende langetermijnbegroting van de EU, dat door iedereen werd erkend als een solide basis voor onderhandelingen. 16 maanden later is het werk gevorderd, maar de tijd begint te dringen. Iedereen moet nu toewerken naar een compromis. We moeten onze mouwen opstropen en het laatste stuk lopen. In een tijd van grote uitdagingen kan Europa zich geen uitstel van zijn langetermijnbegroting veroorloven. Onze burgers wachten op resultaten; het is nu tijd om verantwoordelijkheid te nemen. Het is tijd om te beslissen.”

In lijn met de conclusies van de bijeenkomst van de Europese Raad van 20 en 21 juni 2019 moet voor het einde van het jaar een akkoord worden bereikt over de volgende langetermijnbegroting van de EU. De Commissie deelt de vaste overtuiging dat het aanhouden van deze tijdlijn van essentieel belang is, voor de honderdduizenden studenten, landbouwers en onderzoekers in heel Europa, evenals voor iedereen die profiteert van de EU-begroting.

Meer informatie is beschikbaar in het persbericht hier, evenals in de factsheets hier en hier.

advertentie

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending