Wat er ook gebeurt met het afzettingsonderzoek van Trump, het nieuwe Oekraïense leiderschap moet echte hervormingen van de rechtsstaat doorvoeren en de strijd tegen corruptie voortzetten.
Research Fellow en Manager, Ukraine Forum, Rusland en Eurazië-programma
De eerste pagina van het niet-geclassificeerde memorandum van het telefoongesprek van de Amerikaanse president Donald Trump met de Oekraïense president Volodymyr Zelenskyy van 25 juli. Foto: Getty Images.

De eerste pagina van het niet-geclassificeerde memorandum van het telefoongesprek van de Amerikaanse president Donald Trump met de Oekraïense president Volodymyr Zelenskyy van 25 juli. Foto: Getty Images.

Een van de kwesties die aan het licht zijn gekomen door de interacties van de Amerikaanse president Donald Trump met de Oekraïense president, is die van de zwakke rechtsstaat, een belangrijk probleem van modern bestuur. Dit laatste schandaal heeft aangetoond hoe kwetsbaar de rechterlijke macht nog steeds is om te worden uitgebuit voor persoonlijk politiek gewin, financiële verrijking en geopolitieke steun.

Sinds de onafhankelijkheid heeft Oekraïne te lijden onder een zwakke rechtsstaat, corruptie op hoog niveau en selectieve rechtspraak. Een belangrijk Chatham House-rapport concludeerde dat ondanks 'grotere successen bij het beperken van de mogelijkheden voor corruptie, de hervormingen van de wetshandhavingsinstanties traag verlopen vanwege de diepgewortelde cultuur van corruptie in het gerechtelijk apparaat'. Ondertussen, de Wereldwijde governance-indicator van de Wereldbank voor de rechtsstaat in Oekraïne is de afgelopen 10 jaar vrijwel ongewijzigd gebleven.

Met een rechterlijke macht zonder politieke onafhankelijkheid, vooral op de hoogste niveaus, bevindt Oekraïne zich nu verstrikt in een kruisvuur van een Amerikaanse politieke strijd.

Er is een ongelukkige continuïteit in de discussie tussen de twee voorzitters van een nieuwe procureur-generaal die '100% mijn persoon' zou zijn, aldus de Oekraïense president Volodymyr Zelenskyy. Eerdere Oekraïense presidenten hebben politiek loyale procureurs-generaal gehad; Viktor Shokin, die Trump 'uw zeer goede aanklager' noemde, was een voorbeeld in de vorige regering. Zelenskyy beloofde vocaal deze systemen van politieke privileges aan te vallen wanneer hij zich kandidaat stelde.

Instemmen met het onderzoek van Hunter Biden, de zoon van de politieke tegenstander van Trump, werpt een schaduw over Zelenskyy's inzet voor de bestrijding van corruptie en zal nu de geloofwaardigheid van nieuwe anti-corruptiezaken ondermijnen. Genomen tegen een achtergrond van beschuldigingen over Zelenskyy's nabijheid tot de tycoon Ihor Kolomoisky, staat de toezegging van het nieuwe Oekraïense leiderschap om de invloed van gevestigde belangen op de rechterlijke macht te beperken ter discussie.

Tijdens Zelenskyy's eerste maanden in functie waren er gemengde signalen over hoe serieus hij is met het creëren van een onafhankelijke rechterlijke macht. Hoewel de benoeming van de nieuwe procureur-generaal Ruslan Ryaboshapka over het algemeen positief is ontvangen door het maatschappelijk middenveld, zijn twee van Zelenskyy's benoemingen in de High Qualification Commission, het orgaan dat rechters selecteert, minder geruststellend.

advertentie

Met name eind september gaf hij een plaats in de commissie aan de dochter van de ex-plaatsvervanger van Viktor Pshonka, de procureur-generaal van voormalig president Viktor Janoekovitsj. Het risico bestaat dat de commissie in plaats van de samenstelling van de rechterlijke macht te vernieuwen, hetzelfde gecompromitteerde systeem zal repliceren.

Een andere zorgwekkende indicatie van de toestand van de rechtsstaat onder Zelenski is het feit dat Andrey Portnov, plaatsvervangend hoofd van de regering van Janoekovitsj en belast met de rechterlijke macht, is teruggekeerd naar Oekraïne. Hij vluchtte naar Rusland na de Euromaidan-protesten, maar kwam terug naar Kiev op de dag van Zelenskyy's inauguratie.

Net als Andriy Bohdan, het huidige hoofd van de presidentiële administratie, heeft hij juridische diensten verleend aan Kolomoisky. Portnov heeft verschillende rechtszaken aangespannen tegen voormalig president Petro Poroshenko en beschuldigde hem onder meer van illegale pogingen om de macht te behouden.

De Verenigde Staten zijn altijd een vocale en strategische partner geweest voor de hervorming van de rechtsstaat in Oekraïne: ze speelden een belangrijke rol bij het opzetten van het vlaggenschip National Anti-Corruption Bureau of Ukraine (NABU), en de FBI bood technische assistentie en training aan de NABU. In Kiev werd aangenomen dat Joe Bidens pogingen om de aanklager te ontslaan geen verband hielden met zijn zoon; het was gewoon Amerika dat druk uitoefende op de Oekraïense autoriteiten om te hervormen.

Het was echter ongepast voor de zoon van een dienende vice-president om toe te treden tot de raad van bestuur van het gasbedrijf dat eigendom was van een ex-minister in de regering van Janoekovitsj, tegen wie zelf een onderzoek liep op het moment van deze benoeming. Joe Biden had zijn zoon moeten afraden een forse maandelijkse cheque aan te nemen van een bedrijf dat actief is in een van de meest corrupte sectoren van de economie: gaswinning.

Zelfs midden in het onderzoek was Hunter Biden een spreker op de Forum voor energiezekerheid in Monaco, gesponsord door Burisma. Pas in het voorjaar van dit jaar nam Hunter Biden ontslag uit deze functie.

De komende maanden zullen meer details over de zaak geven, maar het belangrijke feit blijft: Oekraïne is een frontlijnstaat tussen de liberale democratische orde en autoritaire kleptocratie. De toekomst van die strijd hangt voor een groot deel af van de vraag of het Westen verenigd kan blijven om Oekraïne te steunen, en ook van het succes van de hervorming van het rechtsstelsel in het land. Het imago van Oekraïne als een 'corrupte zaak', zo actief gepusht door Russische desinformatie, zou westerse politieke en financiële investeringen daar giftig kunnen maken.

Er is nog tijd om dit te voorkomen. Er is altijd een tweeledig strategisch inzicht geweest in de VS waarom een ​​democratisch, op regels gebaseerd Oekraïne de sleutel is voor de veiligheid van Europa als geheel. De voorwaarden van de VS voor hervormingen, samen met de sterke druk van het lokale maatschappelijk middenveld, hebben geholpen om het land vooruit te helpen.

Nu de schijnwerpers van de wereldmedia erop gericht zijn, is dit het ideale moment voor Oekraïne en zijn bondgenoten om aan te dringen op een onafhankelijke rechterlijke macht. Alleen dan kan het zich echt losmaken van de Sovjet-erfenis en de vlekken van corruptie.