#SakharovPrize2019 - EP-leden kiezen de finalisten

| Oktober 9, 2019

Na een gezamenlijke stemming door leden van het Europees Parlement in de Buitenlandse Zaken en Ontwikkeling commissies op dinsdag, de finalisten voor de 2019 Sacharovprijs voor de vrijheid van denken zijn:

  • Vermoorde Braziliaanse politieke activist en mensenrechtenverdediger Marielle Franco, inheemse Braziliaanse leider en milieuactivist Chief Raoni en Braziliaanse milieuactivist en mensenrechtenverdediger Claudelice Silva dos Santos
  • The Restorers, een groep van vijf studenten uit Kenia - Stacy Owino, Cynthia Otieno, Purity Achieng, Mascrine Atieno en Ivy Akinyi - die i-Cut hebben ontwikkeld, een app om meisjes te helpen omgaan met vrouwelijke genitale verminking (FGM)
  • Ilham Tohti, een Oeigoerse econoom die vecht voor de rechten van de Chinese Oeigoerse minderheid

Volgende stappen

Het Europees Parlement Conferentie van voorzitters (Fractievoorzitters en fractievoorzitters) zullen de definitieve laureaat selecteren op donderdag 24 oktober. De prijs zelf wordt uitgereikt tijdens een ceremonie in het halfrond van het Parlement in Straatsburg op 18 december.

Achtergrond

De Sacharov-prijs voor de vrijheid van denken wordt elk jaar toegekend door het Europees Parlement. Het werd opgericht in 1988 ter ere van individuen en organisaties die mensenrechten en fundamentele vrijheden verdedigen.

Vorig jaar werd de prijs uitgereikt aan de Oekraïense filmregisseur Oleg Sentsov. Het is genoemd ter ere van de Sovjetfysicus en politieke dissident Andrej Sacharov en het prijzengeld is € 50,000.

Meer informatie

Comments

Facebook reacties

Tags: , , , , , , , , , , ,

Categorie: Een voorpagina, EU, Europees parlement, Sacharovprijs

Reacties zijn gesloten.