Hoe #GreenInvestment in de EU te verhogen

| Oktober 9, 2019
Hernieuwbare energie © Mikel Martinez De Osaba / 123RF / Europese Unie - EPDe EU wil milieuvriendelijke projecten stimuleren © Mikel Martinez De Osaba / 123RF / Europese Unie - EP

Een verschuiving naar een minder vervuilende economie vereist aanzienlijke investeringen. De EU wil meer particulier geld aantrekken omdat de publieke middelen onvoldoende zijn.

EU-investeringen

De EU heeft ongeveer nodig € 180 miljard een jaar van extra investeringen in energie-efficiëntie en hernieuwbare energie tot vermindering van koolstofemissies 40% door 2030. Er is nog meer nodig om te bereiken koolstofneutraliteit door 2050.

Sommige investeringen in klimaat- en milieuprojecten komen uit de EU-begroting. Bijvoorbeeld over 20% van het 2019-budget van € 165.8bn houdt verband met de aanpak van klimaatverandering. Het Europees Parlement wil dit deel van de begroting verhogen tot 30%.

Hoe trekt de EU particuliere groene investeringen aan?

Overheidsgeld is niet voldoende voor de hoeveelheid groene investeringen die nodig is, en daarom werkt de EU aan het aantrekken van particuliere investeringen. Miljarden zijn al gemobiliseerd via de Europees Fonds voor Strategische Investeringen en Europese Investeringsbank (EIB) leningen, en het aandeel van het geld bestemd voor klimaatprojecten is ingesteld op toename.

De EIB's rol in de financiering van klimaatvriendelijk projecten is toegenomen. In haar toespraak in het Parlement in juli zei Ursula von der Leyen, de toekomstige voorzitter van de Europese Commissie, dat ze dat zou doen voorstellen het verder vergroten door delen van de EIB in Europa's klimaatbank te veranderen. Hoe wordt de EIB meer betrokken bij groene projecten? besproken door EP-leden op woensdag 9 oktober.

Het Parlement en de Raad bespreken ook nieuwe regels over duurzame investering dat zou een leidraad kunnen zijn voor investeerders, bedrijven en beleidsmakers over welke economische activiteiten en investeringen als groen moeten worden beschouwd.

Comments

Facebook reacties

Tags: , , ,

Categorie: Een voorpagina, Milieu, EU

Reacties zijn gesloten.