Door de EU gefinancierde wetenschapper onder #NobelPrize winnaars in #Medicine

| Oktober 9, 2019

De Commissie is trots om aan te kondigen dat een van de Nobelprijswinnaars van dit jaar, Sir Peter J. Ratcliffe, EU-financiering voor zijn onderzoeksprojecten heeft ontvangen. Samen met William G. Kaelin Jr en Gregg L. Semenza heeft Sir Peter J. Ratcliffe de Nobelprijs voor fysiologie of geneeskunde voor 2019 gekregen voor zijn ontdekkingen over hoe cellen voelen en zich aanpassen aan de beschikbaarheid van zuurstof. Deze ontdekkingen maken de weg vrij voor nieuwe manieren om bloedarmoede, kanker en andere ziekten te bestrijden.

Commissaris voor onderzoek, wetenschap en innovatie Carlos Moedas zei: “Ik feliciteer William G. Kaelin Jr., Sir Peter J. Ratcliffe en Gregg L. Semenza van harte met hun prestatie. Ik ben er trots op dat de EU-financiering een van de Nobelprijswinnaars van dit jaar heeft ondersteund om inzicht te krijgen in hoe cellen zich aanpassen aan veranderingen in zuurstofniveaus, wat essentieel is voor de bestrijding van een groot aantal ziekten waarmee onze samenleving wordt geconfronteerd. "

Sir Peter J. Ratcliffe vertegenwoordigde de Universiteit van Oxford en nam deel aan de door de EU gefinancierde EUROXY project, dat was gericht op zuurstofgevoelige cascades voor nieuwe behandelingen van kanker. Dit samenwerkingsproject, dat € 8 miljoen ontving van het zesde kaderprogramma van de EU voor wetenschap en onderzoek (FP6), was gericht op het identificeren van adaptieve routes van kankercellen en het verstoren van dergelijke mechanismen als een manier om kanker uit te roeien. In 2008 kreeg Sir Peter J. Ratcliffe een Advanced Grant van € 3 miljoen van de European Research Council, samen met Christopher J. Schofield, voor een project dat erin slaagde een gedetailleerde structurele en chemische karakterisering van menselijke hydroxylase-enzymen te bieden en leidde ook tot de ontwikkeling van remmers van deze enzymen.

Het moduleren van hoe cellen reageren op hypoxie zou in de toekomst van therapeutisch nut kunnen zijn bij ischemische ziekte en kanker. Meer informatie is beschikbaar online.

Comments

Facebook reacties

Tags: , , , , ,

Categorie: Een voorpagina, EU, Europese Commissie

Reacties zijn gesloten.