#Brexit - Verklaring van David Sassoli, voorzitter van het Europees Parlement

| Oktober 9, 2019
Verklaring van David Sassoli (foto), voorzitter van het Europees Parlement na zijn ontmoeting met de Britse premier Boris Johnson.

“Ik heb zojuist een ontmoeting gehad met premier Johnson. Ik kwam hier in de vol vertrouwen hoop voorstellen te horen die de onderhandelingen zouden kunnen voortzetten. Ik moet echter vaststellen dat er geen vooruitgang is geboekt.

“Zoals u weet, vereist een deal tussen de EU en het VK niet alleen een positieve, zinvolle stemming van het Lagerhuis, maar ook de goedkeuring van het Europees Parlement.

“Het is daarom belangrijk dat de Britse premier rechtstreeks van het Europees Parlement hoort over zijn benadering van de Brexit. Ik ben de heer Johnson dankbaar dat hij me die kans heeft gegeven.

“Onze aanpak is heel eenvoudig. We denken dat een ordelijke Brexit, het VK dat met een deal vertrekt, verreweg de beste uitkomst is. De deal waarvan we dachten dat deze vorig jaar met het VK was overeengekomen, was een tekst die het EP had kunnen steunen. Alle problemen in verband met de terugtrekking van het VK uit de EU zijn opgelost. Het bood burgers en bedrijven zekerheid. Hij zag uit naar een nauwe toekomstige relatie tussen de EU en het VK. Zoals het er nu uitziet, blijft het de best mogelijke overeenkomst.

“Zoals ik de heer Johnson heb uitgelegd, zal het Parlement niet tegen elke prijs akkoord gaan. We zullen niet instemmen met een deal die de Goede Vrijdag-overeenkomst en het vredesproces ondermijnt of de integriteit van onze interne markt in gevaar brengt. Dit hebben we duidelijk gemaakt in onze resolutie die in september met een grote meerderheid is aangenomen.

“We hebben de Britse voorstellen ter vervanging van de oorspronkelijke backstop onderzocht en onze reactie is dat deze nog lang niet in overeenstemming zijn met wat het Parlement zou kunnen aanvaarden. Bovendien zijn ze niet onmiddellijk te bedienen.

“Ik weet dat de onderhandelingen worden voortgezet en het Parlement wordt via zijn Brexit-stuurgroep volledig op de hoogte gehouden door Michel Barnier over de voortgang van die gesprekken.

“Er zijn op dit moment twee alternatieven voor een deal: uitbreiding of geen deal.

“Bij uitbreiding staat het Parlement open voor deze mogelijkheid, mocht hier een goede reden of reden voor zijn. Maar het aanvragen van een verlenging is een zaak voor het VK en het is niet mijn plaats om commentaar te leveren op de politieke controverses of juridische kwesties waarover in het Verenigd Koninkrijk wordt gedebatteerd.

“Wat geen deal betreft, zijn we heel duidelijk dat dit een zeer negatieve uitkomst zou zijn. Het zal economisch schadelijk zijn voor beide partijen, met name voor het VK. Het zal zeer ernstige gevolgen hebben op het eiland Ierland. Het zal de onzekerheid vergroten voor bedrijven en vooral voor burgers. "Geen deal" zou duidelijk de verantwoordelijkheid van de Britse overheid zijn.

“Op burgers zullen we ervoor blijven zorgen dat hun rechten in alle scenario's worden beschermd.

“Ik hoop echt dat een no-deal-uitkomst kan worden vermeden, maar zo niet, dan heeft de EU de nodige maatregelen getroffen om zich op deze uitkomst voor te bereiden.

“Ik blijf mijn geloof in gezond verstand en verantwoordelijkheid plaatsen, maar onder vrienden vereist plicht dat we elkaar de waarheid vertellen.

"Dank je."

Comments

Facebook reacties

Tags: , , , , , ,

Categorie: Een voorpagina, Brexit, Conservatieve Partij, EU, Europees parlement, UK

Reacties zijn gesloten.