Verbind je met ons

EU

Hoorzitting met hoge vertegenwoordiger/voorgedragen vicevoorzitter #JosepBorrell

DELEN:

gepubliceerd

on

Hoorzitting met Josep Borrell, hoge vertegenwoordiger/voorgedragen vicevoorzitter, Een sterker Europa in de wereldHoorzitting met Josep Borrell, hoge vertegenwoordiger/voorgedragen vicevoorzitter

De Commissie buitenlandse zaken ondervroeg Josep Borrell, de Spaanse kandidaat voor de functie van hoge vertegenwoordiger/vicevoorzitter voor buitenlandse zaken en veiligheidsbeleid.

De fractiecoördinatoren van de commissie zullen binnen 24 uur bijeenkomen om de prestaties van Josep Borrell, kandidaat voor Hoge Vertegenwoordiger voor buitenlandse zaken en veiligheidsbeleid/vicevoorzitter voor Een sterker Europa in de wereld, te beoordelen.

De EU moet leren de taal van de macht te gebruiken

tijdens zijn inleidende toespraakbenadrukte de heer Borrell zijn voornemen om hervormingen door te voeren in de Westelijke Balkan, de democratie en de integriteit van Oekraïne te ondersteunen, de uitdagingen in de zuidelijke buurlanden aan te pakken, een nieuwe strategie ten aanzien van Afrika te ontwikkelen, te werken aan de politieke betrekkingen met Azië, de samenwerking met Latijns-Amerika te intensiveren. Amerika en herstel van de transatlantische betrekkingen (VS-EU). “De wereld is ten kwade veranderd… Er zijn weinig overeenkomsten, meer veto’s”, zei hij.

Europarlementariërs vroegen hoe hij van plan is consensus onder de lidstaten te bereiken over beslissingen met betrekking tot bijvoorbeeld Rusland of in het algemeen gerelateerd aan veiligheid en defensie. “We hebben een gedeelde strategische cultuur en empathie nodig om de verschillende standpunten te begrijpen”, antwoordde hij. EP-leden vroegen ook naar de rol die de EU zou kunnen spelen bij het creëren van mondiale veiligheid, wanneer non-proliferatieovereenkomsten worden geschonden. Ook werd de kwestie van de bescherming van de maritieme belangen van de EU wereldwijd aan de orde gesteld.

Gevraagd naar de onderhandelingen tussen Kosovo en Servië antwoordde Borrell dat de onderhandelingen te lang hebben geduurd en dat Europa zich moet inzetten om Kosovo en Servië uit de impasse te helpen. Zijn eerste bezoek als hoge vertegenwoordiger/vicevoorzitter zou een bezoek aan Pristina brengen, zo kondigde hij aan.

De leden van het Europees Parlement vroegen ook hoe hij van plan is een meer strategische en coherente unie te verwezenlijken, zoals aangekondigd in de missiebrief van de voorzitter van de Commissie. Borrell zei dat de EU over instrumenten beschikt voor het buitenlands beleid, zoals een krachtig gemeenschappelijk handelsbeleid of diplomatieke macht. “De EU moet leren de taal van de macht te gebruiken”, benadrukte hij.

advertentie

De video-opname van de volledige hoorzitting kunt u hier bekijken.

Druk op punt

Aan het einde van de hoorzitting, voorzitter van de commissie David McAllister hield een perspunt buiten de vergaderzaal: bekijk het hier.

Volgende stappen

Op basis van de aanbevelingen van de commissies zal de Conferentie van voorzitters op 17 oktober beslissen of het Parlement voldoende informatie heeft ontvangen om de hoorzitting voor gesloten te verklaren. Als dat het geval is, zal de plenaire vergadering op 23 oktober in Straatsburg stemmen over het al dan niet kiezen van de Commissie als geheel.

 

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending