Verbind je met ons

Voorpagina

Novaport klaar om te profiteren van de ontluikende liberalisering van het luchtruim in Rusland

DELEN:

gepubliceerd

on

Het Russische luchtruim klaart op voor buitenlandse luchtvaartmaatschappijen. De Russische luchtvaartindustrie, die al zo lang gevangen zit in een isolerend beleid, begint bemoedigende tekenen van leven te vertonen. Een geplande gedeeltelijke liberalisering van het luchtruim van het land voor buitenlandse luchtvaartmaatschappijen zou Rusland wel eens op één lijn kunnen brengen met het niveau van vrijheid dat decennialang genoten werd op de luchthavens van West- en Centraal-Europa en zou een sprong kunnen betekenen in het aantal heen en weer vliegende buitenlandse luchtvaartmaatschappijen.

Eind september sprak plaatsvervangend premier Maxim Akimov, die toezicht houdt op de transportindustrie van het land, zijn steun uit voor het verlenen van nieuwe rechten aan de luchthaven Pulkovo in St. Petersburg onder het Open Skies-regime, waardoor "vluchten van de zevende vrijheid" mogelijk worden, waardoor buitenlandse luchtvaartmaatschappijen vanuit elk land naar St. Petersburg kunnen vliegen, niet alleen vanuit hun plaats van registratie. Vier andere Russische luchthavens hebben al verkeersrechten van de "vijfde vrijheid", die luchtvaartmaatschappijen het recht geven om aan boord te gaan van passagiers bij een tussenstop tijdens een vlucht tussen hun land van herkomst en een derde land. Hiervan verschijnen er twee in de stal van Novaport, een van de grootste en snelst ontwikkelende regionale luchthavenexploitanten in Rusland.

Een vrijer luchtruim zal onvermijdelijk een verbeterde luchthaveninfrastructuur vereisen om aan de toegenomen vraag te voldoen. Met 16 luchthavens in zijn indrukwekkende netwerk verspreid over de uitgestrekte geografie en veelheid van tijdzones van Rusland, is Novaport uitzonderlijk goed gepositioneerd om de ontluikende luchtvaartliberalisering en ambitieuze infrastructuurrevisie van het land te ondersteunen.

In 2016 verwierf Novaport een meerderheidsbelang in de luchthaven van Kaliningrad. De uitgebreide revisie en grootschalige reconstructie van de passagiersterminal, waarbij de omvang werd vergroot van 12 naar 40 vierkante meter, maakte de weg vrij voor de luchthaven om een ​​sleutelelement te worden van het transportsysteem voor de meest westelijke regio van Rusland.

Investeringen in Novaport en de Russische luchthavensector zijn Meridian Capital Limited, de internationale investeringsmaatschappij met hoofdkantoor in Hong Kong met een gediversifieerde investeringsportefeuille die zich uitstrekt over consumptiegoederen, onroerend goed, horeca, infrastructuur en natuurlijke hulpbronnen. Meridian Capital en haar aandeelhouders bezitten naast mede-eigenaar 50% van de luchthaven AEON Corporation.

Jevgeni Feld, oprichter van Meridian Capital, legde de betekenis van Novaport uit als “een vlaggenschipinvestering in onze wereldwijde portefeuille op Meridian Capital Limited. We zijn een groot voorstander van de voortgaande liberalisering van het Russische luchtruim. Novaport blijft aanzienlijke middelen besteden aan de modernisering van de regionale luchthaveninfrastructuur en is van mening dat de potentiële impact op de economische ontwikkeling enorm is. De uitzonderlijke inzet voor het verbeteren van de efficiëntie en het verhogen van de normen door onze partner en mede-eigenaar AEON Corporation zorgt ervoor dat Novaport een indrukwekkende groei zal blijven vertonen en centraal zal blijven staan ​​in de inspanningen om Russische luchthavens en regionale connectiviteit te verbeteren”.

advertentie

Ruslands toewijding aan Open Skies en de introductie van een vereenvoudigd e-visumschema op belangrijke locaties zoals Kaliningrad, betekenen dat Novaport zich in een uitzonderlijke positie bevindt om tegemoet te komen aan een toekomstige explosie van passagiersaantallen. Als en wanneer het Russische Ministerie van Transport het voorstel van de Pulkovo-luchthaven goedkeurt, lijken de uitbreidingsmogelijkheden eindeloos.

Sinds december 2018 heeft Novaport een groot aandelenbelang in 14 regionale luchthavens in de Russische Federatie: Novosibirsk, Chelyabinsk, Volgograd, Tomsk Astrakhan, Chita, Tyumen, Perm, Moermansk, Kemerovo, Kaliningrad, Mineralnye Vody, Ulan-Ude, Vladikavkaz en bezit minderheidsbelangen (48-49%) in de luchthavens van Barnaul en Stavropol.

 

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending