Verbind je met ons

EU

# Bescherming van klokkenluiders in de EU: Commissie verwelkomt goedkeuring door de Raad

DELEN:

gepubliceerd

on

De Raad van Ministers heeft vandaag (7 oktober) de richtlijn over de bescherming van klokkenluiders aangenomen tijdens de Raad Justitie en Binnenlandse Zaken in Luxemburg. De richtlijn zal klokkenluiders een hoog niveau van bescherming garanderen door veilige kanalen voor melding in te stellen, zowel binnen een organisatie als aan overheidsinstanties, en EU-brede normen vast te stellen.

Het zal klokkenluiders ook beschermen tegen ontslag, degradatie en andere vormen van vergelding, en nationale autoriteiten verplichten burgers te informeren en trainingen te geven aan overheidsinstanties over hoe om te gaan met klokkenluiders.

Eerste vicevoorzitter Frans Timmermans zei: “Ik verwelkom het krachtige signaal dat de Raad vandaag naar klokkenluiders heeft gestuurd. Klokkenluiders zijn moedige mensen die het aandurven om illegale activiteiten aan het licht te brengen en voor zichzelf opkomen om het publiek te beschermen tegen wangedrag.”

Věra Jourová, commissaris voor Justitie, Consumentenzaken en Gendergelijkheid, voegde eraan toe: “Klokkenluiders mogen niet worden gestraft omdat ze het juiste doen. Onze nieuwe, EU-brede regels zullen ervoor zorgen dat ze op een veilige manier kunnen rapporteren over inbreuken op de EU-wetgeving op veel gebieden. Klokkenluiders kunnen cruciale bronnen zijn voor onderzoeksjournalisten. Daarom bevordert de bescherming van hen ook de mediavrijheid. Ik dring er bij de lidstaten op aan om de nieuwe regels onverwijld toe te passen.”

De richtlijn betreffende de bescherming van klokkenluiders heeft betrekking op vele gebieden van het EU-recht, variërend van de bestrijding van het witwassen van geld, gegevensbescherming, bescherming van de financiële belangen van de Unie, voedsel- en productveiligheid, tot volksgezondheid, milieubescherming en nucleaire veiligheid. Na publicatie in het Publicatieblad treedt de richtlijn twintig dagen na publicatie in werking. Vanaf de inwerkingtreding hebben de lidstaten twee jaar de tijd om de richtlijn om te zetten in nationaal recht. Een Q&A over de klokkenluidersbescherming is beschikbaar online..

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending