Verbind je met ons

Brexit

#Brexit – Groot-Brittannië ‘zou flexibel kunnen zijn’ wat betreft de details van het veto- en douaneplan voor Noord-Ierland

DELEN:

gepubliceerd

on

Het mechanisme, uiteengezet in de laatste Brexit-voorstellen van Londen, heeft tot doel het grootste knelpunt in de onderhandelingen op te lossen: de momenteel naadloze grens tussen Noord-Ierland en Ierland.

“De belangrijkste kwestie is het principe van instemming, daarom werd de backstop drie keer afgewezen, dat was de zorg in termen van het feit dat beide partijen in Noord-Ierland de backstop niet goedkeurden,” Stephen Barclay (afgebeeld) vertelde Andrew Marr zondag aan de BBC.

“Dus de sleutel is het principe van instemming, nu uiteraard in het mechanisme, als onderdeel van de intensieve onderhandelingen zouden we daarnaar kunnen kijken en daarover kunnen praten.”

De 500 km lange grens zal de enige landgrens van het Verenigd Koninkrijk zijn met het blok nadat het is vertrokken.

Het probleem is hoe we kunnen voorkomen dat Noord-Ierland een ‘achterdeur’ wordt naar de interne markt en de douane-unie van de EU, zonder grenscontroles in te voeren die het Goede Vrijdagakkoord uit 1998 zouden kunnen ondermijnen, dat een einde maakte aan tientallen jaren van politiek en sektarisch geweld in Noord-Ierland, waarbij meer dan 3,600 mensen werden gedood.

De Britse premier Boris Johnson heeft gezegd dat hij de zogenaamde backstop-regeling die is opgenomen in het terugtrekkingsakkoord waarover zijn voorganger Theresa May met de EU heeft onderhandeld, niet kan aanvaarden en dat de Britse wetgevers drie keer hebben verworpen.

Hij deed op woensdag (2 oktober) wat hij een definitief Brexit-aanbod noemde aan de Europese Unie, dat erop gericht is de backstop te vervangen door een voorstel voor een regelgevingszone die alle eilanden omvat en alle goederen omvat.

advertentie

Het voorstel zegt ook dat de wetgevende vergadering in Noord-Ierland – die sinds 2017 is opgeschort – het recht zou hebben om elke vier jaar te beslissen of zij zich wil blijven houden aan de EU-regels inzake verhandelde goederen.

De Europese Unie en Ierland zeiden echter dat het onwaarschijnlijk was dat de voorstellen zouden resulteren in een deal zonder verdere concessies.

De Ierse premier Leo Varadkar zei dat hij niet volledig begreep hoe de Britse voorstellen zouden kunnen werken en dat Dublin geen verdrag kon ondertekenen dat een open Iers-Britse grens niet waarborgde.

Zijn plaatsvervanger, Simon Coveney, zei dat het geven van een stemming aan de Noord-Ierse Assemblee over de aanpassing aan de interne markt in feite een veto zou opleveren voor elke partij.

Hij uitte ook zijn bezorgdheid over de voorgestelde douaneregelingen die controles en controles vereisen, zelfs als deze, zoals voorgesteld, niet aan of nabij de grens plaatsvinden.

Barclay zei dat Groot-Brittannië bereid was de details van douanevoorstellen te bespreken, en voegde eraan toe: “We hebben een brede landingszone vastgesteld, in de details van de onderhandelingen kunnen we natuurlijk ingaan op de details van hoe operationeel ze werken, wat rechtszekerheid is vereist."

Schrijven in de Zon op zondag Volgens de krant Johnson zijn de voorstellen een “praktisch compromis dat waar nodig ruimte biedt en tegelijkertijd de Britse belangen en de Brexit waar dit land voor heeft gestemd beschermt”.

Hij zei dat wetgevers uit alle geledingen van zijn Conservatieve Partij, van zijn bondgenoten in de Noord-Ierse DUP en zelfs van de oppositiepartij Labour, hadden gezegd dat ze achter de deal konden staan.

“En ik groet de geest van compromis van parlementsleden aan alle kanten die hebben gekeken naar wat er op tafel ligt, hebben nagedacht over wat het beste is voor hun kiezers, en hebben besloten dat ze bereid zijn hun persoonlijke overtuigingen opzij te zetten en de deal te steunen waarvan ze weten dat die zal worden gesloten. De Brexit is klaar”, zei hij.

Nu de deadline van 31 oktober nadert, heeft Johnson consequent gezegd dat hij niet zal vragen om nog een uitstel van de Brexit, maar ook dat hij geen wet zal overtreden die hem dwingt er een aan te vragen als er op 19 oktober geen terugtrekkingsovereenkomst is overeengekomen. Hij heeft de schijnbare tegenstrijdigheid in zijn opmerkingen niet toegelicht.

Johnson besprak zijn voorstellen zondag (6 oktober) met de Franse president Emmanuel Macron en de Portugese premier Antonio Costa.

Hij drong er bij Macron op aan om “door te gaan” om een ​​deal te sluiten en zei dat de EU zich niet moet laten verleiden tot de verkeerde overtuiging dat Groot-Brittannië na 31 oktober in de EU zou blijven, aldus nummer 10.

Macron vertelde Johnson dat de gesprekken met het team van EU-hoofdonderhandelaar Michel Barnier de komende dagen snel moeten worden voortgezet, om aan het eind van de week te evalueren of een deal mogelijk is die de beginselen van de Europese Unie respecteert, aldus een Elysee-functionaris.

zei Johnson in de Zon op zondag dat Groot-Brittannië een deal zou kunnen sluiten als de EU daartoe bereid was.

“Maar ze mogen geen illusies of misverstanden hebben”, zei hij. “Er zal geen aarzeling of vertraging meer zijn. Op 31 oktober gaan we de Brexit rond krijgen.”

Een senior bron in het kantoor van Johnson zei zondag dat er een kans was om een ​​deal rond te krijgen: een deal die wordt gesteund door wetgevers en een deal die compromissen voor alle partijen inhoudt.

“Het Verenigd Koninkrijk heeft een groot, belangrijk aanbod gedaan, maar het is tijd dat de Commissie ook bereidheid toont om compromissen te sluiten”, aldus de bron. “Anders zal Groot-Brittannië zonder deal vertrekken.”

De regering erkende vrijdag (4 oktober) voor het eerst dat Johnson een brief naar de EU zal sturen met het verzoek om uitstel van de Brexit als er geen echtscheidingsakkoord is bereikt.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending