Verbind je met ons

Luchtvaart / luchtvaartmaatschappijen

VS wint prijs van $ 7.5 miljard in #Airbus-subsidiezaak

DELEN:

gepubliceerd

on

De Verenigde Staten hebben de grootste arbitrageprijs in de geschiedenis van de Wereldhandelsorganisatie (WTO) gewonnen in hun geschil met de Europese Unie over illegale subsidies aan Airbus. Dit volgt op vier eerdere panel- en beroepsrapporten uit 2011-2018, waarin werd vastgesteld dat EU-subsidies aan Airbus in strijd zijn met de WTO-regels. Het besluit toont aan dat de enorme welvaart van het Europese bedrijfsleven de Amerikaanse lucht- en ruimtevaartbedrijven honderden miljarden dollars aan gederfde inkomsten heeft gekost gedurende bijna vijftien jaar procederen.

“Jarenlang heeft Europa enorme subsidies verstrekt aan Airbus, die de Amerikaanse lucht- en ruimtevaartindustrie en onze werknemers ernstig hebben geschaad. Eindelijk, na vijftien jaar procederen, heeft de WTO bevestigd dat de Verenigde Staten het recht hebben om tegenmaatregelen te nemen als reactie op de illegale subsidies van de EU”, aldus de Amerikaanse handelsgezant Robert Lighthizer. “Dienovereenkomstig zullen de Verenigde Staten vanaf 15 oktober beginnen met het toepassen van door de WTO goedgekeurde tarieven op bepaalde EU-goederen. We verwachten onderhandelingen met de Europese Unie aan te gaan, gericht op het oplossen van dit probleem op een manier die de Amerikaanse werknemers ten goede zal komen.”

De toekenning van 7.5 miljard dollar per jaar is veruit de grootste onderscheiding in de geschiedenis van de WTO – bijna tweemaal de grootste eerdere onderscheiding. De arbiter heeft dit bedrag berekend op basis van de bevindingen van de WTO dat de EU-lanceringssteun voor Airbus leidt tot aanzienlijke omzetverliezen van grote burgervliegtuigen van Boeing, en de export van grote Boeing-vliegtuigen naar de markten van de EU, Australië, China, Korea, Singapore en de VAE belemmert. . Volgens de regels van de WTO is de beslissing van de arbiter definitief en niet vatbaar voor beroep.

De Verenigde Staten hebben vandaag de WTO verzocht een bijeenkomst te beleggen op 14 oktober om goedkeuring te verlenen aan een Amerikaans verzoek om toestemming om tegenmaatregelen tegen de EU te nemen. Overeenkomstig de WTO-regels zal de WTO deze toestemming automatisch tijdens die bijeenkomst verlenen. Het is de EU niet toegestaan ​​represailles te nemen tegen door de WTO goedgekeurde tegenmaatregelen.

De tarieven zullen worden toegepast op een reeks importproducten uit EU-lidstaten, waarbij het grootste deel van de tarieven wordt toegepast op importproducten uit Frankrijk, Duitsland, Spanje en het Verenigd Koninkrijk – de vier landen die verantwoordelijk zijn voor de illegale subsidies. Hoewel USTR de bevoegdheid heeft om een ​​tarief van 100% toe te passen op de betrokken producten, zullen de tariefverhogingen op dit moment beperkt zijn tot 10% op grote burgervliegtuigen en 25% op landbouw- en andere producten. De VS hebben de bevoegdheid om de tarieven op elk moment te verhogen of de getroffen producten te wijzigen.

USTR zal deze tarieven voortdurend opnieuw evalueren op basis van haar gesprekken met de EU.

Klik hier om de lijst met producten te bekijken waarvoor aanvullende invoerrechten gelden.

advertentie

Achtergrond

In mei 2011 bevestigde de Beroepsinstantie dat de EU en vier van haar lidstaten (Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië en Spanje) ruim 18 miljard dollar aan gesubsidieerde financiering aan Airbus hadden verstrekt en ervoor hadden gezorgd dat Boeing de verkoop van meer dan 300 vliegtuigen had verloren en een aanzienlijk marktaandeel over de hele wereld. Toen we naar het effect van de EU-subsidies keken, waren het oorspronkelijke WTO-panel dat de zaak voor het eerst hoorde en de Beroepsinstantie het erover eens dat “zonder de subsidies Airbus niet zou hebben bestaan… en dat er geen Airbus-vliegtuigen op de markt zouden zijn. Geen van de verkopen die het gesubsidieerde Airbus heeft gerealiseerd, zou hebben plaatsgevonden.” Geen van deze bevindingen werd gewijzigd in het compliance-beroepsrapport van mei 2018, waarin werd bevestigd dat de EU extra miljarden euro’s aan gesubsidieerde financiering aan Airbus verstrekte.

Daarentegen verwierp de WTO de bewering van de EU in de tegenklacht van de EU dat Amerikaanse subsidies verantwoordelijk waren voor de levensvatbaarheid van de productie van grote burgervliegtuigen in de Verenigde Staten. De WTO oordeelde dat slechts één enkele belastingmaatregel van de staat Washington die Boeing extra prijsflexibiliteit bood, in strijd was met de WTO-regels.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending