Verbind je met ons

EU

#UKParlement tot zwijgen gebracht? Schorre spreker #Bercow strijdt om gehoord te worden

DELEN:

gepubliceerd

on

Spreker John Bercow (foto), een van de meest prominente stemmen in het Britse Brexit-debat, had donderdag (3 oktober) moeite om gehoord te worden toen een zere keel op wrede wijze zijn gebruikelijke dreunende kreet van ‘Orde! Order” tot een pijnlijk klinkend gegrom, schrijft William James.

Bercow, die de afgelopen jaren urenlang het rancuneuze Brexit-debat in het parlement heeft geleid, heeft wereldwijde bekendheid verworven vanwege zijn luide en uitgebreide uitbarstingen, waarbij hij meedogenloos wetgevers berispt die buiten de lijn treden en ervoor zorgt dat toespraken hoorbaar zijn.

Maar donderdag begon hij de parlementaire zitting van de dag in een veel minder flamboyante stijl, waarbij hij halverwege 'Orde, orde' zijn keel moest schrapen en met merkbaar schorre stem met zijn woorden moest worstelen.

Het contrast met zijn gebruikelijke toespraak zorgde ervoor dat zittende parlementsleden gingen giechelen, voordat Bercow op wrange wijze tegen een onhoorbare heckler opmerkte: “Het zal niet lang duren, maak je geen zorgen.”

Eén parlementslid bood hem zelfs een zuigtablet aan.

Bercow's kantoor zei: "De simpele waarheid is dat hij keelpijn heeft."

Het was het meest opvallende verlies van een politieke stem in Groot-Brittannië sinds 2017, toen toenmalig premier Theresa May zich op beroemde wijze een weg baande door een toespraak op de conferentie van de Conservatieve Partij.

De rol van de voorzitter is om de orde in het Lagerhuis te handhaven, ervoor te zorgen dat wetgevers worden gehoord en dat de procedures worden gevolgd.

Bercow, 56, heeft in zijn decennium genoten van die uitdaging bovenop de voorzittersstoel – een sierlijke houten troon in het hart van de debatzaal van het Lagerhuis – en heeft een steeds activistischere rol op zich genomen in het Brexit-debat om ervoor te zorgen dat het parlement zijn zegje kan doen.

advertentie

Hij kondigde vorige maand aan dat hij binnenkort zou aftreden en waarschuwde de regering dat zij niet moest proberen het parlement te degraderen.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending