Verbind je met ons

EU

EU-richtsnoeren voor de behandeling van visumaanvragen van inwoners van de Oekraïense regio's # Donetsk en #Luhansk

DELEN:

gepubliceerd

on

De Europese Commissie en de Europese Dienst voor Extern Optreden hebben de EU-lidstaten en niet-EU-Schengenlanden richtlijnen gestuurd over hoe om te gaan met visumaanvragen ingediend door inwoners van de niet door de overheid gecontroleerde gebieden van de Oekraïense regio's Donetsk en Loehansk. Het richtsnoer is een vervolg op de Conclusies van de Europese Raad van 20 juni 2019 en de verzoeken van de lidstaten om advies over de identificatie en niet-erkenning van de paspoorten die zijn afgegeven als gevolg van het Russische presidentiële decreet van 24 april.

De verzonden richtlijnen bieden een reeks uniforme behandelingscriteria om de consulaten van de lidstaten te helpen de feitelijke verblijfplaats van Russische paspoorthouders vast te stellen, evenals details over hoe visumaanvragen door inwoners van de niet door de overheid gecontroleerde gebieden van Oekraïne moeten worden verwerkt. De regio's Donetsk en Loehansk die over Russische paspoorten beschikken. De richtsnoeren zullen ertoe bijdragen dat de EU-regels inzake Schengenvisa correct en consistent worden toegepast in de Russische Federatie en Oekraïne, waarbij ook rekening wordt gehouden met het feit dat Oekraïense onderdanen de mogelijkheid hebben om Oekraïense biometrische paspoorten te verkrijgen en naar de Russische Federatie te reizen. EU zonder visum.

Het verzonden document biedt richtlijnen voor:

  • Regels voor consulaire territoriale bevoegdheid: Onder de EU VisumcodeIn de regel moeten Schengenvisumaanvragers die legaal verblijven in de niet door de overheid gecontroleerde gebieden van de Oekraïense regio's Donetsk en Loehansk hun visumaanvraag indienen bij de consulaten van de lidstaten in Oekraïne, ongeacht het reisdocument dat zij bezitten.
  • Duidelijke informatie voor het publiek: Onder de EU Visumcodemoeten de Schengen-lidstaten duidelijke en uitgebreide informatie verstrekken over hoe en waar zij een visumaanvraag moeten indienen. De consulaten van de lidstaten in de Russische Federatie en Oekraïne (evenals hun visumcentra) moeten daarom duidelijk communiceren dat inwoners van de niet door de overheid gecontroleerde gebieden van de Oekraïense regio's Donetsk en Loehansk een visum moeten aanvragen bij het consulaat van de betrokken regio's. Schengen-lidstaat in Oekraïne. Ze moeten ook uitleggen dat Oekraïense staatsburgers met een biometrisch paspoort geen visum nodig hebben om naar het Schengengebied te reizen.
  • Criteria voor de identificatie van paspoorten die zijn afgegeven na het decreet van 24 aprilEr wordt een reeks criteria verstrekt om de consulaten van de lidstaten te helpen bij het identificeren van de Russische paspoorten die zijn afgegeven aan inwoners van de niet door de regering gecontroleerde gebieden van de Oekraïense regio's Donetsk en Loehansk. Zij kunnen de basis vormen voor een niet-erkenningsbeleid dat door de lidstaten moet worden gevoerd bij de uitoefening van hun exclusieve bevoegdheid.

Achtergrond

Op 24 april 2019 ondertekende de president van de Russische Federatie een decreet waardoor het voor inwoners van de niet door de overheid gecontroleerde gebieden van de Oekraïense regio's Donetsk en Loehansk gemakkelijker wordt om het Russische staatsburgerschap te verkrijgen en Russische paspoorten te ontvangen. Volgens het decreet kunnen inwoners van deze regio's het Russische staatsburgerschap aanvragen met behulp van een identificatiedocument dat is afgegeven door de zogenaamde 'autoriteiten' in de niet door de overheid gecontroleerde gebieden, zonder dat zij in de Russische Federatie hoeven te verblijven.

De Europese Raad heeft in zijn Conclusies dat op 20 juni 2019 werd aangenomen, uitte zijn grootste bezorgdheid over dit presidentiële decreet en stelde dat het in strijd is met de geest en doelstellingen van de akkoorden van Minsk. De Europese Raad kwam overeen verdere opties te overwegen, waaronder de niet-erkenning van deze paspoorten die in strijd zijn met de akkoorden van Minsk.

De richtsnoeren die deze week zijn verzonden, zijn ontwikkeld in nauwe samenwerking met de lidstaten en de met Schengen geassocieerde landen. Het is geen openbaar document, aangezien het aanwijzingen voor de consuls van de lidstaten bevat over hoe deze paspoorten kunnen worden opgespoord.

advertentie

Meer informatie

Conclusies van de Europese Raad van 20 juni 2019

Factsheet over de betrekkingen tussen de EU en Oekraïne

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending