Verbind je met ons

EU

#RenewEurope – #CEAS-pakket afsluiten, niet heropenen

DELEN:

gepubliceerd

on

In haar schriftelijke antwoorden aan het Europees Parlement herhaalt kandidaat-commissaris Ylva Johansson de woorden van Commissievoorzitter Von der Leyen dat de Commissie van plan is bestaande voorstellen om het gemeenschappelijk Europees asielstelsel te hervormen en te heroverwegen. Op deze manier wil de Commissie de impasse doorbreken. Voor leden van de Renew Europe-groep is deze aanpak de verkeerde, aangezien deze waarschijnlijk de zorgvuldig opgebouwde parlementaire meerderheid voor het pakket in gevaar zal brengen, en een kritisch precedent zou kunnen scheppen voor andere dossiers waarover momenteel interinstitutioneel wordt onderhandeld. 

Sophie in ‘t Veld  MEP (D66, NL) (afgebeeld) Renew Europe’s co-ordinator in LIBE commented: “The problem is not divergences between EP and Council, but within the Council. The inability of the Council to bridge their differences, and the refusal to decide with QMV as prescribed by the Treaties, will not be remedied by withdrawing the package. The CEAS package was put forward in 2016 with the same aim: to break the deadlock. It did not work. So no need to repeat the same exercise.

Parliament has done its legislative duty, voted all seven files in the package and negotiated five of these with the Council. Council, as the other legislator, has to take its responsibility and work on the basis of QMV and adopt the package. Citizens have been waiting for far too long.”

Fabienne Keller MEP (Agir, FR), Renew Europe’s rapporteur for the Dublin Regulation said: “Since 2017, the European parliament stands ready with strong and concrete proposals to achieve the long-awaited reform of the Common European Asylum System. We expect the future Commission to work on this basis to unlock the blockages among the Member States. European citizens have expressed it at the polls, they want the EU to deliver on migration. Rather than reopening the files, we should work towards a conclusion.”

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending