Verbind je met ons

Brexit

Premier Johnson stelt #Brexit-groothandelsovereenkomst voor, maar EU is sceptisch

DELEN:

gepubliceerd

on

De Britse premier Boris Johnson presenteerde dinsdag (1 oktober) nieuwe voorstellen voor een gewijzigde Brexit-overeenkomst die de omstreden verzekeringspolis voor de Ierse grens zou afschaffen, maar EU-functionarissen klonken sceptisch over de kansen op een doorbraak. schrijven Elizabeth Piper en Kylie MacLellan.

Na meer dan drie jaar van politieke crisis sinds het EU-referendum van 2016 stevent het Verenigd Koninkrijk af op een Brexit-datum van 31 oktober zonder een duidelijk beeld van de vraag of het land met een deal, zonder deal of zelfs maar zal vertrekken.

Maar te midden van de vermoeidheid over de Brexit in de hoofdsteden van de EU, zelfs onder de traditionele bondgenoten van Groot-Brittannië, bestempelde een EU-diplomaat de aanpak van Johnson als een “kamikaze” Brexit-strategie.

Een ander zei botweg dat het moeilijk zou zijn om snel tot een nieuw akkoord te komen als Londen substantiële veranderingen eiste.

“Wij denken dat er een goede weg voorwaarts is”, zei Johnson, die heeft beloofd de Brexit – met of zonder deal – op 31 oktober tot stand te brengen. De voorstellen zullen naar verwachting vandaag (3 oktober) of donderdag (4 oktober) bij de EU worden ingediend.

“We werken er keihard aan om tot een deal te komen”, zei Johnson. Hij ontkende de speculatie dat hij er niet echt een wilde en zei: “Dit is volkomen onwaar – ik moet echt benadrukken dat dit het absolute omgekeerde van de werkelijkheid is.”

Johnson zegt dat hij indien mogelijk een gewijzigde overeenkomst wil bereiken tijdens een EU-top op 17 en 18 oktober, en dat beide partijen graag een deal willen sluiten die een ordelijke Brexit mogelijk maakt. Veel EU-diplomaten betwijfelen of een doorbraak mogelijk is door de top.

“We zitten hier elke dag klaar om te onderhandelen, de kamikaze-manier waarop het door de Britse regering wordt behandeld is niet iets waar we voor hebben gekozen”, zei een EU-diplomaat.

advertentie

Een ander zei dat een stap van “een halve centimeter” ten opzichte van het huidige voorstel om de gevoelige grens tussen Ierland en het door de Britten geregeerde Noord-Ierland open te houden een deal moeilijk zou maken.

In een moment van waarheid dat de toekomst van de Brexit, de EU en zijn premierschap zal bepalen, gokt Johnson erop dat hij genoeg concessies van Brussel kan krijgen om Brexit-aanhangers in het Britse parlement ervan te overtuigen een deal te ratificeren.

Als hij daarin slaagt, zal Johnson de geschiedenis ingaan als de Britse leider die de Brexit heeft gerealiseerd. Als hij daarin faalt, heeft het parlement een wet aangenomen die hem dwingt zijn vertrek uit te stellen – een stap die zijn populariteit onder de ‘Leave’-kiezers zou kunnen vernietigen.

Het pond daalde naar het laagste punt in drie weken, op $1.2256. Er waren geen details over de voorstellen, hoewel een Britse functionaris zei dat ze gepubliceerd zouden worden.

IERLAND

Ierland, waarvan de 500 km lange landgrens met Groot-Brittannië de grens zal worden van de interne markt en de douane-unie van de EU, is van cruciaal belang voor elke Brexit-oplossing.

Het probleem is hoe we kunnen voorkomen dat Noord-Ierland een ‘achterdeur’ naar de EU-markt wordt zonder grenscontroles in te stellen die het Goede Vrijdag Akkoord (GFA) uit 1998 zouden kunnen ondermijnen, dat een einde maakte aan tientallen jaren van sektarisch geweld in Noord-Ierland, waarbij meer dan 3,600 mensen omkwamen. .

Het terugtrekkingsakkoord dat voormalig premier Theresa May in november met de EU sloot, zegt dat Groot-Brittannië in een douane-unie zal blijven “tenzij en totdat” alternatieve regelingen worden gevonden om een ​​harde grens te vermijden.

Johnson wil die achtervang wegnemen.

“Wat we willen doen is de backstop afschaffen, dat is het allerbelangrijkste”, zei Johnson, eraan toevoegend dat het geen zin had om de EU te verlaten alleen maar om opgesloten te blijven in een douane-unie, maar dat hij de vrede wilde beschermen. overeenkomst.

Groot-Brittannië heeft toegegeven dat het eiland Ierland kan worden behandeld als één enkel gebied voor landbouw, fytosanitair en agrofood, maar Johnson zei dat er ergens op het eiland enige controles zouden moeten plaatsvinden, hoewel er geen nieuwe infrastructuur is.

“Those checks don’t need to take place at the border…they don’t need to involve new infrastructure,” Johnson said in an interview with ITV.

AFSPRAAK OF GEEN AFSPRAAK?

In door Dublin verwelkomde opmerkingen ontkende Johnson een rapport van de Ierse omroep RTE dat er grensposten 5-10 km van de grens zouden moeten zijn.

“Als hij dat niet had gedaan, zou het naar mijn mening een hard bewijs zijn geweest van kwade trouw namens de Britse regering”, zei de Ierse premier Leo Varadkar.

Als Johnson een deal kan sluiten, moet hij die nog door het Britse parlement laten goedkeuren. De Noord-Ierse Democratic Unionist Party, die zijn regering steunt, zou een sleutelrol spelen.

Veel Britse wetgevers verzetten zich tegen het vooruitzicht gebonden te zijn aan EU-regels en douanerechten die zouden voorkomen dat Groot-Brittannië zijn eigen handelsovereenkomsten sluit en het onder toezicht van EU-rechters zou laten.

“We zouden graag voor een deal willen stemmen en eigenlijk heb ik er alle vertrouwen in dat als Boris met een deal terugkomt, het een deal zal zijn waarvan hij verwacht dat we die zullen willen steunen”, aldus Steve Baker, voorzitter van een groep pro-Brexit Conservatieve wetgevers.

“Als de Brexit alleen maar in naam is, zal ik tegen stemmen.”

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending