Verbind je met ons

Brexit

#Brexit - Stuurgroep van het Europees Parlement zegt dat Britse voorstellen niet de waarborgen bieden die de EU en Ierland nodig hebben

DELEN:

gepubliceerd

on

Op woensdag (2 oktober) informeerde Michel Barnier de Brexit Stuurgroep (BSG) van het Europees Parlement over de nieuwste voorstellen van de Britse regering. Na een gedachtewisseling kwamen de leden van het Europees Parlement tot overeenstemming over de volgende verklaring: 

"De BSG vindt deze niet last minute voorstellen van de Britse regering van 2 oktober vormen in hun huidige vorm een ​​basis voor een akkoord waarmee het Europees Parlement zou kunnen instemmen. De voorstellen gaan niet in op de echte problemen die moeten worden opgelost, namelijk de economie van alle eilanden, de volledige naleving van het Goede Vrijdagakkoord en de integriteit van de interne markt. 

Hoewel we open blijven staan ​​voor werkbare, juridisch uitvoerbare en serieuze oplossingen, schieten de Britse voorstellen tekort en vertegenwoordigen ze een aanzienlijke beweging weg van gezamenlijke verplichtingen en doelstellingen. 

In bijzonder, daar is bezorgd over drie aspecten van de voorstellen. 

In de eerste plaats voorzien de Britse voorstellen inzake douane en regelgevingsaspecten expliciet in infrastructuur, controles en controles, maar het is onduidelijk waar en hoe deze precies moeten worden uitgevoerd. Elke vorm van controles en controles in en rond de grens zou het einde betekenen van de probleemloze handel en zou als zodanig de economie van het hele eiland schaden en een ernstig risico voor de vrede vormen. proces, en kan een ernstig risico voor consumenten en bedrijven met zich meebrengen. De voorstellen die door de Britse regering zijn ingediend, zijn dus in strijd met een reeks fundamentele beginselen en rode lijnen die in de resoluties van dit Huis zijn aangenomen. Tegelijkertijd zouden dergelijke controles dat niet zijn voldoende om de bescherming van EU-consumenten en bedrijven onder alle omstandigheden te garanderen, waardoor de EU mogelijk een aanzienlijk gat in haar interne markt achterlaat. 

Ten tweede zouden de Britse voorstellen operationeel alleen in detail worden uitgewerkt door de EU en Groot-Brittannië, of in Groot-Brittannië eenzijdig, tijdens de overgangsperiode van veertien maanden. Dit biedt niet de nodige zekerheid en voldoet niet aan de overeengekomen beginselen in het terugtrekkingsakkoord. Dit zou betekenen dat het Europees Parlement goedkeuring zou moeten geven aan het Protocol zonder de volledige implicaties ervan te kennen, noch enige garantie te hebben over de juridische werking ervan. Dit is niet aanvaardbaar. 

advertentie

Ten derde maakt het instemmingsrecht dat aan de Noord-Ierse Assemblee wordt geboden feitelijk een overeenkomst tot een contingent, onzeker, voorlopig en eenzijdig besluit, in plaats van tot het vangnet waarin de backstop voorziet. Bovendien is de Noord-Ierse Assemblee al bijna drie jaar niet bijeen geweest en het is de vraag of zij in staat zou zijn opnieuw bijeen te komen en de verantwoordelijkheid voor een internationaal verdrag van deze aard op zich te nemen. 

Samenvattend heeft de BSG ernstige zorgen over het Britse voorstel, zoals ingediend. Waarborging van vrede en stabiliteit op het eiland Ierland, bescherming van burgers en de rechtsorde van de EU moet centraal staan ​​bij elke deal. De Britse voorstellen komen zelfs maar in de verste verte overeen met wat was overeengekomen voldoende compromis in de backstop. 

Het Europees Parlement blijft open staan ​​om alle voorstellen te onderzoeken, maar deze moeten geloofwaardig en juridisch uitvoerbaar zijn praktijk hetzelfde effect hebben als de compromissen in het terugtrekkingsakkoord.” 

Het Europees Parlement blijft een “ordelijke Brexit” steunen, gebaseerd op het reeds onderhandelde terugtrekkingsakkoord, zo bevestigden de leden van het Europees Parlement in de resolutie op 18 september met grote meerderheid aangenomen. Elk terugtrekkingsakkoord en een toekomstig associatie- of internationaal akkoord met Groot-Brittannië zal door het Europees Parlement moeten worden goedgekeurd. 

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending