Verbind je met ons

EU

#Health - Hoorzittingen commissarissen: Stella neemt de eerste hindernis van het Europees Parlement

DELEN:

gepubliceerd

on

Nederlands Gezondheidscommissaris- wijs Stella Kyriakides aan (foto) gegaan voor het Europees Parlement gisteren (dinsdag 1 oktober) voor een drie uur durende vraag- en antwoordsessie met Europarlementariërs in de commissies inzake milieu, volksgezondheid en voedselveiligheid (ENVI) en landbouw (AGRI), schrijft Uitvoerend directeur Denis van de Europese Alliantie voor gepersonaliseerde geneeskunde (EAPM). Horgan.

Vandaag kreeg ze de steun van ENVI, hoewel haar algemene prestaties geen overtuigende antwoorden op pesticiden leverden.

ENVI-voorzitter Pascal Canfin tweette afgelopen woensdag (25 september) dat Kyriakides kreeg “groen licht” van de commissie, die niettemin aandrong op de behoefte aan "aanvullende concrete maatregelen, met name op het gebied van pesticiden'.

De hoorzittingen voor allen commissarissen-benoemen doorgaan tot 8 oktober, met PARLEMENT zijn stem houdt voor het volledige team in de beginweek 21 oktober.

In een opening statement op maandag (1 oktober), schetste Kyriakides haar volksgezondheid achtergrond en legde haar horizontaal uit 'Eén gezondheid'benaderen de portefeuille.

De kandidaat-commissaris benadrukte dit waar gezondheidsproblemen mee gepaard gaan de van het allergrootste belang voor alle Europese burgers en dat dit feit dat zou doen wees haar kompas tijdens haar mandaat.

Ze voegde eraan toe dat aan het einde van dat mandaat iOver vijf jaar wil ze dat wel kunnen zeg dat de Commissie afgeleverd op de kanker blzlan, over gezonder en groener voedsel, en verbeterde volksgezondheid en toegang tot medicijnen.

advertentie

Bovenaan de hoorzitting stond ook Kyriakides sprak haar engagement uit voor de implementatie van de EU's inkomende medische zorg apparaatregulaties, een onderwerp dat – wellicht verrassend – door geen enkele EP-lid werd behandeld.

Er moet gebruik worden gemaakt van kunstmatige intelligentie en digitale hulpmiddelen, omdat ze patiënten en beroepsbeoefenaren in de gezondheidszorg kunnen helpen, zei ze ook, eraan toevoegend Europa heeft een speciale plaats op het wereldtoneel en kan niet naar binnen kijken. Haar De reikwijdte moet mondiaal en multilateraal zijn.

Over kanker

Kyriakides vertelde het commissies dat Het Europese Kankerbestrijdingsplan is een vlaggenschipproject voor de Commissie en ligt haar nauw aan het hart. 

Ze zei dat 40% van de mensen krijgt in zijn leven te maken met kankeren dat het meest families zijn getroffen door de ziekte. Dit, zei ze,is al reden genoeg om kanker een topprioriteit in de gezondheidszorg te maken. 

Ze sprak over voedsel, levensstijl, medicijnen, zorg, technologie en toegang tot behandeling - alles in verband met kanker. Het plan moet aandacht besteden aan preventie, diagnose, behandeling, onderzoek, overleving en palliatieve zorg, terwijl het erbij betrokken is sectoren buiten de gezondheidszorg, inclusief onderwijs en milieu, benadrukte ze.

MEP Dolors Montserrat vroeg wat de kandidaat-commissaris wat de eerlijkheid van de toegang tot behandeling betreft? Kyriakides antwoordde dat het plan zou bestaan effectief is, kan het niemand achterlaten. 

Wat de diagnose betreft, merkte ze op dat landen screeningprogramma's hebben geïmplementeerd, maar deze moeten worden geaccrediteerd en de Europese richtlijnen volgen. Toegang tot medicijnen is ook een cruciaal onderdeel van de plan, zei ze, en merkte ook op dat een aantal kankerpatiënten het leven verliest als gevolg van antimicrobiële resistentie (AMR).

AMR

Wat betreft AMR sprak de kandidaat-commissaris over de noodzaak om de industrie daartoe aan te moedigen beweging vooruit met innovatie en nieuwe antimicrobiële stoffen, leidenING bijvoorbeeld.

Antimicrobiële resistentie is een gevaar in Europa en in de wereld enEuropa zou de mondiale inspanning moeten leiden. Kyriakides zei ze zal pleiten voor een mondiale overeenkomst over antimicrobiële stoffen en prioriteit geven aan de implementatie van het One Health Action Plan.

Digitale gezondheid 

Ondertussen Cristian-Silviu Buşoi vroeg welke maatregelen Kyriakides als commissaris zou nemen om de digitalisering van de gezondheidssector in de EU.

Ze antwoordde dat de vorming van European Health Data Space was onderdeel van haar missiebrief en dat dIgitalisering is van groot belang voor burgers. 

De effecten hiervan zijn al gezien, zei ze, benadrukkend e-recepten en patiëntoverzichten wordt uitgewisseld tussen Lid Statoeages 

De Commissie, zei ze,zet zich in voor digitalisering omdat dit onderzoek en innovatie zal bevorderen en kan de patiëntenzorg en behandeling radicaal veranderen. 

Gegevensbescherming van patiënten is een probleem, zei ze, en moet zijn as net zo belangrijk als de behandeling. 

De kandidaat-commissaris heeft dat opgemerkt niet allemaal member sLIDSTATEN zijn momenteel op dezelfde plek als het gaat om digitalisering, en dat is nodig aanmoedigen landen om verder te gaan met eHealth. 

Er is ook behoefte aan meer informatie voor patiënten - het wezen de verplichting van member ste houden hen op de hoogte gebracht, zei ze.

Stella-bedrijf op HTA 

Nu sommige gezondheidsattachés het momenteel hebben over de toenemende druk die op de Commissie wordt uitgeoefend om de situatie te heroverwegen EU-brede verplichte aspecten van HTA is, wat Kyriakides betreft, het (nu twintig maanden oude) voorstel over de evaluatie van gezondheidstechnologie iets waarover zij consensus zal zoeken, maar niet van plan is hierop in te gaan.

It'S "Het is duidelijk dat de vrijwillige weg niet werkt”, zei ze tijdens haar verhoor.

In juli, de Finse EU Het voorzitterschap heeft een discussienota ingediend waarin enkele van de meest controversiële elementen van de EU worden behandeld oorspronkelijk voorstel, inclusief de reikwijdte van therapieën die vallen onder HTA op EU-niveau; manieren om de kwaliteit van de gezamenlijke rapporten te waarborgen; het gebruik van gezamenlijke beoordelingen; en of dat rapport uiteindelijk wordt opgenomen op een lijst van beoordeelde gezamenlijke technologieën.

Ondertussen, België heeft er ook zijn tanden in gezet het gebruik van gezamenlijke beoordelingen, wat erop wijst dat lid sLIDSTATEN "zal overwegen"Of"zal er rekening mee houdenDergelijke aspecten.

Frankrijk en Duitsland zijn geïnteresseerd in de voorwaarden, maar alleen als dat zo is Dat staat duidelijk in de tekst van de verordening individuele regeringen mogen beslissen welke aspecten van het gezamenlijke rapport relevant zijn voor hun nationale proces.

De twee EU-zwaargewichten willen alleen maar 10 gezamenlijke klinische beoordelingen voor jaar om te beginnen met.

Ook Parijs en Berlijn hebben voorgesteld om te vertrekken conclusies uit elke gezamenlijke klinische rapporten, roepen naar beschrijvingen van wetenschappelijke rapporten alleen met geen waardeoordeel.

De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat de lidstaten die een sterker samenwerkingssysteem willen, waarschijnlijk niet onder de indruk zullen zijn.

Geneesmiddelentekorten, prijzen en transparantie 

Wat de tekorten aan medicijnen betreft, zei Kyriakides tegen de leden van het Europees Parlement dat dit een “groot probleem”. Maar wat haar betreft er bestaat "niet slechts één redenvoor dit en nee "snelle oplossing'.

"Tekorten en betaalbaarheid zijn even belangrijk,' zei ze, eraan toevoegend dat de 'De farmaceutische industrie heeft een wettelijke verplichting om toegang tot medicijnen mogelijk te maken'.

Groene MEP Margrete Auken gevraagd Kyriakides hoe zij zou nadering geneesmiddel-prtransparantie van glazuur, en verwezen naar Italië's resolutie in de Wereldgezondheidsorganisatie(WHO) eerder dit jaar.

De kandidaat-commissaris heeft geantwoord dat patiënten geen toegang hebben tot medicijnen vanwege prijzen en tekorten, eraan toevoegend dat ze “werk dichtbijmet alle stakeholders, industrie en member staat naar onderzoeken de prijsmechanismen en kijken naar hoe medicijnen worden vergoed.

Onder druk van Auken, die haar ervan beschuldigde een vraag die ‘heel simpel’ was, ingewikkeld te maken, gaf Kyriakides toe dat ze meer informatie nodig heeft met betrekking tot de WHO-resolutie.

Mentale gezondheid 

Het Britse EP-lid Caroline Voaden sprak hierover geestelijke gezondheidsproblemen, waarbij wordt onderstreept dat deze invloed hebben op individuen, gezinnen en werkgelegenheidsvooruitzichten. Europa isgeconfronteerd met recordniveaus van geestelijke gezondheidsproblemen bij jongeren, en Voaden wilde weten hoe de Voorgedragen commissaris wil geestelijke gezondheid op de EU-agenda zetten en ervoor zorgen dat member sLIDSTATEN doe hetzelfde en maatregelen implementeren.

Kyriakides zei dat mentale gezondheid staat al een aantal jaren niet meer op de agenda. In veel member staten, ze zei, er heerst nog steeds een stigma. 

Ze voegde eraan toe dat als we kijk naar de problemen vandaag bij adolescenten in termen van gedragsproblemen en zelfbeschadiging, dere is een moeten werken aan preventie.

Vandaag staan ​​nog drie kandidaten tegenover de leden van het Europees Parlement 

Ondertussen, terwijl je de update van vandaag leest (onze tweede alweer van deze drukke week), is het de beurt aan Didier Reynders, Ccommissaris voor Justice, Helena Dalli, (Gelijkheid), en Sylvie Goulard, (IIndustrieel Beleid en de Digital Single MArket) tegenover de afgevaardigden staan.

SANTE over investeringen 

Eerder deze week noemden we de EU-gezondheidsprogrammame-conferentie die zojuist heeft plaatsgevonden. Hier is nog iets meer van het hoofd van DG SANTE Anne Bucher, die sprak op het evenement in Brussel.

It'Het gaat niet alleen om meer investeringen in de gezondheidszorg die Europa nodig heeft, maar ook om nieuwe vormen daarvan het, wat inhoudt afstand nemen van de traditionele ziekenhuisgerichte benadering richting investeringen in nieuwe medicijnen en ziekenhuisapparatuur voor gemeenschapsgerichte zorg, nieuwe patiëntentrajecten en geïntegreerde zorgdiensten, Zei ze.

Boucher voegde hieraan toe: “We moeten de aanpassing en opleiding van het gezondheidspersoneel en de digitale apparatuur en ICT-diensten voor het delen van gegevens en de beoordeling van gezondheidstechnologie ondersteunen." als zodanig investeringen zijn vandaag de dag relevanter voor het aangaan van toekomstige uitdagingen.

Ondertussen, tDe Ondersteuningsdienst voor structurele hervormingen, die in 2015 werd opgericht om mlidstaten met expertise in grote hervormingen, zal een Commissie worden directoraat-algemeen. Dus zei Géraldine Mahieu, wie is hoofd van de eenheid belast met de gezondheidszorg en de sociale diensten, de labor markt, en onderwijs. Dat heeft zij aangegeven de dienst heeft zover steunde 57 gezondheidszorgprojecten in 21 EU-landen. 

Mahieu voegde eraan toe dat Spanje, Portugal en Griekszijn momenteel biedened technische ondersteuning om betaalbare innovatieve medicijnen te verbeteren.

Rooksignalen 

Nu we het toch Griekenland, de regering in Athene wil het beleid opvoeren zijn rookverbod. De Het ministerie van Volksgezondheid is bezig met het opstellen van een wet to verbreden het verbod's reikwijdte en huur meer politieagenten in om dit af te dwingen. 

De plan is om verleng thij verbiedt om te openenlucht openbare locaties en clubs, met een €200 prima voor degenen die stout genoeg zijn om het te trotseren.

En in Duitsland, beperkingen voor tabaksreclame buitenshuis, plus nieuwe regels voor e-sigaretten, worden momenteel overwogen.

E-gezondheidsdossiers

Kroatië is nu begonnen met het ontvangen van patiëntoverzichten van Travelllers afkomstig uit de Tsjechië. De Tsjechen hebben gestuurd elektronische medische dossiers Luxemburg sinds Juni, met Fbinnenlands al verzondenING e-recepten naar Estland.

Zoals we eerder hebben gemeld, verwacht de Commissie 22 miljoenlidstaten naar wees actief ruilenING e-gezondheidsdossiers tegen 2021.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending