Verbind je met ons

EU

#Gezondheid – Twee potentiële commissarissen worden afgezet, Gabriël maakt indruk en Boris blokkeert de situatie

DELEN:

gepubliceerd

on

Groeten, collega's en welkom bij de eerste EAPM-ledenupdate van oktober, schrijft de Europese Alliantie voor gepersonaliseerde geneeskunde (EAPM) Executive Director Denis Horgan.

Het eerste dat u moet zeggen, is dat we afgelopen weekend een buitengewoon productieve bijeenkomst hebben gehad op het ESMO-congres in Barcelona, ​​en daarover zal binnenkort een update komen.

Terug in Brussel hebben de toekomstige Europese commissarissen onder Ursula von der Leyen een gemengde tijd gehad, met Hongarije en Roemenië's originele kandidaten al verworpen in een besloten vergadering van de Commissie juridische zaken van het Europees Parlement.

stem op maandag (30 september) bevestigened zijn afwijzing van Roemenië's Rovana Plumb (vervoer) and Hungary’s László Trócsányi (uitbreiding en betrekkingen tussen buurlanden en landen) op de basisdat hun financiële zaken kon belangenconflicten veroorzaken. 

De Commissie zei dat vdL HAD received a letter setting out the committee’s decision from Parliament President David SassoliZe heeft sindsdien contact opgenomen Hongaarse premier Viktor Orbán en zijn Roemeense tellerdeel Viorica Dăncilă, en “expected to get new names” from the two prime ministers.

“The candidates must be suitable and match the portfolios. If something doesn’t fit, we may have to ask for new names,” awoordvoerder zei.

OrbánDe volgende keuze is misschien wel Olivér Várhelyi, momenteel Hongarije's permanente vertegenwoordiger bij de EUen een man die er bekend mee is Brusselse politiek. 

advertentie

Ondertussen Mariya Gabriel, Commissaris-aanwijzen voor innovatie en jeugd, had er een veel betere tijd mee toen ze vóór de European Parliament’s Committees on Culture and Education (CULT), and on Industry, Research and Energy (ITRE). 

Tijdens de hoorzitting, zij presenteerde haar prioriteiten en uitdagingen voor de beleidsterreinen onderzoek, innovatie, onderwijs, sport, jeugd en cultuur, wijzend dat ze geloofts in de kennisdriehoek van research-innovation-education.

Hoewel het niet specifiek gericht is op gezondheid, the Bulgaars (momenteel commissaris voor digitale economie en maatschappijbenadrukte het belang van synergieën tussen Horizon Europa en andere EU-financieringsprogramma's. 

Grote gezondheidsconferentie

Specifiek gericht op gezondheid, nu en de EU-gezondheidsprogramma hoog-Niveau conferentie heeft net plaatsgevonden. DTijdens het evenement benadrukten sprekers de noodzaak om belanghebbenden uit alle relevante sectoren van de samenleving te betrekken om de nationale gezondheidszorgstelsels te verbeteren. 

Daarenboven, panelleden waren unaniem in hun oproepen voor een gerichte uitvoering van EU-middelen uit de verschillende financiële instrumenten om ervoor te zorgen dat er geen dubbele acties onder het volgende MFK plaatsvinden. 

THet belang van verhoogde digitalisering op het gebied van gezondheidszorg en een omschakeling van een ziekenhuisgerichte benadering naar een patiëntgerichte benadering waren, ondertussen,naar voren gebracht als voorbeelden van veranderingen die nodig zouden zijn om gezondheidszorgsystemen te transformeren van hun huidige modellen in de toekomst.

ronique Wasbauer, directeur de Consumenten en het Uitvoerend Agentschap Gezondheid, Landbouw en Voeding zeiden dat de diversiteit van het publiek het brede bereik van het gezondheidsprogramma weerspiegelde, inclusief beleidsmakers, onderzoekers, ngo's en Gezondheid Commissaris VyteniAndriukaitis.

Ze onderstreepte dat de huidig ​​gezondheidsprogramma loopt tot 2020, dus zal een nieuwe periode ingaanvoorde volgende Europese Commissie.

Wasbauer zei dat, bVoortbordurend op ervaringen uit het verleden, wordt een nieuwe benadering voor gezondheid bepaald voor de periode 2021-2027. 

Mijn beurt om te spreken, mijnheer de commissaris Andriukaitis zei dat het doel was om informatie over het gezondheidsprogramma te verspreiden onder alle 500 miljoen EU-burgers.

Gezondheid is een toestand van volledig lichamelijk en geestelijk welzijn en betekent niet alleen een afwezigheid van ziekte, hij zei. Ziektepreventie is de hoofddoelstelling van dit programmaen burgers moet zo gezond mogelijk worden gehouden, voor zo lang mogelijk.

Hij onderstreepte dat health moet op alle beleidsterreinen worden bevorderd, met name die financiering moeten worden onttrokken aan andere beleidsterreinen, zoals het GLB en regionale fondsen, om gezondheid te bevorderen.

Commissaris Andriukaitis sprak vervolgens over de resultaten van het gezondheidsprogramma, gezegde that it brought unique European added value by fostering cooperation to complement member states’ national actions. 

Bovendien is het bijgedragen aan het verbeteren van de gezondheid van EU-burgers en het verminderen van ongelijkheid op gezondheidsgebiedterwijl beschermenING burgers van ernstig kruis-bedreigingen van de grensgezondheid.

Het gezondheidsprogramma was van groot belang bij het creëren van een volledig nieuwe infrastructuur voor landspecifiek en cross-nationaal-EU-gezondheidskennis, hij zei.

De commissaris ook wees erop die digitale hulpmiddelen aworden steeds belangrijker bij het beheren van gezondheidsinitiatievenom dat zeker uit te leggen acties waren gericht op e-recepten en in één geval werden 4,000 e-recepten uitgewisseld door Finland en Estland.

Ondertussen 24 Europese referentienetwerken zijn gelanceerdmet deze ERN het verstrekken van important antwoorden op patiënten in de vorm van diagnoses. Hij gebruikte dit zoals hij noemde een uitstekend voorbeeld van samenwerking in de EU. 

Vooruit gaan, in 2020 zal geestelijke gezondheid de prioriteit zijn. Gezondheidspreventie moet in het algemeen worden bevorderd, zoals op het gebied van sociale en gedragsbepalende factoren in de samenleving, via een verscheidenheid aan financieringsinstrumenten. 

Het doel is om de transparantie te vergroten en de effectiviteit van initiatieven in het kader van het programma te maximaliseren.

Gezondheid voor iedereen is geen loze slogan, zei de commissaris, en moet worden omgezet in realiteit.

De strijd tegen cancer

Op de conferentie, Tit Albreht, van Slovenië National Institute of Public Health, zei dat hem was gevraagd om de twee eerdere gezamenlijke acties over kanker te presenteren en degene die dat is momenteel aan de gang.

There aopnieuw drie belangrijke kwesties, Zei hij,met betrekking tot inhoud en doelstellingen van het programma. Dit zijn: preventie, inclusief gezondheidsbevordering en beoordeling van bestaande en potentiële screeningprogramma's; kankerzorg, inclusief zorgverlening, een multidisciplinaire aanpak en netwerken van ziekenhuizen; en organisatie en bestuur, inclusief organisatierichtlijnen, nationale kankerbestrijdingsprogramma's (NCCPs), kwaliteit van kankerzorg en resultaten.

Op de resultaten, hij benadrukte onder andere prestaties de Europese kwaliteitsgids voor NCCP'sdie dienens een tEMPL van soorten.Ondertussen, tHet European Cancer Information System (ECIS) is ook opgezet in het kader van het programma.

Anne Bucherdirecteur-generaal van de Europese Commissie DG SANTE zei dat ze vooruit wilde kijken in het volgende programmaen benadrukte dat de health programme’s strength is investing in people.

in mei 2018, ze zei, het voorstel in het kader van het ESF + is ingediend. Het ESF + bevat een specifiek onderdeel gezondheid en de opname ervan was bedoeld om een ​​dynamiek te creëren tussen uitgaven voor gezondheidszorg en sociale uitgaven.

De gezondheidsstrand, zei de chef van DG SANTE, zal door de commissaris voor gezondheid worden uitgevoerd, in overleg met de gezondheidsautoriteiten in de lidstaten.

Ondertussen de ESF + zal als instrument voor het cohesiebeleid de transformatie van het gezondheidssysteem blijven ondersteunen. 

Ze voegde eraan toe de Commissie iis vastbesloten te investeren in coherente prioriteiten naar structurele hervormingen in de gezondheidssector mogelijk maken.

Betreffende digital health in Horizon EuropeKhalil Rouhana, adjunct-directeur-generaal, DG CNECT, zei dat bij digitale gezondheidstransformatie alle belanghebbenden samen moeten werken om in dezelfde richting te werken.

Met betrekking tot de financiering van e-gezondheid merkte hij op dat ze hadden voorgesteld 9.2 miljard voor het inzetten van digitale oplossingen in heel Europa, welke bevatte gebieden zoals computer- en gegevenscapaciteit, AI, het opbouwen van gemeenschappelijke gegevensruimten, test- en experimenteerfaciliteiten, cyberbeveiliging, het verbeteren van vaardigheden en het verspreiden van de technologie.

Wallis Goelen, Inclusion, DG REGIO, zei dat een gezonde bevolking is een sleutelfactor bij het bevorderen van slimme, duurzame en inclusieve groei.

Brexit laatste 

Terwijl deze update werd voorbereid, was de Britse premier Boris Johnson op de Conservative Party-conferentie in Manchester, waar hij zei dat de “reality” of Brexit is dat, nadat Groot-Brittannië de EU heeft verlaten, er zullen douanecontroles op het eiland Ierland moeten zijn.

Tegen de BBC zei hij: “A sovereign united country must have a single customs territory.”

Johnson weigerde details te geven van zijn plannen, maar zei formele voorstellen naar de EU zou binnenkort worden gemaakt.

Veel mensen op sociale media hebben vandaag gewezen op de ironie dat de locatie die wordt gebruikt voor de Tory Party-conferentie gedeeltelijk wordt gefinancierd ... door het Regionaal Ontwikkelingsfonds van de EU. Je kon het niet goedmaken ...

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending