Verbind je met ons

Misdrijf

#CriminalJustice - De Commissie evalueert de inspanningen van de lidstaten om ervoor te zorgen dat verdachten een eerlijk proces krijgen

DELEN:

gepubliceerd

on

De Europese Commissie heeft haar implementatierapport gepubliceerd over een van de zes EU-richtlijnen inzake procedurele rechten, met name de EU-toegang tot een advocatenrichtlijn.

Deze richtlijn garandeert dat mensen het recht hebben op een advocaat vanaf de eerste fase van het politieverhoor en gedurende de gehele strafprocedure, en op adequate, vertrouwelijke ontmoetingen met de advocaat. Dit is essentieel om te garanderen dat iedere verdachte van een misdrijf een eerlijk proces krijgt. Het rapport concludeert dat er aanzienlijke vooruitgang is geboekt bij de bescherming van het recht op een eerlijk proces in de EU, maar ook dat de lidstaten nog veel werk te doen hebben.

Commissaris voor Justitie, Consumentenzaken en Gendergelijkheid Věra Jourová zei: “In de hele EU worden elk jaar negen miljoen mensen geconfronteerd met strafrechtelijke vervolging. Mensen kunnen uiteindelijk schuldig of niet schuldig worden bevonden. Het gaat erom dat ze een eerlijk proces krijgen. Onze procedurele rechten van de EU garanderen dit, maar de lidstaten moeten ervoor zorgen dat deze overeengekomen rechten in de praktijk worden gewaarborgd. Het correct toepassen van deze regels in alle EU-landen is ook van cruciaal belang om ervoor te zorgen dat instrumenten zoals het Europees arrestatiebevel goed kunnen functioneren.”

Bijzondere aandachtspunten betreffen de situaties waarin uitzonderlijke en tijdelijke verdachten geen recht op toegang tot een advocaat zouden hebben, en de regels over wanneer en hoe burgers afstand kunnen doen van hun toegang tot een advocaat, evenals de voorwaarden voor de manier waarop mensen toegang kunnen krijgen tot een advocaat in de uitvaardigende lidstaat van een Europees arrestatiebevel.

De Commissie zal de naleving van de richtlijn door de lidstaten blijven beoordelen en alle passende maatregelen nemen, inclusief mogelijke inbreukprocedures, om de conformiteit met de bepalingen van de richtlijn in de hele Europese Unie te garanderen. Het EU-Bureau voor de grondrechten publiceert ook een verslag kijkend naar de uitdagingen waarmee verdachten worden geconfronteerd bij het uitoefenen van een aantal van hun rechten, met een focus op acht lidstaten. Het rapport van de Commissie van vandaag, een factsheet en meer informatie over de zes richtlijnen inzake procedurele rechten zullen beschikbaar zijn online..

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending