Verbind je met ons

Brexit

Moment van de waarheid komt voor #Brexit met een tekort aan tijd, zeggen de EU en Groot-Brittannië

DELEN:

gepubliceerd

on

Premier Boris Johnson heeft beloofd dat Groot-Brittannië op 31 oktober de EU zal verlaten, ongeacht of er al dan niet een akkoord is bereikt met het blok. Hoewel beide partijen zeggen dat ze graag tot een akkoord willen komen, zijn er weinig tekenen dat de impasse wordt doorbroken.

De tegenstanders van Johnson zeggen dat het verlaten van de EU zonder een deal om de meeste van haar handelsovereenkomsten in stand te houden Groot-Brittannië in een economische chaos zou storten. De regering zegt voorbereidingen te hebben getroffen om ernstige verstoringen te voorkomen.

De EU kwam een ​​terugtrekkingspakket overeen met voormalig premier Theresa May, maar dit werd drie keer door het Britse parlement verworpen vanwege de ‘Ierse backstop’ – een verzekeringspolis om de terugkeer van een harde grens tussen de Britse provincie Noord-Ierland en de Ieren te voorkomen. Republiek.

Na een ontmoeting met EU-Brexit-onderhandelaar Michel Barnier in Brussel zei de Ierse Coveney dat de onderhandelingen gebaseerd moesten zijn op een “serieus voorstel” van de Britten over hoe zij de backstop zouden vervangen.

“Dat is nog niet gebeurd en totdat er een serieus schriftelijk voorstel ligt... zullen de gaten die op dit moment groot zijn blijven bestaan. En de tijd dringt”, zei hij tegen verslaggevers.

Barnier zei dat het blok stevig verenigd was in het aandringen op een juridisch werkende oplossing voor de Ierse grenskwestie, en zei dat het een harde grens moest vermijden en de integriteit van de interne markt van de EU moest beschermen.

“De verantwoordelijkheid ligt bij de Britse premier en zijn team”, zei Coveney, eraan toevoegend dat Ierland open stond voor een verlenging van de Brexit-vertrekdatum. “Een verlenging verdient de voorkeur boven een no-deal”, zei hij.

advertentie

Groot-Brittannië zal volgende week na de conferentie van de Conservatieve Partij concrete juridische teksten presenteren over hun Brexit-plannen.

Deze maand hebben Britse wetgevers een wet doorgedrukt die Johnson dwingt om een ​​verlenging van de Brexit aan te vragen, tenzij hij vóór 19 oktober een nieuwe deal met de EU heeft gesloten of toestemming van het parlement heeft gekregen om zonder akkoord te vertrekken, een uitkomst die door de meerderheid van de wetgevers en veel bedrijven werd onderschreven. geloof dat dit rampzalig zou zijn.

Johnson heeft herhaaldelijk gezegd dat hij zich aan de wet zou houden, die hij de ‘surrender act’ heeft genoemd, maar Groot-Brittannië zou definitief op 31 oktober vertrekken, zonder de schijnbare tegenstrijdigheid uit te leggen.

“We zullen de wet gehoorzamen, maar we hebben er vertrouwen in dat we op 31 oktober uit de kast kunnen komen en de beste manier om dat te doen is door een deal te sluiten”, zei Johnson vrijdag tegen verslaggevers.

“Daarom is de daad van overgave zo schadelijk”, voegde hij eraan toe. “Het heeft tot gevolg gehad dat onze Europese vrienden hen hebben laten denken: 'misschien kan het parlement dit ding blokkeren, misschien zullen ze gedwongen worden om het uit te breiden.' Als je in onderhandeling bent, wordt het uiteraard moeilijker.”

De Britse Brexit-minister Stephen Barclay had vrijdag ook een ontmoeting met Barnier en zei dat er nog een lange weg te gaan is voordat ze een akkoord bereiken.

“Ik denk dat we in deze onderhandelingen het moment van de waarheid hebben bereikt”, zei Barclay in een televisie-interview, waarbij hij de boodschap herhaalde dat de backstop moest verdwijnen, maar dat er met goede wil van beide kanten een deal kon worden gesloten.

Nu een akkoord nog ver weg is, blijft de uittreding van Groot-Brittannië uit de Europese Unie drie jaar na de stemming om te vertrekken nog steeds omgeven door onzekerheid, en het land blijft volkomen verdeeld en de vijandigheid bereikt steeds nieuwe niveaus.

Het parlement bereikte woensdag het kookpunt toen Johnson en zijn tegenstanders urenlang beschuldigingen van verraad en bedrog door de kamer van het Lagerhuis slingerden.

Wetgevers van de oppositie beschuldigden Johnson ervan haat aan te wakkeren en noemden hem een ​​bedrieglijke dictator. Eén noemde hem een ​​leugenaar. Johnson verwierp doodsbedreigingen tegen vrouwelijke wetgevers die zijn eigen taal weergalmden als ‘humbug’ en beschreef de wet die door tegenstanders was ingediend om de Brexit mogelijk te vertragen als een ‘overgave’-wetsvoorstel.

Op donderdag (26 september) zei Johnson's hoogste adviseur, Dominic Cummings, tegen politici dat ze niet verrast moesten worden door de toenemende woede en dat de sfeer alleen maar erger zou worden als de Brexit niet tot stand zou komen.

“Als jullie een stel politici zijn en zeggen dat we zweren dat we de uitslag van een democratische stemming zullen respecteren, en nadat jullie verloren hebben, zeggen we: ‘we willen die stemming niet respecteren’. Wat verwacht je dat er zal gebeuren?” zei Cummings, het brein achter de campagne van 2016 om de EU te verlaten.

De leidende bisschoppen van Groot-Brittannië kwamen vrijdag tussenbeide en zeiden dat alle partijen hun taalgebruik moesten matigen.

Johnson, het publieke gezicht van de Vote Leave-campagne, heeft ook gezegd dat de gemoederen moeten kalmeren en dat het oplossen van de Brexit “de kook zou doen oplaaien”. De Conservatieve Partij koos hem in juli tot leider op basis van zijn belofte om de impasse te doorbreken en Groot-Brittannië tegen 31 oktober uit het blok te halen.

Maar hij werd elke keer weer geconfronteerd met een nederlaag, waarbij hij zijn meerderheid in het parlement verloor, elke stem in de wetgevende macht, en een baanbrekende zaak bij het Hooggerechtshof die zijn besluit om de vergadering op te schorten ongedaan maakte.

Cummings verwierp een suggestie dat de regering een “zachte Brexit” zou steunen – een Brexit die ervoor zorgt dat Groot-Brittannië beter op één lijn blijft met de EU-regels – om vóór de deadline van Johnson in oktober een deal te krijgen.

Ondanks de onzekerheid en onrust zei Cummings dat ze niet onder enige druk stonden en dat de situatie veel minder moeilijk was dan het winnen van het referendum van 2016.

“Vergeleken daarmee is dit een wandeling in het park. Het hele Vote Leave-team, we genieten hiervan, we gaan winnen, we gaan weg, maak je geen zorgen, 'zei hij.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending