Verbind je met ons

EU

'Het is chantage': Franse en Duitse uitgevers komen samen om de weigering van #Google te bestrijden om auteursrechten te betalen

DELEN:

gepubliceerd

on

De grote uitgevers van Frankrijk en Duitsland sluiten hun gelederen in een poging terug te vechten tegen de weigering van Google om hen te betalen wanneer hun inhoud in de zoekindex verschijnt. schrijft Jessica Davies.

Maandenlang hebben Europese uitgevers gewerkt aan het herstellen van een evenwichtiger economisch evenwicht tussen de onderhandelingsmacht van grote technologiebedrijven zoals Google en uitgevers via een online-auteursrechtrichtlijn van de Europese Unie.

Het doel van de wet, die op 24 oktober in Frankrijk van kracht wordt, is om uitgevers het recht te geven om platforms zoals Google en Facebook te vragen hen te betalen wanneer ze hun inhoud online weergeven. Maar op 25 september bracht Google een wespennest in beroering toen het onthulde dat het niet van plan was.

"We accepteren van niemand betalingen om in zoekresultaten te worden opgenomen", schreef Richard Gingras, vice-president nieuws voor Google, in een blogpost. “We verkopen advertenties, geen zoekresultaten, en elke advertentie op Google is duidelijk gemarkeerd. Dat is ook de reden waarom we uitgevers niet betalen als mensen op hun links klikken in een zoekresultaat.”

Franse en Duitse uitgevers zijn niet van plan om stilletjes en zonder slag of stoot op te stappen. Ze gokken op sterkte in aantallen en vormen zo een verenigd front. De redacteuren van de Franse Alliance of the Press of General Information, die tientallen uitgevers vertegenwoordigt, en de European Newspapers Publishers Association hebben allebei verklaringen afgelegd waarin ze de stap van Google veroordelen als machtsmisbruik. Het gelijkwaardige orgaan van Duitsland - de Federale Vereniging van Duitse Krantenuitgevers - volgde snel zijn voorbeeld met zijn eigen intentieverklaring om samen met de Franse uitgevers de uitspraak aan te vechten, en Google's positie op antitrustgronden aan te vechten bij de Europese Commissie.

"Google staat niet boven de wet", aldus de ENPA-verklaring. “Europese uitgevers zijn van plan verenigd te blijven ondanks intimidatie en eisen dat de EU-wetgeving wordt gerespecteerd. Anders zal een vrije, onafhankelijke en kwaliteitsvolle pers haar levensvatbaarheid niet kunnen vinden in de Europese Unie.”

In Frankrijk zijn Google en Facebook goed voor tussen de 85% en 90% van de display-markt, wat het bijzonder moeilijk maakt om inkomsten te genereren met digitale advertenties, aldus Bertrand Gié, directeur nieuwsdivisies voor print en digitaal bij Le Figaro Groupe en voorzitter van de Franse vereniging voor digitale uitgevers. Le Geste.

advertentie

'Het is net chantage,' zei Gié. “Je moet ermee instemmen om ze gratis de digitale rechten voor je inhoud te geven; anders verdwijnt u uit de zoekopdracht.

Uitgevers worden echter niet volledig uit de zoekresultaten verwijderd. Google heeft gezegd dat het koppen en links naar artikelen in de index zal bevatten, maar niet het tekstfragment dat er meestal onder te zien is dat een contextuele samenvatting van het verhaal geeft, noch de bijbehorende afbeelding.

Hiermee heeft Google gezegd dat het binnen de auteursrechtwetgeving valt zonder licentiekosten aan uitgevers te hoeven betalen. Mochten uitgevers besluiten dat ze de extra afbeelding en het contextfragment willen, dan kunnen ze Google hiervan op de hoogte stellen en blijft het voor die sites verschijnen. Maar aangezien Google uitgevers al lang laat weten dat hun ranking zal verbeteren met bijbehorend beeld en contextueel nieuwsfragment onder de kop, heeft dat de Franse uitgevers niet gerustgesteld.

Sommige leidinggevenden van uitgeverijen hebben ook gezegd dat ze vrezen dat dit alleen maar betekent dat de rangschikking van onbetrouwbare sites die doelbewust verkeerde informatie en haatdragende taal verspreiden, zal verbeteren. Google heeft echter volgehouden dat het geen invloed heeft op de rankings. Gié zei dat uitgevers uit verschillende Europese landen elkaar zouden blijven ontmoeten om te bespreken hoe ze verder kunnen gaan. Een van de plannen kan inhouden dat de wet opnieuw wordt bekeken om te zien of er achterpoortjes zijn waardoor Google zijn huidige standpunt kan innemen, dat in een toekomstige iteratie kan worden gesloten, voegde hij eraan toe. Of de uitgevers daarin zullen slagen, is een andere zaak.

Uitgevers hebben hierbij de steun van de Franse regering, maar het Duitse federale kartelbureau heeft eerder geoordeeld dat Google geen misbruik heeft gemaakt van haar positie in concurrentiebeperkende zaken die uitgevers tegen haar hebben aangespannen. Het bureau verklaarde dat als het concept van "universele connectiviteit" wordt belemmerd door zoekmachines zoals Google die zakelijke onderhandelingen moeten aangaan met website-eigenaren, gebruikers daaronder zouden lijden.

Ondertussen hebben kleinere uitgevers ook geen probleem met het standpunt van Google en erkennen ze de rol van Google bij het stimuleren van hun paginabezoeken. "Dit is een test voor Franse uitgevers, aangezien Frankrijk het eerste land is dat de richtlijn implementeert", zegt Fabrice Fries, directeur-generaal van het internationale persbureau Agence France Presse, in een verklaring per e-mail aan Digiday. “Het zal de weg vrijmaken voor verdere onderhandelingen op Europees niveau. Het is duidelijk dat als verdeeldheid heerst, de richtlijn dood is.”

Ondertussen zal de European Publishers Council ook in beroep gaan bij de Europese Commissie over de uitspraak, daarbij verwijzend naar het feit dat het een concurrentieverstorend spel is van Google, aldus Angela Mills-Wade, uitvoerend directeur van de EPC. "Gezien de sterke steun voor uitgevers van de Franse regering, die zei dat dit onaanvaardbaar was en suggereerde dat ze met andere regeringen zouden praten, denk ik dat we gerustgesteld kunnen zijn dat dit gedrag niet onaangevochten zal blijven", aldus Mills-Wade.

Ze voegde eraan toe dat het standpunt van Google alleen maar bewijst waarom de richtlijn – ontworpen om het speelveld tussen monopolies en rechthebbenden gelijk te trekken met prikkels om licenties te verlenen – een noodzakelijke stap was. "Dit zou een no-brainer moeten zijn," zei Fries. "Ik blijf van mening dat het delen van een deel van de waarde die de uitgevers creëren met hun inhoud in het langetermijnbelang van Google zou zijn: de platforms hebben kwaliteitsjournalistiek nodig, en kwaliteitsjournalistiek heeft een prijs."

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending