Verbind je met ons

Dieet

#FishMicronutriënten 'glippen door de handen' van ondervoede mensen

DELEN:

gepubliceerd

on

Miljoenen mensen lijden aan ondervoeding, ondanks dat enkele van de meest voedzame vissoorten ter wereld dichtbij hun huis worden gevangen, blijkt uit nieuw onderzoek gepubliceerd in Natuur.

Kinderen in veel tropische kustgebieden zijn bijzonder kwetsbaar en zouden aanzienlijke verbeteringen in de gezondheid kunnen zien als slechts een fractie van de in de buurt gevangen vis in hun dieet terecht zou komen.

Naast omega-3-vetzuren is vis ook een bron van belangrijke micronutriënten, bijvoorbeeld ijzer, zink en calcium. Toch lijden wereldwijd ruim 2 miljard mensen aan tekorten aan micronutriënten, die verband houden met moedersterfte, groeiachterstand en pre-eclampsie. Voor sommige landen in Afrika wordt geschat dat dergelijke tekortkomingen het bbp met wel 11% kunnen doen dalen.

Dit nieuwe onderzoek suggereert dat er al voldoende voedingsstoffen uit de oceanen worden gevist om de ondervoeding substantieel terug te dringen. In een tijd waarin de wereld wordt gevraagd zorgvuldiger na te denken over waar en hoe we ons voedsel produceren, is meer vissen wellicht niet de oplossing.

Hoofdauteur professor Christina Hicks van het Environment Center van Lancaster University zei: “Bijna de helft van de wereldbevolking woont binnen 100 km van de kust. De helft van deze landen kent matige tot ernstige tekortenrisico's; Toch blijkt uit ons onderzoek dat de nutriënten die momenteel uit hun wateren worden gevist de voedingsbehoeften van alle kinderen jonger dan vijf jaar binnen hun kuststrook overtreffen. Als deze vangsten lokaal beter toegankelijk zouden zijn, zouden ze een enorme impact kunnen hebben op de mondiale voedselzekerheid en de bestrijding van ondervoedingsgerelateerde ziekten bij miljoenen mensen.”

Het door Lancaster University geleide onderzoeksteam verzamelde gegevens over de concentratie van zeven voedingsstoffen in meer dan 350 soorten zeevissen en ontwikkelde een statistisch model om te voorspellen hoeveel voeding een bepaalde vissoort bevat, op basis van hun dieet, zeewatertemperatuur en watertemperatuur. energieverbruik.

Deze voorspellende modellering, geleid door Aaron MacNeil van de Dalhousie Universiteit, stelde onderzoekers in staat nauwkeurig de waarschijnlijke voedingssamenstelling van duizenden vissoorten te voorspellen die nog nooit eerder op voedingsgebied zijn geanalyseerd.

advertentie

Met behulp van de huidige gegevens over visaanvoer gebruikten ze dit model om de wereldwijde distributie van voedingsstoffen die beschikbaar zijn via de bestaande zeevisserij te kwantificeren. Deze informatie werd vervolgens vergeleken met de prevalentie van tekorten aan voedingsstoffen over de hele wereld.

Hun resultaten toonden aan dat belangrijke voedingsstoffen direct beschikbaar waren in de vissen die al werden gevangen, maar dat ze niet veel lokale bevolkingsgroepen bereikten, die vaak het meest in nood waren.

De hoeveelheid vis die momenteel wordt gevangen voor de West-Afrikaanse kust – waar mensen lijden aan hoge tekorten aan zink, ijzer en vitamine A – was bijvoorbeeld voldoende om te voldoen aan de voedingsbehoeften van de mensen die binnen een straal van 100 km van de zee wonen.

Delen van Azië, de Stille Oceaan en het Caribisch gebied waren slechts enkele van de andere kustgebieden die een vergelijkbaar patroon van hoge ondervoeding vertoonden, ondanks voldoende visvoedingsstoffen in de lokale vangst.

Onderzoekers zeggen dat er een complex beeld bestaat van de internationale en illegale visserij, de handel in zeevruchten – samen met culturele praktijken en normen – tussen ondervoede mensen en de ruim voldoende visvoedingsstoffen die voor hun deur worden gevangen.

Dr. Andrew Thorne-Lyman, voedingsdeskundige en co-auteur van de Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health, zei: “Vis wordt door velen gezien als een eiwit, maar onze bevindingen suggereren dat het eigenlijk een belangrijke bron is van veel vitamines, mineralen en vetzuren. die we vaak zien ontbreken in de voeding van arme bevolkingsgroepen over de hele wereld. Het wordt tijd dat beleidsmakers op het gebied van voedselzekerheid het voedingsrijke voedsel onder hun neus onderkennen en nadenken over wat er gedaan kan worden om de toegang tot vis voor deze populaties te vergroten.”

Dr. Philippa Cohen van WorldFish zei: “Ons onderzoek laat duidelijk zien dat er zorgvuldig moet worden gekeken naar de manier waarop vis wordt gedistribueerd. Momenteel slagen veel van de visserijtakken in de wereld erin de meeste inkomsten te genereren, vaak door hun inspanningen te richten op het vangen van de duurste soorten en het verschuiven van de visaanvoer naar de monden van de rijken in steden of het voeren van huisdieren en vee in rijkere landen. Het glipt door de handen van kleinschalige vissers en ondervoede mensen. We moeten een manier vinden om menselijke voeding centraal te stellen in het visserijbeleid.”

De studie benadrukt de noodzaak van een visbeleid dat gericht is op het verbeteren van de voeding in plaats van simpelweg het vergroten van de geproduceerde hoeveelheden voedsel of de inkomsten uit de visexport.

Universitair hoofddocent Aaron MacNeil, van het Ocean Frontier Institute aan de Dalhousie Universiteit, zei: “Nu de vraag naar hulpbronnen in de oceaan is toegenomen tot aan de grens van wat duurzaam kan worden geoogst, laten projecten als deze zien dat er mogelijkheden zijn om strategisch te vissen om fundamentele uitdagingen aan te pakken. voor de gezondheid en het welzijn van de mens.

“Dit mondiale onderzoek laat zien hoe interdisciplinaire mariene wetenschap kan worden gebruikt om bedreigingen voor de menselijke gezondheid op lokale schaal rechtstreeks aan te pakken. Het vermogen van de lokale bevolking om lokale problemen op te lossen met behulp van lokale middelen is enorm, en we hadden dit niet kunnen doen zonder zo’n divers team van onderzoekers die samenwerkten.”

Het artikel 'Harnessing global fisheries to tackle micronutriënt deficiënties' is gepubliceerd in NATUUR (3rd Oktober 2019) zal hier beschikbaar zijn

Meer informatie.

Het onderzoek werd gefinancierd door de European Research Council (ERC), de Australian Research Council (ARC), de Royal Society University Research Fellowship (URF), de Natural Sciences and Engineering Research Council of Canada (NSERC), het Australian Centre for International Agricultural Research (ACIAR) en het Amerikaanse Agentschap voor Internationale Ontwikkeling (USAID). Het werk werd uitgevoerd als onderdeel van het CGIAR Research Program (CRP) on Fish Agri-Food Systems (FISH) onder leiding van WorldFish, ondersteund door contribuanten aan het CGIAR Trust Fund.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending