Verbind je met ons

Brexit

Premier Johnson wordt geconfronteerd met een vijandig parlement terwijl de #Brexit-chaos groter wordt

DELEN:

gepubliceerd

on

Een uitdagende Boris Johnson (foto) werd woensdag (25 september) geconfronteerd met het parlement na een uitspraak van het Hooggerechtshof dat hij het op onrechtmatige wijze had gesloten, waarbij tegenstanders nieuwe manieren zochten om hem ervan te weerhouden Groot-Brittannië op 31 oktober zonder deal uit de Europese Unie te halen, schrijven Elizabeth Piper en William James van Reuters.

Na drie jaar Brexit-crisis en het tumultueuze twee maanden durende premierschap van Johnson blijft het onduidelijk wanneer, of en op welke voorwaarden Groot-Brittannië het blok waar het zich in 1973 bij aansloot, zal verlaten.

Nadat hij zijn meerderheid en een reeks stemmen over de Brexit in het Lagerhuis had verloren, had Johnson de zittingsperiode voor vijf weken opgeschort. Maar de hoogste rechtbank van het land zei dinsdag dat hij dit zonder rechtvaardiging had gedaan en dat de sluiting nietig was.

Johnson maakte een einde aan een bezoek aan New York en kwam woensdagochtend terug in Londen en zou een opnieuw bijeengeroepen Lagerhuis moeten toespreken, nadat hij oproepen tot aftreden botweg had afgewezen en erop had aangedrongen dat de Brexit hoe dan ook op 31 oktober zou plaatsvinden.

Vóór de schorsing dwong een alliantie van wetgevers van de oppositie, gesteund door rebellenleden van de Conservatieve Partij van Johnson, een wet door die hem verplichtte de EU te vragen de deadline te verschuiven als er op 19 oktober geen exit-akkoord was bereikt.

“We kunnen het ons eenvoudigweg niet veroorloven om tot 19 oktober te wachten om te zien of de premier zal weigeren de wet opnieuw te gehoorzamen”, zei Jo Swinson, leider van de anti-Brexit Liberaal-Democraten, eraan toevoegend dat tegenstanders er niet op vertrouwden dat Johnson de wetgeving zou gehoorzamen.

De leider van de belangrijkste Britse oppositiepartij Labour, Jeremy Corbyn, zei dat dit niet het moment is voor het parlement om te proberen Johnson ten val te brengen, omdat de prioriteit ligt bij het uitsluiten van een vertrek uit de EU zonder akkoord.

Het Parlement zit nog steeds in een impasse over de Brexit, waarbij Johnson van plan is Groot-Brittannië uit de EU te leiden, met of zonder een exit-overeenkomst, terwijl de meeste wetgevers vastbesloten zijn een no-deal-scenario te blokkeren, waarvan zij vrezen dat het een enorme economische ontwrichting zal veroorzaken.

advertentie

Johnson heeft herhaaldelijk gezegd dat hij tijdens een EU-top op 27 en 17 oktober een exit-deal kan sluiten met de 18 andere leden van de EU.

EU-onderhandelaars zeggen echter dat hij geen nieuwe voorstellen heeft gedaan die de impasse over de kwestie van het beheer van de grens tussen Ierland, een EU-lid, en Noord-Ierland, dat deel uitmaakt van het Verenigd Koninkrijk, na de Brexit kunnen doorbreken.

'Dit parlement is dood'

Terwijl tegenstanders na het vonnis van de rechtbank eisten dat hij zou aftreden, was Johnson in strijdlustige stemming. Hij klaagde dat tegenstanders van de Brexit de wil van het volk probeerden te dwarsbomen en dat er onmiddellijk verkiezingen moesten worden uitgeschreven.

Tijdens zijn toespraak voor de Verenigde Naties grapte Johnson zelfs dat sommigen in het parlement probeerden de Brexit in een kwelling om te zetten, waarbij hij zichzelf vergeleek met de Griekse mythologische figuur Prometheus wiens lever herhaaldelijk werd opgegeten door een adelaar.

Het Parlement heeft zijn verzoek om verkiezingen tweemaal afgewezen, omdat oppositiepartijen er eerst voor willen zorgen dat een no-deal Brexit op 31 oktober volledig wordt uitgesloten.

Sommige wetgevers schreeuwden en spotten met Johnsons belangrijkste juridische adviseur, procureur-generaal Geoffrey Cox. Onder ondervraging zei Cox dat de regering zich zou houden aan een wet die de premier dwingt om uitstel van de Brexit aan te vragen als er geen deal wordt bereikt.

Maar Cox wekte woede op toen hij zei dat het huidige parlement een schande was, en de tegenstanders van Johnson afschilderde als lafaards omdat ze verkiezingen ontweken en probeerden de Brexit te blokkeren. Hij voerde aan dat de wetgevers de regering verhinderden te regeren, terwijl ze elke route uit de impasse blokkeerden.

“Dit parlement is een dood parlement. Het zou niet langer moeten blijven zitten, ‘zei Cox. “Dit parlement moet de moed hebben om de kiezers tegemoet te treden. Maar dat zal niet gebeuren.”

Labour-leider Corbyn zei tegen de BBC dat Johnson zijn excuses moet aanbieden aan koningin Elizabeth – die het parlement op zijn verzoek formeel heeft geschorst – en aan het Britse volk wegens onwettig handelen.

Corbyn zei dat zodra een no-deal-Brexit is afgewend, het gepast zou zijn om een ​​motie van wantrouwen in te dienen om de regering eruit te dwingen en vervolgens nationale verkiezingen te houden.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending