Verbind je met ons

EU

Europarlementsleden slaan poging van Rusland om #WorldWarII te herschrijven

DELEN:

gepubliceerd

on

Een poging van Rusland om de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog te herschrijven heeft veel Midden- en Oost-Europese lidstaten boos gemaakt en is het onderwerp geweest van een debat in het Europees Parlement ter gelegenheid van de 80th verjaardag van het Ribbentrop-Molotov-pact.

Nazi-Duitsland en de Sovjet-Unie ondertekenden het niet-aanvalsverdrag een week voor het begin van de oorlog in 1939, waardoor Europa in invloedssferen werd verdeeld.

Het pact duurde twee jaar en kwam ten einde in juni 1941, toen Hitler Operatie Barbarossa lanceerde en de Sovjet-Unie binnenviel.

Tachtig jaar later blijft het pact de houding ten aanzien van de betrekkingen van de EU met Rusland bepalen.

Decennia lang na de oorlog weigerde de Sovjet-Unie te erkennen dat het geheime protocol, waarin de territoriale verdeling van Europa werd vastgelegd, ooit heeft bestaan.

Nu heeft de Russische regering de geheime documenten openbaar tentoongesteld in Moskou. De vertoning wordt ondersteund door een socialemediacampagne gericht op het ‘normaliseren’ van het pact en het uitbazuinen van ‘de waarheid van de Tweede Wereldoorlog’.

Meer specifiek beweert Rusland dat het pact niet verschilde van het Akkoord van München uit 1938, waarin de Britse, Franse en Italiaanse regering instemden met Hitlers annexatie van een deel van Tsjechoslowakije.

advertentie

Tijdens het debat onderschreef de voormalige Poolse minister van Buitenlandse Zaken, Radoslaw Sikorski, lid van het Europees Parlement, de oproep van het parlement aan de Europese Raad om resoluut tegen te gaan “inspanningen van het huidige Russische leiderschap om historische feiten te verdraaien en misdaden begaan door het totalitaire Sovjetregime te vergoelijken.”

Het Litouwse parlementslid Rada Jukneviciene benadrukte dat haar land tachtig jaar later nog steeds lijdt onder de gevolgen van het pact en zei: “We moeten ons verzetten tegen de pogingen om communistische en fascistische regimes te verheerlijken en tegen pogingen om de misdaden die zij hebben begaan te bagatelliseren.”

Anna Fotyga, woordvoerder van Buitenlandse Zaken van de ECFR, vatte het werk tussen de partijen aan de resolutie samen: “De onderhandelingen over de tekst waren niet gemakkelijk en vergden veel onderhandelingen en samenwerking tussen de partijen, maar ik ben blij dat uiteindelijk vonden we brede steun.

“Ik zie het als een sprankje hoop dat het Europees Parlement in staat is tot een gedeelde herinnering. Dat we de geschiedenis kunnen beschrijven op basis van onbetwistbare feiten.”

De Finse Europese minister Tytti Tuppurainen voegde hieraan toe: “Europa moet zijn geschiedenis herinneren om van het verleden te leren en niet de fouten uit het verleden te maken.”

De Europese Commissie evalueert momenteel de stand van zaken in de betrekkingen tussen de EU en Rusland.

Frankrijk probeert de banden met Rusland te herstellen en de vredesbesprekingen tussen de EU en Rusland nieuw leven in te blazen, hoewel het niet zo ver is gegaan om te pleiten voor het opheffen van de sancties.

Tijdens een bezoek aan Moskou in september zei de Franse minister van Buitenlandse Zaken Jean-Yves Drian: “De tijd is gekomen om te werken aan het verminderen van het wantrouwen tussen Rusland en Europa, die partners zouden moeten zijn op strategisch en economisch niveau.”

Een contrasterend standpunt werd gegeven door Olivier Védrine, een Franse politicoloog gevestigd in Kiev. Védrine is hoofdredacteur van de Russian monitor (een onlinemediakanaal van de Russische oppositie) en bestuurslid van de burgerrechtengroep New Europeans.

Vedrine zei: “De grootste fout zou nu zijn om een ​​dialoog met Poetin aan te gaan. Zijn positie verzwakt voortdurend en hij heeft dringend een diplomatieke overwinning nodig. De juiste keuze is nu een krachtig standpunt innemen tegen Poetin – hij verliest steun in eigen land.”

In Londen was de stand van de betrekkingen tussen de EU en Rusland het onderwerp van een conferentie van de Federal Trust in Londen, die samenviel met de verjaardag van het pact.

Tot de deskundige sprekers behoorden onder meer Sir Rodric Braithwaite GCMG, een voormalig Brits ambassadeur in Rusland, en Mary Dejevsky, voormalig redacteur buitenlandse zaken van de Independent in Moskou.

De panelleden werden uitgenodigd om mogelijke scenario's voor de nieuwe Commissie te onderzoeken bij het beslissen hoe zij zich tegenover Rusland zou moeten gedragen.

Brendan Donnelly, voormalig conservatief lid van het Europees Parlement en directeur van de Federal Trust, zei na de conferentie: “De conferentie besprak twee tegengestelde benaderingen die de Commissie zou kunnen volgen in haar betrekkingen met Rusland.”

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending