Verbind je met ons

Brexit

#Brexit – Hooggerechtshof doet vandaag uitspraak over de schorsing van het parlement van Johnson

DELEN:

gepubliceerd

on

Het Britse Hooggerechtshof zal vandaag (24 september) beslissen of het besluit van premier Boris Johnson om het parlement op te schorten onwettig was, een oordeel dat zou kunnen leiden tot het terugroepen van de wetgevende macht en wetgevers meer kans zou geven om zijn Brexit-plannen te dwarsbomen. schrijft Michael Holden van Reuters.

Johnson adviseerde koningin Elizabeth op 28 augustus om het parlement te proroderen of op te schorten, een stap die volgens zijn tegenstanders was gedaan om de uitdaging van zijn belofte om Groot-Brittannië op 31 oktober uit de Europese Unie te halen, met of zonder een echtscheidingsakkoord, te dwarsbomen.

Johnson says the aim of the suspension – from 10 September 10 until 14 October – was to allow him to bring in a new legislative agenda.

Het Hooggerechtshof zei dat zijn elf rechters vandaag om 11 uur (10.30 GMT) hun oordeel zullen vellen.

Tijdens drie dagen van hoorzittingen vorige week kreeg het Hooggerechtshof van advocaten van anti-Brexit-campagnevoerders en wetgevers van de oppositie te horen dat de sluiting van vijf weken de langste in vijftig jaar was.

Volgens de ongeschreven grondwet van Groot-Brittannië blijft de macht om het parlement op te schorten of te ontbinden formeel bij de monarch, een politiek onpartijdige figuur die handelt in overeenstemming met het advies van de premier.

Het Hooggerechtshof zal moeten beslissen of het een kwestie is waarbij rechters überhaupt betrokken moeten worden, of dat het eenvoudigweg een politieke kwestie is.

Het Hooggerechtshof van Engeland en Wales oordeelde eerder deze maand dat de kwestie inderdaad niet “gerechtvaardigd” was, maar het Hooggerechtshof van Schotland kwam tot de conclusie dat Johnson illegaal had gehandeld en dat de prorogatie nietig moest worden verklaard.

advertentie

Als het Hooggerechtshof het erover eens is dat de schorsing onwettig is, zou het kunnen zeggen dat Johnson het parlement moet terugroepen, of dat, aangezien de prorogatie onwettig was, de wetgevende macht eenvoudigweg opnieuw bijeengeroepen kan worden door de sprekers.

“Zoals we hebben gehoord, is het geen eenvoudige vraag en we zullen nu zorgvuldig alle argumenten overwegen die aan ons zijn voorgelegd”, zei Brenda Hale, de president van de rechtbank, aan het einde van de hoorzittingen op donderdag (19 september).

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending