Verbind je met ons

Brexit

De #Brexit-crisis verdiept zich nu de rechtbank oordeelt dat Johnson het parlement onwettig heeft geschorst

DELEN:

gepubliceerd

on

Het Hooggerechtshof van het Verenigd Koninkrijk oordeelde vandaag (24 september) dat het besluit van premier Boris Johnson om het parlement te sluiten in de aanloop naar de Brexit onwettig was, een vernederende berisping die het vertrek van Groot-Brittannië uit de Europese Unie in nog grotere beroering brengt. schrijven Estelle Shirbon en Michael Holden van Reuters.

Het unanieme en scherpe oordeel van de 11 rechters van de rechtbank ondermijnt de toch al kwetsbare greep van Johnson op de macht en geeft wetgevers meer ruimte om zich te verzetten tegen zijn belofte om Groot-Brittannië op 31 oktober uit de EU te halen.

Oppositieleiders eisten dat hij onmiddellijk zou aftreden wegens misleiding van koningin Elizabeth, die op zijn advies het parlement officieel had geschorst.

Het parlement, waar Johnson zijn meerderheid heeft verloren en sinds zijn aantreden in juli herhaaldelijk nederlagen leed, komt nu drie weken eerder bijeen, waardoor tegenstanders meer tijd hebben om zijn Brexit-plannen aan te vechten, te wijzigen of te blokkeren of zelfs zijn regering ten val te brengen.

"De beslissing om Hare Majesteit te adviseren het parlement te provoceren was onwettig omdat het tot gevolg had dat het parlement zijn grondwettelijke taken zonder redelijke rechtvaardiging niet meer kon uitvoeren", zei president Brenda Hale van het Hooggerechtshof.

In its historic ruling, the court said Johnson had not given any reason – “let alone a good reason” – for suspending the legislature for five weeks.

"Het advies van de premier aan Hare Majesteit was onwettig, nietig en had geen effect", zei Hale, eraan toevoegend dat het parlement daarom niet werd geschorst en dat het aan de voorzitters van de twee kamers van het parlement was om te beslissen wat ze vervolgens moesten doen.

John Bercow, de voorzitter van het Lagerhuis, waar een meerderheid van de wetgevers tegen zijn plan voor een Brexit op 31 oktober is, zelfs als hij er niet in is geslaagd een echtscheidingsovereenkomst te sluiten, zei dat de kamer op woensdag (25 september) bijeen zou komen.

advertentie

"Ik heb de autoriteiten van het Huis opgedragen de nodige stappen te ondernemen om ervoor te zorgen dat het Lagerhuis morgen vergadert en dat dit om 11.30 uur (1030 GMT) gebeurt", zei hij.

Sterling GBP = initially hit a day’s high of $1.2479 after the ruling before falling back to stand at $1.2454 at 1045 GMT, up 0.2% on the day and only slightly stronger than before the court decision.

Johnson weigerde vragen te beantwoorden toen hij een bijeenkomst van bedrijfsleiders in New York bijwoonde, maar had voorafgaand aan het vonnis gezegd dat hij niet zou aftreden als hij de zaak zou verliezen.

Hij zal later wereldleiders ontmoeten tijdens de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties. De regering weigerde onmiddellijk commentaar.

Brexit-chaos

Meer dan drie jaar nadat het Verenigd Koninkrijk in een referendum met 52%-48% gestemd heeft om de Europese Unie te verlaten, blijft de toekomst van de Brexit verward, met opties variërend van een turbulente no-deal exit tot het opgeven van de hele onderneming.

Het land is diep verdeeld en er werd reikhalzend uitgekeken naar de uitspraak van de rechtbank, van pro- en anti-Brexit-demonstranten die zich buiten het parlement hadden verzameld tot mensen die thuis en op kantoor televisie keken.

De reactie van Johnson op de vernietigende uitspraak kan cruciaal zijn. Hij staat nu tegenover een vijandig parlement en de EU, die zegt dat zijn voorstellen voor een Brexit-deal veel te mager zijn voor een echte echtscheidingsovereenkomst.

Het parlement werd geschorst, of formeel verdaagd, van 10 september tot 14 oktober. De prorogatie werd goedgekeurd door koningin Elizabeth, het politiek neutrale staatshoofd van Groot-Brittannië, op advies van de premier. Buckingham Palace had niet direct commentaar.

Johnson, die in juli aantrad nadat Theresa May aftrad omdat ze er niet in was geslaagd de steun van het parlement voor een terugtrekkingsakkoord te winnen, had beweerd dat de schorsing nodig was om een ​​nieuwe wetgevingsagenda op te stellen en dat het niets te maken had met het dwarsbomen van de oppositie. naar een no-deal Brexit.

Zijn advocaat had de rechtbank verteld dat hij het parlement zelfs opnieuw zou kunnen verdagen. Na de uitspraak eisten wetgevers van de oppositie echter het aftreden van Johnson.

"Ik nodig Boris Johnson uit, in de historische woorden, om 'zijn standpunt te overwegen'", zei Labour-leider Jeremy Corbyn tegen afgevaardigden op de jaarlijkse Labour-conferentie in Brighton.

Een woordvoerder van Labour wilde niet zeggen of de partij een motie van wantrouwen tegen Johnson zou indienen.

De liberaal-democratische leider Jo Swinson zei dat Johnson ongeschikt was om te regeren en dat ze zou terugkeren naar Westminster om te vechten om de Brexit helemaal te stoppen. De eerste minister van Schotland, Nicola Sturgeon, zei dat als hij niet aftreedt, hij zou moeten vertrekken.

Voormalig conservatieve premier John Major, die zich bij anti-Brexit-campagnevoerders en wetgevers van de oppositie voegde in de juridische uitdaging tegen de prorogatie, zei dat het parlement moet worden teruggeroepen om Johnson's "onvoorwaardelijke verontschuldiging" in ontvangst te nemen.

"Geen enkele premier mag de vorst of het parlement ooit nog op deze manier behandelen", zei hij in een verklaring.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending