Verbind je met ons

EU

#Arctische verbindingen

DELEN:

gepubliceerd

on

Schotland heeft de expertise en visie om te dienen als schakel tussen het Noordpoolgebied en de rest van de wereld met mogelijkheden om te helpen bij het aanpakken van kwesties zoals duurzaam toerisme, hernieuwbare energie en klimaatverandering, aldus de Schotse minister van Buitenlandse Zaken.

Bij de lancering van het eerste Arctische beleidskader van Schotland in Orkney, benadrukte Fiona Hyslop samenwerking en gezamenlijke verkenningen uit het verleden, terwijl ze vooruitblikte op hoe Schotse expertise over Arctische kwesties kan leiden tot verdere samenwerking met Arctische partners in de toekomst. Landen met territoria in het Noordpoolgebied zijn al belangrijke handelspartners voor Schotland, goed voor ongeveer 27.5% van onze overzeese export in 2017. Ze zijn ook de oorsprong van bijna de helft van alle directe buitenlandse investeringen in Schotland.

Het raamwerk stelt ambities vast voor Schotland in het hele noordpoolgebied en moedigt de academische wereld, het maatschappelijk middenveld en overheidsorganisaties aan om meer samen te werken met internationale tegenhangers.

Tijdens een toespraak op de Orkney Research and Innovation Campus in Stromness zei Hyslop: “Schotland blijft een naar buiten gerichte Europese natie, toegewijd aan positieve relaties met zowel onze Europese buren als degenen daarbuiten, ondanks de onzekerheid rond het vertrek van het VK uit de EU.

“Schots-Arctische partnerschappen zijn de afgelopen jaren geïntensiveerd, in het besef dat internationale uitdagingen internationale oplossingen vereisen. De lancering van Arctic Connections creëert kansen om belangrijke werkzaamheden op het gebied van milieu en klimaatverandering voort te zetten en handels- en investeringsbetrekkingen te versterken op gebieden zoals hernieuwbare energie, en om Schotland te promoten als een goed geplaatst knooppunt voor zeevervoer en logistiek. We zullen deze lancering ook gebruiken om de toonaangevende expertise van Schotland te delen op gebieden van gemeenschappelijk belang, zoals veiligheidsinbedrijfstelling en decarbonisatie.

“Als onderdeel van ons aanbod aan het Hoge Noorden richten we een fonds op om contacten van mens tot mens te ondersteunen om gemeenschappen te helpen Arctische betrekkingen op te bouwen en Schotse universiteiten aan te moedigen nog nauwer samen te werken met de University of the Arctic. We stimuleren kennisuitwisseling binnen digitale zorg en onderwijs in afgelegen gebieden en bevorderen onze culturele verbindingen.

“De lancering van het Arctic Policy Framework is het startpunt in een nieuw spannend tijdperk voor de Schots-Arctische betrekkingen. Onze toewijding aan de regio is duidelijk en ik ben vastbesloten dat Schotland een actieve partner blijft bij het aangaan van zowel de uitdagingen als de kansen die onze steeds veranderende wereld biedt.”

advertentie

Achtergrond

Gehost in samenwerking met Highlands and Islands Enterprise en Orkney Islands Council, de Arctisch beleidskader lancering bracht beleidsmakers, academici, bedrijfsleiders en anderen die geïnteresseerd zijn in de toekomst van de relatie van Schotland met het Hoge Noorden samen.

Sprekers bij de lancering zijn onder meer:

  • Cllr James Stockan, leider van de Orkney Islands Council
  • Dhr. Graeme Harrison, Area Manager Orkney, Highlands and Islands Enterprise
  • Mevrouw Janette Park, conservator, Stromness Museum
  • Prof Ted Cowan, emeritus hoogleraar Schotse geschiedenis, Universiteit van Edinburgh
  • De heer David Reid, expeditieleider, Arctic Return Expedition
  • Dr. Richard Smith, expeditielid, Arctic Return Expedition
  • Dhr. Thomas Knowles, Hoofd Strategische Investeringen, Historic Environment Scotland
  • Dr. Sarah Mair Bellshaw, Centrum voor onderzoek naar recreatie en toerisme
  • Mevrouw Kisti Mijnhijmer, Hoofd Secretariaat Programma Noordelijke Periferie en Noordpoolgebied

De Programma voor de noordelijke periferie en het noordpoolgebied 2014-2020 vormt een samenwerking tussen negen programmapartnerlanden; de lidstaten Finland, Ierland, Zweden en het Verenigd Koninkrijk (Schotland en Noord-Ierland) in samenwerking met de Faeröer, IJsland, Groenland en Noorwegen.

De afgelopen vijf jaar hebben Schotse organisaties in totaal 6.8 miljoen euro binnengehaald via het Northern Periphery and Arctic-programma. Tot op heden heeft meer dan de helft van de via het NPA-programma gefinancierde projecten een Schotse dimensie.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending