Verbind je met ons

Brexit

Johnson: 'Verwacht geen #Brexit-doorbraak in New York'

DELEN:

gepubliceerd

on

Premier Boris Johnson waarschuwde maandag (23 september) tegen de waarschijnlijkheid van een Brexit-doorbraak tijdens besprekingen aan de zijlijn van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in New York. schrijft Kylie MacLellan van Reuters.

Johnson, die heeft gezworen om Groot-Brittannië eind oktober met of zonder deal uit de Europese Unie te halen, zal in New York gesprekken voeren met verschillende Europese leiders, waaronder de Duitse Angela Merkel en de Ierse premier Leo Varadkar.

Hij zal ook de voortgang bij het bereiken van een Brexit-deal bespreken met de voorzitter van de Europese Raad, Donald Tusk.

"Ik zou jullie allemaal willen waarschuwen om niet te denken dat dit het moment wordt", zei hij tegen verslaggevers in het vliegtuig op weg naar New York. "Ik wil niet overdreven de overtuiging opheffen dat er een doorbraak in New York zal komen."

Johnson zei dat hoewel er "veel" vooruitgang was geboekt sinds hij in juli aantrad, aangezien de EU-leiders nu erkenden dat het met zijn voorganger bereikte terugtrekkingsakkoord moest worden gewijzigd, er "duidelijk nog steeds hiaten en nog steeds moeilijkheden" waren.

Hij wil de zogenaamde backstop, een verzekeringspolis die bedoeld is om een ​​harde grens op het eiland Ierland te vermijden, afschaffen door Groot-Brittannië de regels van het blok op het gebied van handel, staatssteun, arbeids- en milieunormen te laten volgen, zodat er geen controles nodig zijn.

Vorige week deelde Groot-Brittannië technische documenten met Brussel waarin het zijn ideeën uiteenzette om de controversiële kwestie van de backstop aan te pakken, hoewel dit niet de formele juridische voorstellen waren waar Brussel om had gevraagd.

advertentie

Johnson heeft gezegd dat hij tijdens een EU-top op 17 en 18 oktober een gewijzigde deal wil sluiten, en zei dat "een groot aantal van de belangrijke spelers", waaronder Groot-Brittannië, Duitsland, Frankrijk en Ierland, een akkoord wilden bereiken.

"We hebben belangstelling gezien voor het idee om het eiland Ierland te behandelen als een enkele zone voor sanitaire en fytosanitaire doeleinden, dat is ook bemoedigend", zei hij. "Er zijn echter duidelijk nog hiaten en nog steeds moeilijkheden."

Johnson zei dat het belangrijk was dat het Verenigd Koninkrijk "heel en al" in de toekomst zou kunnen afwijken van de EU-wetgeving.

“Het probleem met de huidige backstop is dat het Groot-Brittannië ervan zou weerhouden om van mening te verschillen over een groot aantal industriële normen en andere”, zei hij. “Misschien willen we anders reguleren, maar er is duidelijk ook een sterke prikkel om de goederenstroom soepel te laten verlopen en we denken dat we beide kunnen doen.”

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending